Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można być etycznym nie wierząc w Boga

retrofood

Recommended Posts

Gość Pepeg z Gumy

Niestety każdej i jak wskazuje historia, każda jeśli może i jak potrafi, dąży za pomocą swoich instytucji do zbudowania jakiejś formy państwa wyznaniowego.

Pisałem o Polsce, więc chyba jasne, że na piedestał nie mogli wejść szczątkowi muzułmanie, protestanci czy chrześcijanie wschodni, co jest być może pewną pociechą.

• Odpowiedzi 387
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pepeg z Gumy
co jest być może pewną pociechą.

W jakim sensie, jesli mozna prosic, dla mniej kumatych? :D

Proszę!

Gdyby zapanował szariat, człowiek nawet by się nie napił, że o schabowym nie wspomnę.

co jest być może pewną pociechą.

W jakim sensie, jesli mozna prosic, dla mniej kumatych? :D

Proszę!

Gdyby zapanował szariat, człowiek nawet by się nie napił, że o schabowym nie wspomnę.

schabowych mogę nie jeść, ale tak popatrzeć se na obcą babę...

Etyka wywodzi się z Dekalogu,

można być etycznym bez Boga, i to jest czasem heroizm duzo wiekszy niż u nas wierzących ale wydaje mi sie , że nie potrafiłbym znaleźć w zimnej etyce jakiegoś sensu i celu zyciowego.

Etyka nie wywodzi się z dekalogu. Nie wiem skąd takie założenie.

Założenie jest dobre. Tyle, ze i Dekalog z czegoś sie tam wywodzi... podobnie jak Wielkanoc i Boże Narodzenie.

No właśnie, znowu moralność a etyka

Ja odbieram to tak

"moralność jest we mnie" To przymus określonego postępowania, jak zrobię inaczej, to źle się czuję. Pewnie ma na to wpływ i charaketr i wychowanie i wpajane normy etyczne, ale moralność pochodzi z nas. Są ludzie niemoralni, których nie da się przerobić na dobrych. Są ludzie nieetyczni, których pieniędzmi, strachem itd można przymusić do etycznego postępowania, jak im się to opłaca.

Poza tym etyka jest jakaś. Jest etyka katolicka, etyka lekarza, prawnika itd..

Bardziej mnie interesuje kwestia jak na siebie wzajemnie wpływa uczciwość, dobroć i wiara. Czy można być skończenie dobrym i uczciwym nie wierząc w żadną ideologię? Czy jednak jest to niemożliwe? No i interesuje mnie co Kościół Katolicki mówi o kwestii tego czy można być uczciwym poza Kościołem, bo ja nie wiem, ale może ktoś z Was wie?

A co ma piernik do wiatraka?

Tak samo jak można być dobrym, bo ma się potrzebę robienia dobra (wysoki poziom altruizmu, inaczej mówiąc) nie wierząc w jakiegoś konkretnego boga, tak i w drugą stronę - można wierzyć ze strachu (vide"po co żyjemy") ale wcale nie mieć chęci na bycie dobrym.

Hm..najpierw moja odp miała brzmieć: "w takim razie czy przed powstaniem dekalogu ludzie nie postępowali etycznie?" Ale trochę mi to nie pasowało. W dekalogu mamy zawarte normy moralne. Etyka to coś trochę innego.

w tym problem, ze dyskusja toczy się, ale jej podmiot zdefiniowany nie został. I kazdy pisze tak jak rozumie. Więc naukowa wartość - żadna.

Ale pogadać se mogę :D

Katolicy chcą umieścić krzyż w polskim godle. Będzie projekt ustawy

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7257425,Katolicy_chca_umiescic_krzyz_w_polskim_godle__Bedzie.html

Strasznie spodobał mi się jeden z komentarzy do artykułu:

za dużo święconej wody, za mało zwykłego mydła. i to by było na tyle

Okazuje się, że sprawa jest poważniejsza i trzeba

dodatkowo wyskubać Orła 8)

Komentarze do komunikatu prasowego Stowarzyszenia Unum Principium w temacie :

"Panie Krzysztofie ! Popieram inicjatywę Unum Principium. Po zamachu majowym znad Korony Orła usunięto Krzyż , a w skrzydła Orła wstawiono masońskie, pięcioramienne gwiazdy. Tak jest do dziś."

Jest tam więcej złotych myśli . Nie polecam.