Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos budował dom parterowy ze stropodachem z wiazarów?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podciągam,może ktoś z okolic W-wy lub mazowieckeigo może polecić firmę do wiązarow +strop drewniany jako pas dolny?Lub podac aktualne ceny?

Czy dach 2-spadowy w tej technologii jest duzo tańszy od 4-spadowego? pow.200m2 w obu wariantach,bez lukarn,proste dachy z oknami dachowymi kilkoma.

dzieki z góry,poprosze na priv.

Widzę że wszyscy robią wiązary dość drogie "kanadyjskie"

Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek :wink: bardzo łatwe do wykonania :wink:

Nie zanikły. Zanikli projektanci takich. Mam takie zwykłe u siebie słupki i krzyżylce z deski 2x25mm pa górny 50x140 dolny 50x160. Wezły okapowy i kalneicowe z desek gr.25mm. Koszt całości wyszedł 1/3 tego co proponują te firmy wykonawcze (wyceniałem swój dach). Dźwigary zbijane były na budowie.

skoro łatwe i tanie, to poproszę o instrukcje na priv, może namiary do kogoś, kto to potrafi?

dzięki.

Instrukcją jest projekt wykonawczy takiej wieźby, z tym poradzi sobie praktycznie każdy. Narzędzia potrzebne to piła i młotek. Materiały gwożdzie. Full wypas sprzetu to piła łańcuchowa. Czas dla 2 osób 100m2 to jakiś 2-3dni pracy.

• 1 month później...

Technologia obecnego wykonywania dachów została zapożyczona z konstrukcji szkieletowych i wg tej technologii najbardziej prawidłowym rozwiązaniem jest położenia membrany ( folii paroprzepuszczalnej o odpowiednich parametrach ) bezpośrednio na krokwiach i przymocowanie jej kontr-łatami do krokiew. W zależności od dalszego krycia można położyć łaty i dać dachówkę bądź blachę lub zamiast deskowania położyć płytę OSB pod papę i papo podobne . Deski "klawiszują" i są powodem późniejszego uszkadzania papy.

Membrana położona w ten sposób zabezpiecza przed wilgocią najcenniejszą rzecz dachu tzn. jego konstrukcję . Każdy inny sposób wykonania dachu tej możliwości nie daje . Szkoda , że ilu wykonawców to tyle metod i sposobów , ale prawidłowy jest tylko jeden , więc z góry przepraszam tych co z podanym wykonaniem się rozminęli .

Hej

Przyłączę się do rozmowy z jednym pytaniem, które już chyba było nieco inaczej postawione, ale przeszło bez echa:

czytałam, że wiązary najlepiej się opłacają w przypadku dachu dwuspadowego? a jeśli dach jest kopertowy - czterospadowy bez żadnych lukarn, koszów itp? wtedy też warto wiązary czy lepiej tradycyjną więźbę? zakładając że strop będzie drewniany (ew. stropodach w przypadku wiązarów).

Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek :wink: bardzo łatwe do wykonania :wink:

An-bud, a możesz podesłać linka do jakiejś strony z opisem tej technologii - wiązarów deskowych? bo nijak nie umiem znaleźć :-?

czytałam, że wiązary najlepiej się opłacają w przypadku dachu dwuspadowego? a jeśli dach jest kopertowy - czterospadowy bez żadnych lukarn, koszów itp? wtedy też warto wiązary czy lepiej tradycyjną więźbę? zakładając że strop będzie drewniany (ew. stropodach w przypadku wiązarów).

z moich studiów w tym temacie wynika,że dach 2-spadowy łatwiej jest wykonać,w związku z czym jest tańszy.4-spadowy jest dużo trudniejszy,niektórzy producenci wiązarów w ogóle nie chcieli nawet o takim ze mną rozmawiać.Jesli cena nie gra dla Ciebie dużej roli, to rozmawiaj o 4-spadowym.Znaczenie duże w tym przypadku ma też poddasze-czy użytkowe,czy nie. Taniej będzie nieużytkowe i dach 2-spadowy,oczywiście,i prościej.

No i zależy od projektu,ścian nośnych,działowych itp., u mnie np. nie da się zrobić dachu 2-spadowego z wiązarów, a już na pewno nie z poddaszem użytkowym.

An-bud, a możesz podesłać linka do jakiejś strony z opisem tej technologii - wiązarów deskowych? bo nijak nie umiem znaleźć :-?

Też myślałem że znajdę w necie :-?

Robiłem kilka domów z takimi dachami, nawet mam jeszcze stary projekt z dokładnymi opisami, ile. gdzie i jakie gwoździe (dla przedszkolaka :wink: )

Były to typowe wiązary, za komuny rozpowszechnione w budownictwie gospodarskim, wiejskim.

• 1 year później...
Podbijam temat:) zakupiliśmy projektgotowy domu parterowego bez poddasza użytkowego, w którym przewidziano strop gęsto-żebrowy i tradycyjną więźbę drewnianą (dach duspadowy, bez lukarn i koszy). Ponieważ nie zamierzamy korzystać z poddasza, chcielibyśmy zamienić te konstrukcję na wiązary a strop zrobić podwieszany do dolnego pasa. Zastanawiam się tylko co ze ścianami nośnymi wewnątrz budynku (rozpiętość dachu w najszerszym miejscu to około 16 m), czy przy takiej rozpiętości i zastosowaniu wiązarów będzie można bezkarnie zrezygnować ze ścian nośnych wewnętrznych oraz automatycznie zmodyfikować i uprościć fundamenty? I pytanie zasadnicze jak to zrobić? Czy projektant adaptujący projekt powinien wprowadzić te zmiany łącznie z projektem wiązarów? wiem,ze firmy produkujące wiązary często wykonują projekt wiązarów (konstrukcji więźby) w ramach zamówionej usługi a projekt ten można włączyć do dokumentacji jako aneks. Ale wtedy chyba fundamenty i ściany zostają takie jak były a tylko więźba ulega modyfikacji na etapie budowy już. Czy projektant adaptujący może od razu zrobić wszystko? W jakiej kolejności to zrobić, żeby było dobrze a żeby nie trzeba było za te wszystkie adaptacje i projekty płacić dodatkowo dużych pieniędzy. Będę wdzięczna za podpowiedzi.