Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa cieplna

Gość Aga - gosc

Recommended Posts

Gość Aga - gosc

Dzieki za odpowiedz! Interesuja mnie:

1) rzeczywisty koszt przedsiewziecia - i jak sie do tego zabrac?

2) znajomi mowili ze maxymalna temperature jaka mozna uzyskac jest 24 stopnie???? Prawda?

3) slyszalam tez ze mozna kopac w glab, albo "polozyc" instalacje "na plask" - w ogrodzie.

Wiem, ze troche chaotycznie tu wypisuje ale dopiero co zaczelam sie tym interesowac - wiecej inteligentniejszych pytan wyjdzie w praniu

pozdr

Aga

• 2 weeks później...
Gość maginda

Czy nikt więcej nie ma takiego źródła energii???

My jesteśmy na etapie wyboru, a dotychczasowe poszukiwania informacji skłaniają nas do decyzji na "nie".

Zniechęcają nas odpowiedzi firmy instalującej np. na pytanie czy będzie to wystarczające źródło energii dla naszego domku: "jak pan nie będzie przesadzał z ciepłą wodą, to powinno wystarczyć" i "można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną, która włączy się w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię". Zastanawiamy się, czy nie musielibyśmy zbyt często korzystać z tej grzałki.

Może ktoś ma/miał podobne dylematy i podzieli się nimi???

Pompa ciepła zabezpiecza 100% zapotrzebowania na energię.Bez względu na rozbiór wody użytkowej.Nie należy słuchać niekompetentnych wypowiedzi.Odsyłam do swojej strony http://www.izo-term.com.pl.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.

:wink:

czy ktos moze napisc cos o kosztach.

wiem bo juz orientowalem sie troche, ze to skora za wyprawke.

nikt nie mowi o kosztach wymianie glikolu. to sa dodatkowe koszty uzytkownia pompy cieplnej.

wiem ze ogrzewajac weglem czy drewnem bedzie mozna za pieniadze ktore sie zainwestowalo w pompe cieplna grzac 5 lat jesli nie 10.

to przemawia do mnie.

moze nie ten sam komfort uzytkowania, ale jednak.

dodatkowo przeraza mnie mrozna zima gdy mogliby wylaczyc na jakis czas prad. w umowie z zakladem energetycznym mam klauzure w ktorej pisze, ze przerwa w dostawach pradu moze wyniesc max 36 godzin. co wtedy. jesli ktos mieszka poza miastem takie przerwy sie zdarzaja.

pozdrawiam i z checia dowiem sie czegos wiecej.

Informacja o wymianie glikolu jest niezgodna z prawdą.Glikolu się nie wymienia.Jeżeli chodzi o wyłączenia prądu,zabezpieczeniem może być zbiornik buforowy lub agregat prądotwórczy.Bez prądu nie działa nie tylko pompa ciepła ale również kocioł gazowy czy olejowy.Chyba ,że pozostaniemy przy przestarzałych , nieekologicznych rozwiązaniach.

czy jestes pewien co do tego ze glikolu sie nie wymienia.

majac zbiornik nawet 500 litrowy do o powierzchni tylko 150 m2, na jak dlugo wystarczy ci zgromadzona energia przy temperaturze -20 C.

palenie drewnem jest ekologiczne, o ile wiem jest to zrodlo odnawialne, i nic tanszego nie ma.

pozdrowienia dla Gościa

Gość Jaco36

Proszę Państwa. Z tą wymianą glikolu to powiem tak. Wiele już tu próbowano udowadniać na forum. Ten wątek się pojawiał. Kiedyś włączył się do rozmowy jakiś instalator (także pomp ciepła) i twierdził, że należy go wymienić. Wspominał o używanym przez siebie do zalewania kolektora płynie z Boryszewa. Gość powiedział wprost: "Nie będę Państwu wciskał ciemnoty jak będzie po 5 latach. Najlepiej nie pytać producenta pompy ciepła tylko u źródła". Czyli.... najlepiej do firmy produkującej taką mieszaninę glikolową, a więc do wspomnianego Boryszewa. Tam są ludzie, którzy to produkują i którzy wiedzą jak sie płyn zachowuje. Poświęciłem trochę złotówek na rozmowę telefoniczną. W końcu czegoś się dowiedziałem. Pwoiem tylko tyle jako podsumowanie. Jak ktoś chce mieć pewność jaka jest efektywność glikolu po 5 latach powinien próbkę tego płynu oddać do analizy. Po niej może okazać się, że:

1) nie jest źle i można dalej eksploatować,

2) trzeba uzupełnić niektóre dodatki, np. biocydy

3) płyn nadaje się do wymiany bo np. powstało za dużo drobnoustrojów i dodanie biocydów już nic tu nie pomoże.

Więc, krótko mówiąc zabawa z glikolem może być ryzykowna.

Znalazłem też na rynku firmy, które posiadają rozwiązania, które eliminują glikol. Są one droższe więc się nad wszystkim zastanawiam. Jeśli już bym miał się pchać w glikol to taką firmę poproszę wprost o jedno, czyli zapis w umowie: "Pod groźbą kary ............% wartości umowy oświadczamy, że glikol nie wymaga wymiany, uzupełniania i dopełniania składników jak biocydy i inhibitory korozyji w całym okresie eksploatacji". Czyli póki nie umrę :) Jak mi jakaś firma to zagwarantuje to zacznę z nią rozawiać.

Czy nikt więcej nie ma takiego źródła energii???

Zniechęcają nas odpowiedzi firmy instalującej np. na pytanie czy będzie to wystarczające źródło energii dla naszego domku: "jak pan nie będzie przesadzał z ciepłą wodą, to powinno wystarczyć" i "można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną, która włączy się w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię". Zastanawiamy się, czy nie musielibyśmy zbyt często korzystać z tej grzałki.

Może ktoś ma/miał podobne dylematy i podzieli się nimi???

Bzdura !!!! W moim domu PC jest jedynym źródłem ciepla do CO i ciepłej wody !

Jeżeli chcesz się wiecej na temat PC dowiedzieć to poszukaj w starszych wątkach, swego czasu pisało się o tym naprawdę sporo

:wink:

dodatkowo przeraza mnie mrozna zima gdy mogliby wylaczyc na jakis czas prad. w umowie z zakladem energetycznym mam klauzure w ktorej pisze, ze przerwa w dostawach pradu moze wyniesc max 36 godzin. co wtedy. jesli ktos mieszka poza miastem takie przerwy sie zdarzaja.

pozdrawiam i z checia dowiem sie czegos wiecej.

Jak nie ma prądu to ŻADNE odrzewanie nie bedzie działać (pompy obiegowe) no chyba że zamierzasz zrobić obieg grawitacyjny...

• 3 weeks później...
Czy oprócz Ekontech i Hibernatus są jeszcze jacyś inni producenci pomp ciepła (chodzi mi wyłącznie o producentów, nie importerów).

Byłbym wdzięczny za informacje o polski producentach.

Firma Secspol pompy Cetus

Firma Spednet, pompy Spednet

Firma ACZ pompy Acara

Firma Kfap-Wsk pompy Vatra

Z zagranicznych : Ochsner, Vissmann, Stiebel Eltron, Neuratherm, Nibe

Jak pogrzebiesz w internecie to pewnie znajdziesz jeszcze parę namiarów.