Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowo wykonana wentylacja grawitacyjna-praktyczne rady

Recommended Posts

Oczywiście - mierzę na bieżąco w sezonie grzewczym/zimowym.

:D

Nie pytam się CZY lecz CZYM.

Jak się ustrojstwo do pomiaru wilgotności nazywa, ile kosztuje itp itd.

Pawlok

Higrometr .

Ja uzywam zintegrowanego higrometru z nawilżaczem / ultradźwiekowym / powietrza - takoz na bierząco cały czas mam pomiar .

Wczoraj wieczorem / około 21 / zarówno na poddaszu / sypialnia / jak i na parterze / salon / miałem 51% wilgotności .

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie się czyta ten temat jak ma się w planach budowę nowego domu, trudniej mają Ci co mieszkają w starym domu.

Więc zapytam jeżeli można? Mam dom z 70 roku, gdzie jest jeden 3- kanałowy komin. Pierwszy kanał wykorzystany jest do wentylacji kuchni, drugi do wentylacji piwnicy (piec gazowy), a trzeci jako dymowy do kominka.

W kuchni to tego kanału podłączony jest okap- czy tak jest dobrze, bo czytam że w kuchniach powinien być jeden kanał do okapu a drugi do oddzielnej kratki, tylko jak to zrobić w moim przypadku?

Z kolei w łazience na parterze musiałem przebić się przez ścianę i zrobiłem coś w kształcie odwróconej Z zakładając na końcu wentylator mechaniczny. Wydaje mi się że nieźle działa, choć czasami, to wydaję mi się że nawet za dużo wywiewa.

I na koniec zostaje jeszcze niewykończona lazienka na piętrze poddasza. Tam również brak wentylacji. Początkowo myślałem żeby podłączyć się do kanału wentylacyjnego idącego z piwnicy, ale chyba tak nie można?

Czy dobrze będzie jak zrobię w ten sam sposób co w łazience na parterze?

Proszę o porady.

kamykkamyk2 jeden kanał do jednego pomieszczenia. Jeżeli masz kuchnię elektryczną to możesz mieć jeden kanał, jeżeli kuchnię gazową to powinny być 2 kanały lub jeden ale nie podłączony do okapu. Piszesz, że masz kociołek gazowy podłączony do komina. Możesz w domku jednorodzinnym wyprowadzić spaliny ścianą zewn. gdy kociołek(z zamkniętą komorą spalania) ma do 21kW więc w ten sposób będziesz mieć wolny kanał w kominie który możesz przeznaczyć dla łazienki.

phans, kominy nie muszą być równej wysokości i nie zawsze muszą wystawać ponad kalenicę. Są zasady odnośnie projektowania kominów i ich wysokości w zależności od różnych czynników.

Odnośnie odczucia zimna przy podłodze. Wydaje mi się, że takie zjawisko nie powinno mieć miejsca przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami. Nawiewane zimne powietrze jest szybko ogrzewane dzięki konwekcji powietrza ciepłego znad grzejnika.

Natomiast przy ogrzewaniu podłogowym to zjawisko może być problemem.

M

phans, kominy nie muszą być równej wysokości i nie zawsze muszą wystawać ponad kalenicę. Są zasady odnośnie projektowania kominów i ich wysokości w zależności od różnych czynników.

Masz trochę w tym racji bo są przepisy o wys. kominów w zależności od ich odległości od dachu (od najwyższego pkt dachu).

To teraz proszę pomyśleć co się będzie działo gdy będzie duża różnica (metry?) w wysokości ujścia powietrza z kominów dla pokoi na tej samej kondygnacji?

Można to osiągnąć poprzez komin, który wychodzi w kalenicy i musi on być powyżej najwyższego pkt. dachu o ileś tam cm i mamy drugi komin oddalony od tej kalenicy ileś tam metrów i może być przez to niższy bo na jakieś przepisy pozwalają.

Z którego komina do którego wg kryteriów j.w. będzie powietrze przepływało gdy do tych pomieszczeń dla których są te kominy nie dostarczymy dostatecznej ilości powietrza?

phans Wysłany: Czw, 5 Listopad 2009 11:04 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

kamykkamyk2 jeden kanał do jednego pomieszczenia. Jeżeli masz kuchnię elektryczną to możesz mieć jeden kanał, jeżeli kuchnię gazową to powinny być 2 kanały lub jeden ale nie podłączony do okapu. Piszesz, że masz kociołek gazowy podłączony do komina. Możesz w domku jednorodzinnym wyprowadzić spaliny ścianą zewn. gdy kociołek(z zamkniętą komorą spalania) ma do 21kW więc w ten sposób będziesz mieć wolny kanał w kominie który możesz przeznaczyć dla łazienki.

Z kociołka gazowego (z zamkniętą komorą spalania) to i tak wyprowadzam spaliny na zewnątrz przez ścianę, kominiarz nakazał zostawić do wentylacji piwnicy. A w kuchni mam tylko jeden kanał do którego podłączony jest okap i kuchenkę gazową, chyba nic się nie stanie.

mylisz się

jaka różna wysokość kominów dla pokoi na tej samej kondygnacji :-?

o co tu chodzi?

Miałem na myśli przypadek w którym mamy np. salon z kanałem wentylacyjnym dla kominka wysokim na 5m i obok tego salonu jest otwarta kuchnia z kominem wentylacyjnym wysokim na 3m. Różnica w wys. komina ponad dachem to 2m. Jeżeli nie dostarczymy odp. ilości powietrza do tych pomieszczeń to dla komina w kuchni może powstać ciąg wsteczny, czyli komin w salonie będzie pobierał powietrze z komina z kuchni. Gdyby te kominy miały podobną wysokość to te ciągi wsteczne z któregoś komina powinny mieć mniejszy zakres.

W mieszkaniu w bloku mamy taką oto sytuację:

Podłączyliśmy do jednego kanału okap (kuchenka elektryczna) i ten sam kanał tylko o 30 cm niżej ma służyć do wentylacji kuchni - to rozwiązanie nie działa, jak się włączy okap to powietrze się cofa na kuchnie.

Oczywiście mamy rozwiązany ten problem, kratka z przesłonami zamykanymi szczelnie i jak gotuję to kradkę zamykam, przez resztę czasu kratka otwarta i któreś z okien rozszczelnione, bo mieszkanie jest dość nowe z 2000 r. , wszystko szczelne tylko grzybki chodować jak ktoś nie wietrzy i wentyluje.

M K

stąd zasady usytuowania kominów

te niższe kalenicy spelniając te zasady, pracują prawidłowo

nieporozumieniem są kominki "wentylacyjne"

za krótkie, wyloty zbyt blisko połaci,

wiatr "odbija", tłoczy powietrze do komina

zdarzają się anomalie, ale stąd ta nazwa

.....Rozumiem, że dopuszczasz niższy komin niż szczyt dachu.....

Tak dla jasności.

Wyloty przewodów wentylacyjnych (kominy) powinny być wykonane zgodnie z PN-B-10425 : 1989 – przy czym norma nie rozróżnia w tym zakresie, czy dotyczy to komina wentylacyjnego, czy spalinowego (dymowego).

3.3.2.3. Przewody wentylacyjne należy prowadzić od wlotu do wylotu komina. W kominach powinny być wykonane boczne otwory wylotowe. Dopuszcza się wykonywanie górnych otworów wylotowych, pod warunkiem stosowania nasad blaszanych nad wylotem.

3.3.13. Wyloty przewodów

należy wyprowadzić ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed zadmuchiwaniem, zgodnie z 3.3.2.1.

Czyli:

– przy dachach płaskich o kącie nachylenia połaci dachowych nie większym niż 12°, wyloty przewodów powinny znajdować się co najmniej o 0,6 m wyżej od poziomu kalenicy lub obrzeży budynku przy dachach wgłębionych

– przy dachach stromych o kącie nachylenia połaci dachowych powyżej 12, wyloty przewodów powinny się znajdować co najmniej o 0,30 m wyżej od powierzchni dachu oraz w odległości mierzonej w kierunku poziomym od tej powierzchni co najmniej 1,0 m.

W rejonach występowania silnych wiatrów, np. halnych, należy instalować na wylotach przewodów nasady kominowe. Na pozostałych terenach zaleca się instalowanie nasad kominowych przy usytuowaniu komina obok elementu budynku stanowiącego przeszkodę (zasłonę).

To jak w końcu jest z tymi wylotami na przestrzał. Pisali o tym pablitoo i tankredus. Mam komin w układzie 2 rzędy po 3 otwory: 3 wychodzą na stronę zachodnią, 3 na wchód. Wykonawca twierdzi, że nie ma potrzeby robić przebić i wręcz nie powinno się. Ja natomiast obawiam się, z racji częściej występujących wiatrów zachodnich, że ciągi wychodzące właśnie na tą stronę mogą przy silnych podmuchach działać jako nawiewne.

Proszę o pomoc biegłych w sztuce :D , przebijać czy nie? (chodzi mi o otwór pomiędzy parami przewodów wsch.-zach. w świetle kratek wywiewnych. Komin 40cm nad kalenicę)

Mam komin w układzie 2 rzędy po 3 otwory: 3 wychodzą na stronę zachodnią, 3 na wchód. Wykonawca twierdzi, że nie ma potrzeby robić przebić i wręcz nie powinno się.

To ja bym się zastanowił nad tym wykonawcą bo może inne części budynku masz już spaprane? To co proponuje na pewno w 100% będzie nieprawidłowe.

Muszą być na przelot lub bez otworów po bokach ale z otworem ku górze i z nasadą.

Postulat aby pokoje "czyste" na poddaszu miały własne wywiewy bierze się stąd, że pomieszczenia te są upośledzone pod względem wentylacji.

Mianowicie powietrze dopływające do pomieszczeń "czystych" na parterze wypływa z budynku nie tylko przez pomieszczenia "brudne" na parterze, ale także wędruje schodami do góry i tam kieruje się do kratek wyciągowych w pomieszczeniach "brudnych", blokując przepływ powietrza z pomieszczeń "czystych" poddasza.

Odrębne kanały grawitacyjne w tych pomieszczeniach tylko trochę pomogą, bo ich wysokość nie będzie duża i skończy się to wyposażeniem ich w wentylatorki wyciągowe przy każdym kanale.

To lepiej już dla tych pomieszczeń zainstalować wentylację mechaniczną nawiewną, rozprowadzoną na strychu.

Taka instalacja składała by się z :

- Otworu czerpni w ścianie na strychu

- Filtru powietrza z wymiennym wkładem

- Wentylatora kanałowego

- Kanałów rurowych (n.p. blaszanych "spiro") prowadzonych na typowych uchwytach po podłodze strychu

- Dyfuzorów nawiewnych (okrągłych) w sufitach pomieszczeń "czystych".

- Koszulek ocieplających dla kanałów (z wełny miner.)

- Ewentualnie z rurowego tłumika akustycznego.

Zważmy, że taka instalacja nie stoi w sprzeczności, a odwrotnie - pomaga w :

- wentylacji grawitacyjnej

- zapewnieniu powietrza do kominka

- zmniejszeniu przenikania kurzu do wnętrza budynku.

Średnica kanałów fi 160 - kanał główny, fi 100 - odgałęzienia.

Tak dla jasności możesz to narysować? Wszystkie te kanały to wentylacja?

http://img194.imageshack.us/img194/6070/rysunek1j.th.jpg

Wklejam rysunek komina może się komuś do unaocznienia problemu przyda. Po lewej rozwiązanie błędne, na przekroju A-A widać dlaczego, po prawej tak jak będzie już jutro u mnie :D (jeśli źle rozumuję to proszę o poprawkę) Poszukałem na forum trochę głębiej i znalazłem potwierdzenie tego co podpowiada "fizyka".

phans - dzięki za szybką odpowiedź. Ekipa jest ok, każdemu się jakiś kwiatek trafi - a że iwnestor upierdliwy to wszędzie nos wtyka :D

Tak dla jasności możesz to narysować? Wszystkie te kanały to wentylacja?

http://img194.imageshack.us/img194/6070/rysunek1j.th.jpg

Wklejam rysunek komina może się komuś do unaocznienia problemu przyda. Po lewej rozwiązanie błędne, na przekroju A-A widać dlaczego, po prawej tak jak będzie już jutro u mnie :D (jeśli źle rozumuję to proszę o poprawkę) Poszukałem na forum trochę głębiej i znalazłem potwierdzenie tego co podpowiada "fizyka".

phans - dzięki za szybką odpowiedź. Ekipa jest ok, każdemu się jakiś kwiatek trafi - a że iwnestor upierdliwy to wszędzie nos wtyka :D

Poprawna wersja B

Również błędna - wyloty dwóch kanałów są połączone pod czapą komina .

Poprawne rozwiązanie jest takie tylko dla jednego kanału wentylacyjnego .

(...)

Ciekawy pomysł, sam się też nad tym zastanawiałem. Tylko że:

1. W zimie powietrze nawiewane będzie bardzo zimne i trzeba stosować grzałki do jego ogrzania.

- oczywiście

2. Czy nie zakłóci to wentylacji grawitacyjnej na parterze?

- oczywiście że zakłóci - w budynku przez to zostanie wytworzone nadciśnienie - w takim przypadku nie tylko wywiewami ale i nawiewnikami będzie wydmuchiwane powietrze z wnętrz ...

- po naturalnej cyrkulacji jaka powinna występować w budynku pozostanie tylko wspomnienie ...

3. Jak zrównoważyć taką instalację nawiewną z grawitacyjną?

- naturalnie ? - nie da się - da się tylko montując mechaniczny wywiew o takiej samej wydajności jak nawiew - a to już wentylacja mechaniczna ... - po co takową mieszać z grawitacyjną ?? - taki układ nigdy nie będzie zrównoważony i nigdy nie bedzie działał poprawnie ...

8)