kaniosy2 03.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 witam,mam mały dylemat. Postanowiliśmy z mężem wybudować dom z gazobetonu, a potem ocieplić go styropianem, ponieważ tak ma wyjść najtaniej. Nasz wykonawca namawia nas jednak, aby zamiast zaprawy dać klej. Mówi, że po pierwsze tak będzie taniej, a po drugie lepiej, że z domu postawionego na zaprawę wyjmie całe cegły (czy coś z czego dom jest postawiony), po prostu raz walnie młotkiem i zaprawa się kruszy - czyli jest do d... Natomiast gdyby było to robione na klej to nie dałoby rady tak zrobić. Wniosek: klej jest lepszy. Jednak my zastanawiamy się, czy klej naprawdę jest taki super. Pomijając sprawę kosztów, to boimy się, że później będzie pękać tynk na ścianie. Cały czas pamiętam, jak juz niejedna osoba na forum mówiła, że wykonawca coś proponując zawsze myśli o tym, żeby jemu było lepiej, a niekoniecznie inwestorowi - i z tego głównie względu skłaniam się ku zaprawie, ale czy mam rację? Może niech wypowiedzą się osoby, które widziały takie ściany postawione na kleju, jak się one sprawują w późniejszym użytkowaniu, czy nic nie pęka lub nie dzieje sie coś złego?Proszę o sugestie.Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 03.11.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 nie mam domu na zaprawy ani klej, ale kolezanka stawiala 2lata temu 30cm suporeks, na klejPLUSY:cieplejsze, szczelniejsze i o to chodzi.mieszka 1rok, nie widzialam zadnych spekan, ONA jest zadowolona!! ocieplala tez styro, ale nie pamietam ile, napewno ponad 10cm... wydaje mi sie ze na klej jest szczelniej, cieplej,- choc niekoniecznie taniej niz na cement, ale...kalkulacji nie robilam! ale moze nie zawsze powinno sie brac taniosc w pierwszym rzedzie, bo potem bedziesz miala cieplejszy, szczelniejszy dom!!! a tak chce miec kazdy........????! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 04.11.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam,Mi właśnie kończą budowę - gazobeton 24 cm na klej - koszt kleju Solbet biały to ok. 800 zł - wyszło ok. 60 worków 25 kg po 13 zł za worek.Na 100% tradycyjna zaprawa wyjdzie drożej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.11.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Co wyjdzie drożej czy taniej można dyskutować. Zaprawa będzie grubsza, czyli będzie jej więcej, ale jednostkowo jest ona tańsza. Do tego przy całej wysokości ściany wyjdzie pewnie o jedną warstwę gazobetonu mniej. Zgadywałbym, że zaprawą z betoniarki wyjdzie taniej, ale jeśli ktoś praktykował i twierdzi, że na 100% to ja nie dyskutuję.Co do szczelności to też mam odwrotne zdanie. Przy ścianie stawianej na klej widziałem sporo prześwitów na drugą stronę. Przy zaprawie nie.Czy warto kleić? Jeśli bloczki nie będą do milimetra równej wysokości to lepiej zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.11.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 panuje przekonanie ze klej jest cieplejszy niz zaprawa...#ale masz racje, wszystko pod warunkiem ze Majstre jest mega dokladny i ma rowne bloczki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaniosy2 05.11.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 no to wychodzi, że raczej zaprawa, bo nie liczę na to, że bloczki będą idealnie równe. Dziękuje wszytskim za pomoc w podjęciu decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts