Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH KRYTY STRUKTONITEM

MARTINA1

Recommended Posts

ja mam kryty dach struktonitem

to o czym musisz pamiętać to równe podłoże, najlepiej z płyt osb. Ja tego do końca nie wiedziałem i wydeskowałem na papie. Okazało się nie równo i chłopaki musieli nabijać na te deski osb żeby wyrównać.

W zalezności od formatu płytki można też kłaść na łatach.

Cena za ułożenie jest wyższa, nie każdy się podejmie. Moje płytki 30x60 trzeba było wiercić i przykręcać. Dosyć upierdliwe.

Efekt bardzo fajny.

michalsiak

Ile płaciłeś i gdzie kupowałeś i jaki

załatwiłem przez mojego architekta od dystrybutora a kupiłem przez lokalną hurtownię o ile pamiętam ok 60 zł brutto za metr

Czy były trudnosci ze znalezieniem ekipy

trafiła się niedaleko która niby robiła już struktonit ale tak naprawde to szef wiedział w miare o co chodzi a reszta sie niestety uczyła. Myślę że trudno będzie znaleźć taką ekipę bo struktonitu chyba mało się robi

dziury ponoć są

w niektórych płytkach są a w niektórych nie. w moich akurat nie było

A Co cię skłoniło do tego pokrycia

od początku architekt zaprojektował takie pokrycie, miało być minimalistycznie i nowocześnie i tak jest

michalsiak

Świetny materiał imitujący łupek. Różne kształty i kolory. Warto dobrać odpowiedni kształt do charakteru dachu. W zależności od kształtu możliwość krycia na łatach lub bezpośrednio na pełnym deskowaniu (nigdy na płytach OSB). Nic nie trzeba wiercić gdyż płytki mają firmowo wykonane otwory. W razie potrzeby docinanie i dziurkowanie specjalnymi nożycami z dziurkaczem. Płytki 30x60 nie stosuje się na uzupełnienia szczytów, naroży koszy, obróbek okien i kominów. Orynnowanie miedziane lub tytan-cynk lub aluminiowe (trwałość podobna do pokrycia). Najlepiej jak więźbę i pokrycie wykona jedna firma. Pozdrawiam.

• 4 years później...

Panie Wilhelmi a czemu nie kładzie się na OSB? Gdzie nie czytałem to właśnie piszą że najlepiej na płytach.

Druga rzecz to jak się ma koszt krycia dachu struktonitem w stosunku do dachówki ceramicznej lub betonowej. Na pewno m2 struktonitu jest droższy ale czy na pewno całościowo wychodzi drożej?

Podłoże zależy od rodzaju krycia. Są formy możliwe do krycia na łatach np. prostokąt, łuska itp. a są takie które wymagają wyłącznie pełnego podłoża np. krycie "niemieckie" czy na "dziko". Płytki włóknocementowe np. Struktonit podobnie jak łupek mocuje się wówczas na podkładzie z desek. Mocowanie gwoździami papowymi (miedzianymi, cynkowanymi ogniowo lub innymi o dużej trwałości). Przy wbijaniu gwoździ podłoże narażone jest na drgania a drgania mogą powodować uszkodzenie już zamontowanych elementów. Drgania pojedynczej dski są ograniczone natomiast drgania płyty to duża powierzchnia. Wymiana uszkodzonych płytek bardzo trudna a w praktyce nie możliwa. Wykonuje się to na zasadzie podwieszenia. Koszt robocizny jak i samego materiału jest kilkakrotnie droższy od krycia dachówka cementową. Każda płytka jest mocowana dwoma gwoździami. Pozdrawiam.