AGA NR 1 03.11.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Mam dylemat... w moim domu wg projektu mam zaplanowane jedno małe okno 75 / 120 cm. W miejscu klatki schodowej. Ma doświetlać schody. Na razie nie zamówiłam takiego okna i otwór zabiliśmy deskami. Wymyśliłam sobie, że zamiast takiego małego okna bardzo fajnie wyglądałyby tam luksfery ( pustaki szklane ) - np. jakieś kolorowe. To ładnie urozmaiciłoby front domu. Ale co z parametrami cieplnymi takich luksferów ? Czy taki ozdobny "bajer" nie okaże się jednym wielkim mostkiem termicznym ? Bardzo proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.11.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 W jednej warstwie to raczej woda może cieknąć. Przy podwójnej nie będzie tak źle, ale oczywiście światła będzie mniej niż przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniucorso 03.11.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ja bym zamówił fix-a z jakąś ciepłą szybą i dał sobie spokój. A jak chcesz mieć coś kolorowego to polecam folię.Jak pracowałem w firmie reklamowej to oklejaliśmy parę razy pakiety szybowe, na zamówienie.Są kolorowe folie transparentne(takie jak na kasetony) które dają naprawdę fajny efekt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 03.11.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 na pewno będzie mniej światła. główny motyw stosowania luksfer z którym ja się zetknąłem, to taki, że luksfery pozwalaja postawić budynek o metr bliżej od granicy działki (przy zwykłych oknach musi to być min 4 metry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Hmmmm... nie tyle mnie martwi fakt mniejszej ilości światła ( to jakoś bym przeżyła... ) tylko bardzo boję się, że takie okienko z luksferów mogłoby się stać bardzo zimnym miejscem ( mostkiem termicznym ) w domku... A może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.11.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Hmmmm... nie tyle mnie martwi fakt mniejszej ilości światła ( to jakoś bym przeżyła... ) tylko bardzo boję się, że takie okienko z luksferów mogłoby się stać bardzo zimnym miejscem ( mostkiem termicznym ) w domku... A może się mylę ? Mam, wygląda bardzo ładnie i na klatce schodowej i wewnątrz mieszkania, nic się nie rosi (może to kwestia odpowiedniej wentylacji). Być może trochę ciepła przez to tracę, ale nie sądzę, żeby aż tyle, aby się z tego powodu zamartwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margot4 03.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 luksfery maja zdecydowanie wyzsze U niz okna - srednia dla luksferow to U=4, podczas gdy okna to zazwyczaj cos w okolicach U=1.1 -> zdecydowanie wieksze straty ciepla. Ja bym wstawila okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 luksfery maja zdecydowanie wyzsze U niz okna - srednia dla luksferow to U=4, podczas gdy okna to zazwyczaj cos w okolicach U=1.1 -> zdecydowanie wieksze straty ciepla. Ja bym wstawila okno. Styropian ma jeszcze lepszy współczynnik, może tak zamiast okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Hehe, albo wełenka ! Ech... dylematy, dylematy budującego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 03.11.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 " Luksfery zamiast okienka - dobry pomysł ?" Eee zimniej , ciemniej ... W projekcie miałem pare takich kwiatków pt.luks... Dałem fixy i uważam , że to trafiona decyzja. Mam ciepło , jasno , nic mi się nie poci ... A i można takie okno ( fix ) przyozdobić ładnie np. na święta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ale co to za okna "fix" ? Sorki, ale nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ale co to za okna "fix" ? Sorki, ale nie mam pojęcia... To takie co się nie otwierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 03.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ale co to za okna "fix" ? Sorki, ale nie mam pojęcia... Tak na szybko ... Okno bez ramy - nie otwiera się. Ciut droższy jest fix w ramie - wygląda podobnie jak ten wyżej ( w skrzydle ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ach, rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2009 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Do umycia na piętrze należy dzwonić pod 998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.11.2009 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Też o tym pomyślałam, jak to baba : "Hmmmmm.... kurczę, ale jak to potem umyć z drugiej strony ?" Ale słuchajcie, ja takich zmartwień "wysokościowych" mam więcej w swoim domu, hahaha ! Otóż w salonie, nad antresolą mam SZEŚĆ wypasionych okien dachowych - mega-doświetlenie salonu. Wygląda to niesamowicie, bajer jakich mało, ale one są na wysokości..... jakiś 7 metrów, hahahahaha ! http://images43.fotosik.pl/222/79f902a989b3dd76med.jpg Zdjęcie jest zrobione z piętra. To było marzenie męża, więc ma. Ale zapowiedziałam mu, że myciem tych okien zajmuje się on. Więc stwierdził, że będzie dwa razy w roku wzywał specjalną firmę od mycia okien w wieżowcach, hahahaha ! Ale faktycznie, na 998 za darmo by były takie długaśne drabineczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 04.11.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Do umycia na piętrze należy dzwonić pod 998 ...można poszukać szczudlarza , zwyżkę itd. Można myjką na drążku malarskim . ale 7 metrów faktycznie jazda się szykuje... ps. moje fixy żeby umyć to trza przysiadów trochę pyknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 ,,, Czy taki ozdobny "bajer" nie okaże się jednym wielkim mostkiem termicznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.11.2009 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Wiem o co Ci chodzi... Jeśli chodzi o ten bajer z oknami w dachu to pomysł męża nie mój, hahahaha ! Mąż rozwiązał to w ten sposób, że zainwestował w tych VELUXACH w jakiś system "ciepłych okien dachowych" i wybulił na to ładną kaskę. To były jakieś dodatkowe specjalne ocieplające opaski, jakieś gąbki, uszczelki i takie tam rewelacje o rzekomo wspaniałych parametrach. Nie znam się - to jego działka i on to załatwiał. Ja byłam bardzo sceptyczna, co więcej do dziś jestem pełna obaw. Jak będzie - czas pokaże... A na dzień dzisiejszy stresują mnie owe luksferki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 ... A na dzień dzisiejszy stresują mnie owe luksferki... ... Ja się tym w ogóle nie stresuję. Zrobiliśmy sobie tak, bo nam się tak podobało. I już. Nie wiem o ile roczne opłaty za ogrzewanie nam wzrosły z tego powodu, podejrzewam, że cena flaszki, a gdyby nawet i dwóch Stać nas na to. A o tych teoriach na temat roszenia, pocenia się zapomnij. Powtarzam, zarówno na klatce schodowej (nieogrzewanej), jak i w samym wnętrzu mieszkania zero kondensacji. I mamy ładnie Spróbuję poprzeć to jakimś zdjęciem przy najbliższej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts