Beaty 20.02.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 http://img62.imageshack.us/img62/7016/dsc025467yg.jpghttp://img301.imageshack.us/img301/6786/dsc025660xo.jpg wiązary w D06 z muratora, bez ścianki kolankowej, w salonie widoczna więżba, w sypialniach - płyty kgpzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 21.02.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 podciągam,może ktoś z okolic W-wy lub mazowieckeigo może polecić firmę do wiązarow +strop drewniany jako pas dolny?Lub podac aktualne ceny?Czy dach 2-spadowy w tej technologii jest duzo tańszy od 4-spadowego? pow.200m2 w obu wariantach,bez lukarn,proste dachy z oknami dachowymi kilkoma.dzieki z góry,poprosze na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.02.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Widzę że wszyscy robią wiązary dość drogie "kanadyjskie" Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek bardzo łatwe do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 22.02.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 skoro łatwe i tanie, to poproszę o instrukcje na priv, może namiary do kogoś, kto to potrafi?dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.02.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Widzę że wszyscy robią wiązary dość drogie "kanadyjskie" Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek bardzo łatwe do wykonania Nie zanikły. Zanikli projektanci takich. Mam takie zwykłe u siebie słupki i krzyżylce z deski 2x25mm pa górny 50x140 dolny 50x160. Wezły okapowy i kalneicowe z desek gr.25mm. Koszt całości wyszedł 1/3 tego co proponują te firmy wykonawcze (wyceniałem swój dach). Dźwigary zbijane były na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.02.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 skoro łatwe i tanie, to poproszę o instrukcje na priv, może namiary do kogoś, kto to potrafi? dzięki. Instrukcją jest projekt wykonawczy takiej wieźby, z tym poradzi sobie praktycznie każdy. Narzędzia potrzebne to piła i młotek. Materiały gwożdzie. Full wypas sprzetu to piła łańcuchowa. Czas dla 2 osób 100m2 to jakiś 2-3dni pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 24.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 ja również mam robiony dach z wiązarów z Odolanowa, dach 240 m2 z trzema koszami wyszedł cenowo 19900 a deskowanie i papowanie dodatkowe 10 tys.http://img203.imageshack.us/img203/7812/obraz138y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 24.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam pytanie do wszystkich co już maja dach z wiązarów czy robiliście pełne deskowanie czy tylko membranę macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ja jeszcze dachu nie mam, ale będzie membrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 25.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 my mamy pełne deskowanie i papę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 30.03.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Sama membrana. http://images35.fotosik.pl/73/b8520cf4f80298b4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 30.03.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Technologia obecnego wykonywania dachów została zapożyczona z konstrukcji szkieletowych i wg tej technologii najbardziej prawidłowym rozwiązaniem jest położenia membrany ( folii paroprzepuszczalnej o odpowiednich parametrach ) bezpośrednio na krokwiach i przymocowanie jej kontr-łatami do krokiew. W zależności od dalszego krycia można położyć łaty i dać dachówkę bądź blachę lub zamiast deskowania położyć płytę OSB pod papę i papo podobne . Deski "klawiszują" i są powodem późniejszego uszkadzania papy. Membrana położona w ten sposób zabezpiecza przed wilgocią najcenniejszą rzecz dachu tzn. jego konstrukcję . Każdy inny sposób wykonania dachu tej możliwości nie daje . Szkoda , że ilu wykonawców to tyle metod i sposobów , ale prawidłowy jest tylko jeden , więc z góry przepraszam tych co z podanym wykonaniem się rozminęli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 HejPrzyłączę się do rozmowy z jednym pytaniem, które już chyba było nieco inaczej postawione, ale przeszło bez echa: czytałam, że wiązary najlepiej się opłacają w przypadku dachu dwuspadowego? a jeśli dach jest kopertowy - czterospadowy bez żadnych lukarn, koszów itp? wtedy też warto wiązary czy lepiej tradycyjną więźbę? zakładając że strop będzie drewniany (ew. stropodach w przypadku wiązarów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Widzę że wszyscy robią wiązary dość drogie "kanadyjskie" Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek bardzo łatwe do wykonania An-bud, a możesz podesłać linka do jakiejś strony z opisem tej technologii - wiązarów deskowych? bo nijak nie umiem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 31.03.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 czytałam, że wiązary najlepiej się opłacają w przypadku dachu dwuspadowego? a jeśli dach jest kopertowy - czterospadowy bez żadnych lukarn, koszów itp? wtedy też warto wiązary czy lepiej tradycyjną więźbę? zakładając że strop będzie drewniany (ew. stropodach w przypadku wiązarów). z moich studiów w tym temacie wynika,że dach 2-spadowy łatwiej jest wykonać,w związku z czym jest tańszy.4-spadowy jest dużo trudniejszy,niektórzy producenci wiązarów w ogóle nie chcieli nawet o takim ze mną rozmawiać.Jesli cena nie gra dla Ciebie dużej roli, to rozmawiaj o 4-spadowym.Znaczenie duże w tym przypadku ma też poddasze-czy użytkowe,czy nie. Taniej będzie nieużytkowe i dach 2-spadowy,oczywiście,i prościej. No i zależy od projektu,ścian nośnych,działowych itp., u mnie np. nie da się zrobić dachu 2-spadowego z wiązarów, a już na pewno nie z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 31.03.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Widzę że wszyscy robią wiązary dość drogie "kanadyjskie" Zwykłe wiązary deskowe (deski 25mm) zanikły ? Na 100m2 powierzchni krycia wychodzi około 3m3 desek bardzo łatwe do wykonania An-bud, a możesz podesłać linka do jakiejś strony z opisem tej technologii - wiązarów deskowych? bo nijak nie umiem znaleźć Też myślałem że znajdę w necie Robiłem kilka domów z takimi dachami, nawet mam jeszcze stary projekt z dokładnymi opisami, ile. gdzie i jakie gwoździe (dla przedszkolaka ) Były to typowe wiązary, za komuny rozpowszechnione w budownictwie gospodarskim, wiejskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.03.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 An-bud, a jest szansa, żebyś te projekty zeskanował i przesłał na priva? jak pójdę ze swoim projektem do architekta po przeróbki, żeby mi nie wmawiał, że "nie ma takiego rozwiązania". myślę, że jeszcze pare innych osób będzie wdzięcznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.04.2010 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 A czy przy wiazarach z calowek nie ma problemu z przybijaniem łat? Potrzebny jakis mlotek z celownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.04.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Zgrabne pytanie... An-bud, są te problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brown_eyed_girl 15.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Podbijam temat:) zakupiliśmy projektgotowy domu parterowego bez poddasza użytkowego, w którym przewidziano strop gęsto-żebrowy i tradycyjną więźbę drewnianą (dach duspadowy, bez lukarn i koszy). Ponieważ nie zamierzamy korzystać z poddasza, chcielibyśmy zamienić te konstrukcję na wiązary a strop zrobić podwieszany do dolnego pasa. Zastanawiam się tylko co ze ścianami nośnymi wewnątrz budynku (rozpiętość dachu w najszerszym miejscu to około 16 m), czy przy takiej rozpiętości i zastosowaniu wiązarów będzie można bezkarnie zrezygnować ze ścian nośnych wewnętrznych oraz automatycznie zmodyfikować i uprościć fundamenty? I pytanie zasadnicze jak to zrobić? Czy projektant adaptujący projekt powinien wprowadzić te zmiany łącznie z projektem wiązarów? wiem,ze firmy produkujące wiązary często wykonują projekt wiązarów (konstrukcji więźby) w ramach zamówionej usługi a projekt ten można włączyć do dokumentacji jako aneks. Ale wtedy chyba fundamenty i ściany zostają takie jak były a tylko więźba ulega modyfikacji na etapie budowy już. Czy projektant adaptujący może od razu zrobić wszystko? W jakiej kolejności to zrobić, żeby było dobrze a żeby nie trzeba było za te wszystkie adaptacje i projekty płacić dodatkowo dużych pieniędzy. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts