Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawa wywiewki kanalizacyjnej

kurt76

Recommended Posts

Czy sa jakies patenty, na likwidacje tego elementu? Zalezy mi na tym, z racji likwidacji przewodow kominowych.

Szkoda byloby perforowac poszycie dachu specjalnie dla "tego".

Jak to jest rozwiazane w domach pasywnych?

pozdr

Można na strychu zakończyć rurę od wentylacji kanalizy. Wystarczy odcinek ok 70-100 cm nad podłogę strychu i założyć napowietrzacz. Tylko, że wtedy wokół rury jest mokro.

Najlepiej wyprowadzić rury ponad dach, stosując rurę pcv o średnicy 50 mm, plus daszek. Daszki z odcinkiem rurki, występują w kolorach, szary, brąz, czerwony. Rurę trzeba ocieplić na odcinku od izolacji na stropie poddasza do dachu.

Najlepiej wyprowadzić rury ponad dach, stosując rurę pcv o średnicy 50 mm

Firma sugerowała mi 100 mm, bo mogą być problemy jeśli masz przydomową oczyszczalnię.

Kurcze, już się ucieszyłem że moje 50mm będzie jednak ok. Gość robiący mi oczyszczalnie, mówił że powinno być 100mm. Miałem nadzieję, iż przesadza, ale wygląda na to, że nie.

Ja mam wywiewkę. Do wywiewki na dachu jest rura fi 100 - hydra chciał założyć początkowo 50tkę, ale powiedziałem mu, żeby zrobił 100-tką, bo tak zaleca producent POŚ-a. Nie oponował - zrobił, jest ok :)

Wywiewka na dachu jest w postaci gotowego kominka z tworzywa, zakupionego u producenta blachodachówki, którą mam na dachu. Większość dobrych producentów poszyć dachowych ma takie akcesoria pasujące do jego wyrobów.