Gość Aga - gosc 04.01.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Jeszcze jedno pytanie. Poszukuje rowniez ludzi, ktorzy maja doswiadczenie z pompa cieplna. Interesuja mnie wszystkie plusy i minusy. Moze ktos juz tego urzadzenia uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literad 05.01.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 CZeść,Mam pompę Neuratherm, uruchomiłem ją jakieś 2 m-ce temu. Temat jest rozległy więc napisz co cię interesuje. Może będę mógł coś napisać.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga - gosc 06.01.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Dzieki za odpowiedz! Interesuja mnie:1) rzeczywisty koszt przedsiewziecia - i jak sie do tego zabrac?2) znajomi mowili ze maxymalna temperature jaka mozna uzyskac jest 24 stopnie???? Prawda?3) slyszalam tez ze mozna kopac w glab, albo "polozyc" instalacje "na plask" - w ogrodzie. Wiem, ze troche chaotycznie tu wypisuje ale dopiero co zaczelam sie tym interesowac - wiecej inteligentniejszych pytan wyjdzie w praniupozdrAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek1 06.01.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Odsyłam do swojej strony http://www.izo-term.com.plOdpowiem na wszystkie Pani pytania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga-gosc 08.01.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Dzieki za odpowiedz, bede pytac niedlugopzdrAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość maginda 22.01.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Czy nikt więcej nie ma takiego źródła energii???My jesteśmy na etapie wyboru, a dotychczasowe poszukiwania informacji skłaniają nas do decyzji na "nie".Zniechęcają nas odpowiedzi firmy instalującej np. na pytanie czy będzie to wystarczające źródło energii dla naszego domku: "jak pan nie będzie przesadzał z ciepłą wodą, to powinno wystarczyć" i "można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną, która włączy się w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię". Zastanawiamy się, czy nie musielibyśmy zbyt często korzystać z tej grzałki.Może ktoś ma/miał podobne dylematy i podzieli się nimi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek1 22.01.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Pompa ciepła zabezpiecza 100% zapotrzebowania na energię.Bez względu na rozbiór wody użytkowej.Nie należy słuchać niekompetentnych wypowiedzi.Odsyłam do swojej strony http://www.izo-term.com.pl.W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnietek 23.01.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnietek 23.01.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 czy ktos moze napisc cos o kosztach. wiem bo juz orientowalem sie troche, ze to skora za wyprawke. nikt nie mowi o kosztach wymianie glikolu. to sa dodatkowe koszty uzytkownia pompy cieplnej. wiem ze ogrzewajac weglem czy drewnem bedzie mozna za pieniadze ktore sie zainwestowalo w pompe cieplna grzac 5 lat jesli nie 10. to przemawia do mnie. moze nie ten sam komfort uzytkowania, ale jednak. dodatkowo przeraza mnie mrozna zima gdy mogliby wylaczyc na jakis czas prad. w umowie z zakladem energetycznym mam klauzure w ktorej pisze, ze przerwa w dostawach pradu moze wyniesc max 36 godzin. co wtedy. jesli ktos mieszka poza miastem takie przerwy sie zdarzaja. pozdrawiam i z checia dowiem sie czegos wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Informacja o wymianie glikolu jest niezgodna z prawdą.Glikolu się nie wymienia.Jeżeli chodzi o wyłączenia prądu,zabezpieczeniem może być zbiornik buforowy lub agregat prądotwórczy.Bez prądu nie działa nie tylko pompa ciepła ale również kocioł gazowy czy olejowy.Chyba ,że pozostaniemy przy przestarzałych , nieekologicznych rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnietek 23.01.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 czy jestes pewien co do tego ze glikolu sie nie wymienia.majac zbiornik nawet 500 litrowy do o powierzchni tylko 150 m2, na jak dlugo wystarczy ci zgromadzona energia przy temperaturze -20 C.palenie drewnem jest ekologiczne, o ile wiem jest to zrodlo odnawialne, i nic tanszego nie ma. pozdrowienia dla Gościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jaco36 23.01.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Proszę Państwa. Z tą wymianą glikolu to powiem tak. Wiele już tu próbowano udowadniać na forum. Ten wątek się pojawiał. Kiedyś włączył się do rozmowy jakiś instalator (także pomp ciepła) i twierdził, że należy go wymienić. Wspominał o używanym przez siebie do zalewania kolektora płynie z Boryszewa. Gość powiedział wprost: "Nie będę Państwu wciskał ciemnoty jak będzie po 5 latach. Najlepiej nie pytać producenta pompy ciepła tylko u źródła". Czyli.... najlepiej do firmy produkującej taką mieszaninę glikolową, a więc do wspomnianego Boryszewa. Tam są ludzie, którzy to produkują i którzy wiedzą jak sie płyn zachowuje. Poświęciłem trochę złotówek na rozmowę telefoniczną. W końcu czegoś się dowiedziałem. Pwoiem tylko tyle jako podsumowanie. Jak ktoś chce mieć pewność jaka jest efektywność glikolu po 5 latach powinien próbkę tego płynu oddać do analizy. Po niej może okazać się, że: 1) nie jest źle i można dalej eksploatować, 2) trzeba uzupełnić niektóre dodatki, np. biocydy 3) płyn nadaje się do wymiany bo np. powstało za dużo drobnoustrojów i dodanie biocydów już nic tu nie pomoże. Więc, krótko mówiąc zabawa z glikolem może być ryzykowna. Znalazłem też na rynku firmy, które posiadają rozwiązania, które eliminują glikol. Są one droższe więc się nad wszystkim zastanawiam. Jeśli już bym miał się pchać w glikol to taką firmę poproszę wprost o jedno, czyli zapis w umowie: "Pod groźbą kary ............% wartości umowy oświadczamy, że glikol nie wymaga wymiany, uzupełniania i dopełniania składników jak biocydy i inhibitory korozyji w całym okresie eksploatacji". Czyli póki nie umrę Jak mi jakaś firma to zagwarantuje to zacznę z nią rozawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 23.01.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Czy nikt więcej nie ma takiego źródła energii??? Zniechęcają nas odpowiedzi firmy instalującej np. na pytanie czy będzie to wystarczające źródło energii dla naszego domku: "jak pan nie będzie przesadzał z ciepłą wodą, to powinno wystarczyć" i "można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną, która włączy się w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię". Zastanawiamy się, czy nie musielibyśmy zbyt często korzystać z tej grzałki. Może ktoś ma/miał podobne dylematy i podzieli się nimi??? Bzdura !!!! W moim domu PC jest jedynym źródłem ciepla do CO i ciepłej wody ! Jeżeli chcesz się wiecej na temat PC dowiedzieć to poszukaj w starszych wątkach, swego czasu pisało się o tym naprawdę sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 23.01.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 dodatkowo przeraza mnie mrozna zima gdy mogliby wylaczyc na jakis czas prad. w umowie z zakladem energetycznym mam klauzure w ktorej pisze, ze przerwa w dostawach pradu moze wyniesc max 36 godzin. co wtedy. jesli ktos mieszka poza miastem takie przerwy sie zdarzaja. pozdrawiam i z checia dowiem sie czegos wiecej. Jak nie ma prądu to ŻADNE odrzewanie nie bedzie działać (pompy obiegowe) no chyba że zamierzasz zrobić obieg grawitacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnietek 23.01.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 jaco36 o to wlasnie chodzi. nikt nie podaje na poczatku prawdziwych kosztow uzytkowania. a jesli okarze sie ze glikol trzeba wymienic. jaki bedzie koszt takiej wymiany. ktos musi przywiesc nowy, zabrac stary zerznac z nas kase za utylizacje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 23.01.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Coz pompa obiegowa u mnie w domu ma 110W (a pc 350W) kupujac UPSa o dostatecznie duzej pojemnosci moge zapewnic zasilanie awaryjne np. do 4h.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.01.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Czy oprócz Ekontech i Hibernatus są jeszcze jacyś inni producenci pomp ciepła (chodzi mi wyłącznie o producentów, nie importerów). Byłbym wdzięczny za informacje o polski producentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.01.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Ponawiam pytanie odnośnie polskich producentów pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 15.02.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 To co, nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 16.02.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Czy oprócz Ekontech i Hibernatus są jeszcze jacyś inni producenci pomp ciepła (chodzi mi wyłącznie o producentów, nie importerów). Byłbym wdzięczny za informacje o polski producentach. Firma Secspol pompy Cetus Firma Spednet, pompy Spednet Firma ACZ pompy Acara Firma Kfap-Wsk pompy Vatra Z zagranicznych : Ochsner, Vissmann, Stiebel Eltron, Neuratherm, Nibe Jak pogrzebiesz w internecie to pewnie znajdziesz jeszcze parę namiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts