Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowo wykonana wentylacja grawitacyjna-praktyczne rady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby ten kominek miał wewnątrz wkład z blachy to byłaby duża

szansa, że kominiarz by go zaakceptował. Druga kwestia to miejsce

w którym będzie on zainstalowany. Na przykład, gdy będziesz miał

dach niepalny o nachyleniu 45 stopni i zakończenie tego kominka

będzie poniżej szczytu dachu to wysokość tego kominka powinna

wynosić 1 metr a Twój ma chyba 70 cm.

Łączę pozdrowienia

Do niedawna było, że musi być z materiałów niepalnych ale od

niedawna, że musi być niepalny. Gdyby kominek miał wewnątrz

blachę a na zewnątrz był np. ocieplony jakąś pianką to od wewnątrz

byłby niepalny. Dlatego napisałem, że byłaby duża szansa, że

kominiarz by go odebrał ale nie pewność.

Łącze pozdrowienia

Z tego co rozumiem to kominiarze mają tutaj decydujący głos.

Kominiarze chcieliby mieć decydujący głos. Na pewno nie do nich należy interpretacja przepisów wykonawczych Prawa budowlanego. Mają je po prostu przestrzegać. Natomiast jeżeli przepisy są niejasne, to powinni, chociażby poprzez swoją Korporację zwrócić się do MI o zmianę tych przepisów.

Swoim postem http://forum.muratordom.pl/post4076482.htm#4076482 zwróciłem tylko uwagę na niekonsekwencje wynikające z określenia kominka z płaszczem wodnym jako kotła.

Albo coś jest kotłem, albo nim nie jest. Nie może być tak, że raz jest, a w innym przypadku już nie jest, zwłaszcza jeżeli chodzi o ten sam kominek 8) .

Wiadomo, że w tym wypadku chodzi nie o interes inwestora, ani nawet o jego bezpieczeństwo, tylko o interes kominiarzy - jeden przewód wentylacyjny w domu więcej, to większa kasa za czyszczenie (o ile oczywiście ktoś to czyszczenie zleci).

W tym wypadku jest wszystko w porządku, ale jak zwrócić uwagę, że przecież kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania w budynku, to już nie pasuje :lol: .

Do niedawna było, że musi być z materiałów niepalnych ale od

niedawna, że musi być niepalny. Gdyby kominek miał wewnątrz

blachę a na zewnątrz był np. ocieplony jakąś pianką to od wewnątrz

byłby niepalny. Dlatego napisałem, że byłaby duża szansa, że

kominiarz by go odebrał ale nie pewność.

Łącze pozdrowienia

Czyli zbierajac wszystko to kupy, ze tak sie wyraze :)

- kominek z materialow niepalnych

- min 150mm srednicy

- musi wystawac ponad kalenice dachu lub miec 100cm wysokosci.

Czy to wszytskie prawidla jakie musi spelniac kominek wentylacji grawitacyjnej? ( musze zakupic takie kominki w tym tygodniu dla tego w takim tepie sie o nie wypytuje).

Czy mozna polaczyc dwa kominy wentylacji grawitacyjnej ( oba z kuchi, bez okapu ) w jeden kominek ponad dachem? czy powinny byc dwa oddzielne?

Wydaje mi się, że to jednak jest wina tych specjalistów z MI, którzy tworzą

i odpowiadają za przepisy. Dlatego napisałem o tym punkcie 2a.

Podejrzewam, że i Korporacja Kominiarzy Polskich i współpracujące z nimi

stowarzyszenie Kominy Polskie ma bardzo mało do powiedzenia.

A przecież są jeszcze producenci kominków i różne instytucje dopuszczające

na rynek polski produkty typu kominki. Też ktoś, gdzieś tworzy normy.

A urzędnicy w MI są na samej górze tego "łańcucha pokarmowego"

Komu więc zależy na tym aby nie tworzyć jasnych, zrozumiałych przepisów?

Łączę pozdrowienia

Moim zdaniem, bardzo często, kominiarze charakteryzują się dość zaawansowaną schizofrenią. Z jednej strony udowadniają, ze kominek z płaszczem wodnym nie jest kotłem (i słusznie, bo piec z tzw. podkową, dalej pozostaje piecem), ale z drugiej strony, salon z kominkiem, traktują jako pomieszczenie z kotłem – w przypadku wymogów wentylacyjnych.

Zwracam również uwagę na wysokość komina wentylacyjnego i przepisy to regulujące:

Rozporządzenie WT:

§ 142. 1. Przewody kominowe powinny być wyprowadzone ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed niedopuszczalnym zakłóceniem ciągu.

2. Wymaganie ust. 1 uznaje się za spełnione, jeżeli wyloty przewodów kominowych zostaną wyprowadzone

ponad dach w sposób określony Polską Normą dla kominów murowanych.

A przywołana norma (tylko przykładowy, najważniejszy zapis):

– przy dachach stromych o kącie nachylenia połaci dachowych powyżej 12° i pokryciu:

b) niepalnym, niezapalnym i trudno zapalnym, wyloty przewodów powinny się znajdować co najmniej o 0,30 m wyżej od powierzchni dachu oraz w odległości mierzonej w kierunku poziomym od tej powierzchni co najmniej 1,0 m

+ szczegółowe dotyczące np. przesłaniania.

Patrząc na współcześnie budowane domy i te „plastykowe” kominy, dochodzę do wniosku, że większość kłopotów z wentylacja wynika z nieprawidłowej wysokości kominów wentylacyjnych. Są zbyt „niskie”.

• 1 month później...

Odświeżając wątek w nowym wyglądzie, funkcjonalności forum :-(

W temacie wentylatorów łazienkowych to polecam Silent 100 firmy S&P, pobiera 8W, b. mało co hałasuje o ile można nazwać to problemem przy 26db (cena ponad 150zł), w miarę ładnie wyciąga powietrze zgodnie z charakterystyką przepływu powietrza m3/h od ciśnienia w Pa.

A co sądzicie o wentylatorze Brise 100 firmy Blauberg hałas 21db!, o mocy tylko 2,7W! ale 2x słabszy (porównując charakterystykę pracy m3/h od Pa) od Silent 100. Brise jest niestety też droższy od Silenta. Może ten wentylator jest lepszą propozycją od nasady hybrydowej firmy Darco?

Edytowane przez phans

Odświeżając wątek w nowym wyglądzie, funkcjonalności forum :-(

W temacie wentylatorów łazienkowych to polecam Silent 100 firmy S&P, pobiera 8W, b. mało co hałasuje o ile można nazwać to problemem przy 26db (cena ponad 150zł), w miarę ładnie wyciąga powietrze zgodnie z charakterystyką przepływu powietrza m3/h od ciśnienia w Pa.

A co sądzicie o wentylatorze Brise 100 firmy Blauberg hałas 21db!, o mocy tylko 2,7W! ale 2x słabszy (porównując charakterystykę pracy m3/h od Pa) od Silent 100. Brise jest niestety też droższy od Silenta. Może ten wentylator jest lepszą propozycją od nasady hybrydowej firmy Darco?

Cenowo pewnie tak ale praktycznie to raczej nie.

• 9 months później...
.

Natomiast czy wentylacja mechaniczna będzie tańsza w wykonaniu. Podajesz tutaj kwotę 1800 zł za samą centralę, trzeba do tego doliczyć kanały, tłumiki, anemostaty i samemu to zrobić. Wtedy może uda się nam za jakąś rozsądną kwotę zrobić wentylację mechaniczną ale trzeba się na tym znać i mieć pojęcie w tym temacie. Ilu inwestorów budujących dom ma pojęcie jak działa wentylacja i potrafi ją wykonać we własnym zakresie? Niestety niewielka ilość. Pozostali są skazani na wykonawców i tu są goleni do gołej skóry.

Czyli nie jest tak słodko z tymi kosztami jak to przedstawiasz.

Czy znacie firmy na Śląsku, które możecie polecić do wykonania aby nie "ogolili" do gołej skóry?

• 1 year później...

ciekawe czy ktos jeszcze odwiedz ten watek

sprobuje co mi tam

mam takie pytanie (zagwostke) czy jezeli zastosuje w oknach (w pomieszczeniach czystych)nawiewniki higrosterowane

to czy w pomieszczeniach brudnych zastosowac wentylatory higrosterowane czy zwykle wentylatory

tzn. chodzi mi o kuchnie lazienke i WC

wydawało mi się że może to polepszy cyrkulację powietrza,

bo chciałem aby w miarę możliwości moja wentylacja grawitacyjna

była jak najbardziej efektywna i stąd moje pytanie do mądrzejszych w tym temacie

czyli wystarczą zwykłe kratki wywiewne?

mam jeszcze jedno pytanie

czy jest sens montować nasadę kominową?

narazie nic nie mam jestem na etapie wyboru

i staram sie to poskladac tak aby pozniej nie miec problemow

wiem ze najlepiej byloby zrobic WM z odzyskiem ciepla, ale na to mnie nie stac

wiec kombinuje

dzisiaj wymyslilem ze moze zrobie WM bez rekuperatora ktory zamontuje w pozniejszym czasie

tylko znowu nie wiem czy to ma sens

a o takiej nasadzie myslalem

http://allegro.pl/nasada-kominowa-dospel-trn-150-turbina-wentylacja-i2164480336.html

a wentylatory to wlasnie tak na wszelki wypadek

bo jak musze miec wentylacje grawitacyjna to chcialbym zeby dzialala.

Widzę, że się zastanawiasz co ma być wentylacja grawitacyjna, czy WM.

Moja propozycja to WM, nawet bez odzysku.

Policz koszt tych nasad (ta którą pokazałeś nie jest najlepsza jakościowo) plus wentylatorki x ilość kanałów wentylacyjnych + nawiewniki.

Wyjdzie spora suma i nie wiadomo czy dobrze zainwestowana.

W nowym szczelnym domu, wentylacja grawitacyjna nie będzie działała.

Co nie znaczy, że nie da się zrobić w domu, poprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej. Ale w tym wypadku, chałupa nie może być szczelna i czasami coś po nogach i pleckach powieje:D

Edytowane przez M K