pablitoo 04.11.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 No bo wszyscy wiemy, że to wentylacja z niedomaganiami i nieobliczalna (inne tez mają może swoje wady) , tylko że wątek miał być o tym jak zrobić, żeby było optymalnie i najlepiej przy wentylacji grawitacyjnej a nie o niedomaganiach. Pozdrawiam Ps. Jest mnóstwo watków, których się czytac nie chce bo po paru postach pojawiaja sie dyskusje odbiegające od głównego tematu, a często wręcz kłótnie i docinki. Jeżeli Cię uraziłam to przepraszam i proszę o dalsze rzeczowe komentarze Absolutnie mnie nie uraziłeś - ale czyż dopiero poznawszy i zrozumiawszy niedomagania danego układu można sensownie zastanawiać się nad jego naprawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.11.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Adam! Adam!! - no właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.11.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Adam! Adam!! - no właśnie W razie gdyby był zajęty budową "hypokaustum" czy coś takiego...to proszę: http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm http://forum.muratordom.pl/post3697501.htm?highlight=#3697501 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Może będę mało oryginalny, ale: - wystarczy „zrobić” wentylację (każdą) w zgodzie z obowiązującymi przepisami, czyli w przypadku grawitacyjnej, obowiązkowe kanały i kratki wywiewne w pomieszczeniach „brudnych” (kuchnia, łazienka, WC) + w każdym bez okna (np. garderoba), w pozostałych pomieszczeniach mieszkalnych nawiewniki (w różnej postaci), - drzwi między pomieszczeniami (wszystkimi wentylowanymi) nie mogą być „szczelne” muszą mieć „prześwity”, którymi przemieszczać się będzie powietrze, - ma pizgać po nogach, bo jak nie pizga, to nie ma wentylacji (w przypadku grawitacyjnej), - aby pizgało jak najmniej – niestety, należy cały czas ją (wentylację) regulować nawiewnikami, - jak zrobimy tak, że nie pizga – pamiętajmy o systematycznym „wietrzeniu” domu, ale sumarycznie lepiej aby jednak pizgało, - kominek tylko z doprowadzonym powietrzem do spalania z zewnątrz (osobnym kanałem pod palenisko), - przy kominku warto zainstalować w kominie „szyber” i pilnować aby był zamknięty jak kominek „nie pracuje”, - każda wentylacja jest „głupia”, ale będzie działała tylko tak, jak ją nastawimy (wyregululujemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.11.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Chciałam zaproponować utworzenie tematu : Prawidłowo wykonana wentylacja grawitacyjna-praktyczne rady i rozwiązania (...) Dlatego proszę o wszelkie informację, które pomogą prawidłowo wykonać taką wentylację. Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą podzielić się swoja wiedzą. Ja niedawno też stałem przed podobnymi dylematami. Ostatecznie wybrałem wentylację mechaniczną z rekuperacją ale to nie jest tutaj istotne. Przy analizie różnych wariantów wentylacji tradycyjnej doszedłem do wniosku, że higrowanie nie ma sensu a dużo lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie nasady (lub nasad) kominowych, które to niewielkim kosztem inwestycyjnym i później użytkowym regulują strumień powierza wywiewane. Z mojego punktu widzenia optymalnie wygląda np to: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=33&xid=117#poz TURBOWENT HYBRYDOWY jest urządzeniem dynamicznie wykorzystującym siłę wiatru do wspomagania ciągu kominowego, dodatkowo wyposażonym w silnik bezszczotkowy małej mocy do jego skutecznej stabilizacji. Montuje się ją na wylotach kominów wentylacyjnych o działaniu grawitacyjnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.11.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Dziękuję ssiwy, za posta. Liczyłam, że się odezwiesz (czasami sie zastanawiam, gdzie wy pracujecie, że zawsze sie pojawiacie, jak potrzebujemy pomocy ) Twoje posty sa zawsze rzeczowe i bez zbędnych i dwuznacznych aluzji (dośc słodzenia ) Chciałam zapytać: 1. Czy kazde okno musi mieć nawiewnik (jak np przestrzeń otwarta z 4-rema oknami ) 2. Jak to jest z tymi kratkami z żaluzjami i wentylatorami. np http://www.allegro.pl/item806159879_wentylator_zal_higro_timer_dospel_polo_4_f_ra_vat.html Mozna je zastosować przykładowo we wszystkich pomieszczeniach brudnych i wtedy mamy jakby mechaniczną wentylacje, czy tak nie wolno (oczywiście w oknach nawiewniki - jakie? chyba lepiej ciśnieniowe). Albo czy warto je dać tylko do łazienek a w pozostałych normalne kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.11.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Może będę mało oryginalny, ale:(...) Nie jesteś oryginalny - to podstawy których jak nie będzie układ nie będzie działał . Kluczową sprawą jest zrównoważenie układu jakim jest wentylacja grawitacyjna . Każdy budynek jest indywidualny więc nie ma tutaj złotego środka dla wszystkich . Z reguły większość nas - inwestorów - kupuje projekty gotowe wraz z zaprojektowaną już wentylacją grawitacyjną . Podczas budowania domu , a później wykańczania go musimy pamiętać o podstawach jakie wyliczył sSiwy - ale same podstawy nie wystarczą aby wszystko działało poprawnie . Zrównoważenie układu - czyli zapewnienie takich warunków aby ilość dostarczonego medium była równa ilości usunietego - czyli powietrza w naszych rozważaniach .Oczywiście trzeba tu zachować consensus z założonymi wydatkami na ogrzewanie - albowiem mało kto chce płacić horrendalne sumy za ogrzewanie a jednoczesnie nie chce w domu wilgoci i zaduchu ... Pierwsza sprawa - regulujemy układ tak aby z żadnych wywiewów wentylacyjnych nie pizgało do środka zimnem - nie mozna dopuscić do sytuacji aby więcej powietrza było usuwane niz dostarczane do wnętrza - regulujemy nawiewniki tak aby dostarczały odpowiednia ilość powietrza - jeżeli w budynku jest dużo wywiewów / o wiele więcej niż nawiewów / byc może nie zdołamy dostarczyć tyle powietrza do wnętrza przez nawiewniki nie wychładzając znacznie pomieszczeń - wówczas przysłaniamy/zamykamy wywiewy aby zrównoważyć układ .Jak już tak wyregulujemy układ że wewnątrz nie panuje podcisnienie patrzymy jak to sie ma do wychładzania budynku - jak zaaplikujemy zbyt dużą ilość wymian powietrza wychłodzimy budynek i poniesiemy większe koszta za dogrzanie - trzeba wówczas ograniczyć ilość wywiewów jednocześnie ograniczając nawiewy do budynku - cały czas monitorując wilgotnośc wewnątrz budynku - nie można całkowicie zamknąć wywiewów bo wówczas cyrkulacja ustanie . Trzeba tak wyregulować układ aby utrzymywać wilgotność na stałym poziomie przy ograniczeniu cyrkulacji wewnatrz budynku - czyli dostarczyc i usunąc mozliwie jak najmniejszą ilośc powietrza tak aby wilgotność utrzymywała się na stałym poziomie . Nie jest to zadanie łatwe i szybko wykonalne - obrzęd gromniczy jest bardzo wskazany gdyż podczas jego przeprowadzania można śledzić cyrkulacje i przede wszystkim jej prawidłowy kierunek i wszelkim anomaliom od razu przeciwdziałać - czyli - tu przymknąć , tu bardziej otworzyć , tam zamknąć wogóle etc ... Oczywiście stosowanie różnych wentylatorków wywiewnych zaburza ten chwiejny układ - więc nie powinno się ich wogóle stosować - ale jak kto musi to na czas ich działania trzeba się liczyć z poważnymi zakłóceniami cyrkulacji powietrza w domu włącznie z pizganiem czy wianiem z wentylacji zimnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 04.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Tu jest sporo wiadomości http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61609,2654441.html?as=1&ias=3&startsz=x A dlaczego wieje zimą do środka? Albo za szczelne okna - nie ma nawiewu, albo za krótkie kanały, albo wiatr wieje od strony kratki (najczęściej zachodniej) i wbija zimne powietrze, albo powietrze wychładza się w kanale na poddaszu nieogrzewanym. Odnośnie wentylacji pokoi na poddaszach - pkt. 2.1.1 b nowej normy wentylacyjnej tak nakazuje, widać nie bez przyczyny.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.11.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 A dlaczego wieje zimą do środka? Albo za szczelne okna - nie ma nawiewu, albo za krótkie kanały, albo wiatr wieje od strony kratki (najczęściej zachodniej) i wbija zimne powietrze, albo powietrze wychładza się w kanale na poddaszu nieogrzewanym. Taaa - zwłaszcza że teraz kanały wylotowe wentylacji na szczycie komina muszą być na przestrzał komina - to wówczas na pewno "wbija" - a to tak BTW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 04.11.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 To, że coś MUSI nie znaczy, że JEST. Miało być bez przepychanek. Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 …….Chciałam zapytać: ……. Ad1. Pomieszczenie musi (powinno) mieć „nawiewnik”, tak więc jeden powinien wystarczyć. Ad.2. Nie jest to głupie, w zasadzie rozsądnym rozwiązaniem będzie zainstalowanie wszędzie tych wentylatorów – czyli będzie to wentylacja mechaniczna wywiewna (wyciągowa, podciśnieniowa). Co do nawiewników to nie ma to znaczenia, jak wstawisz „automaty”, to będzie „automatyczny system wentylacji wywiewnej ( wyciągowej, podciśnieniowej). Sam osobiście jestem zwolennikiem tych „zwykłych – ręcznych nastawianych”, bo mam wtedy większą możliwość ingerencji w system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.11.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 bardzo dziękuje za dotychczasowe posty i zapraszam do dalszego dzielenia się swoja wiedzą w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 04.11.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam,Mam nawiewniki z firmy Aereco http://www.aereco.pl. Typ - naścienne.Sterowanie - higrosterowalne z blokadą przepływu minimalnego.Przepływ MAX 40 m3/godz.Przepływ MIN 5m3/godz. Od wiosny do jesieni - sterowanie higrosterowalne.Zima - przymykam na przepływ minimalny. Nawiewniki są zamontowane: salon 1szt., pokoje 3szt.Wyciągi parter: salon, kuchnia, łazienki.Wyciągi piętro: łazienka, pokój. Zimą nawet przy -22St.C brak skroplin na oknach dom zamieszkany od grudnia 2008.Przewidywany koszt ogrzewania I sezon: około 3500zł wraz z CWU. Dom 180m2, grzejemy: temp. obniżona 20St.C, dzienna 22St.C /średnio 10godz. na dobę/.Ściana: BK 24cm, ocieplenia 15cm styropian lambda platinum.Dach: 25cm wełny megarock.Okna: trój-szybowe. Pzd,AB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.11.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Myślę ze moge tu zadac to pytanie.Czym mierzycie wilgotność pomieszczeń ?Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.11.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Myślę ze moge tu zadac to pytanie. Czym mierzycie wilgotność pomieszczeń ? Pawlok Oczywiście - mierzę na bieżąco w sezonie grzewczym/zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.11.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam, Wyciągi parter: salon, kuchnia, łazienki. Wyciągi piętro: łazienka, pokój. Te wyciągi to jakieś specjalne kratki wentylacyjne, z żaluzjami, wentylatorami, czy też zwykłe (możliwość jakieś regulacji?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 04.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Łazienki z wentylatorkiem - zwykły na przycisk.Salon z regulacją otwarcia ręczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.11.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Oczywiście - mierzę na bieżąco w sezonie grzewczym/zimowym. Nie pytam się CZY lecz CZYM. Jak się ustrojstwo do pomiaru wilgotności nazywa, ile kosztuje itp itd. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 04.11.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Do słów pablitoo i sSiwy12, którzy wiele tutaj ciekawego napisali dodam: 1. Proponuje poczytać sobie artykuły o wentylacji na stronie http://www.wentylacja.org.pl/02_abc.htm2. Wentylacja grawitacyjna działa pod wpływem różnicy temp. wewn. i na zewn. domu.3. Musi być nawiew w pomieszczeniach czystych i wywiew w pomieszczeniach brudnych. Nie przesadzajcie z ilością wywiewów.4. Kanały nawiewne w postaci nawiewników okiennych ciśnieniowych koniecznie z regulacją ręczną przepływu (np. od 5 do 25 m3/h). Dla małego pokoju zimą przepływ 25m3/h jest za duży i trzeba go zmiejszyć nawet do min. czyli 5m3/h. Do dużego salonu jeden nawiewnik powinien wystarczyć. Ja mam Ventair II TR f. Brevis ale jest wiele innych producentów. Mikrouchyły, rozszczelnianie okien czy wycięcie uszczelek w oknach jest kiepskie. Ostatnio mocno wieje - takie nawiewniki ciśnieniowe super się sprawdzają.5.Kanały wywiewne w pomieszczeniach brudnych z kratkami higrosterowalnymi (dot. kanałów wywiewowych bo do nawiewu kiepsko higrosterowalność się sprawdza!).6. O wentylacji grawitacyjnej trzeba myśleć przy wyborze projektu lub jego adaptacji bo niektóre projekty nawet te z muratora są kiepsko wykonane dla went. grawitacyjnej - wtedy pozostaje psiaczyć na went. grawitacyjną lub wybrać went. mechaniczna zrównoważona.7. Lepiej gdy na poddaszu są okna szczytowe zamiast dachowych bo w nich nawiewnik faktycznie nawiewa powietrze. W oknach dachowych takie nawiewniki mogą być faktycznie wywiewnikami.8. Sprawdzajcie wilgotność powietrza higrometrem - powinno być ok. 50%9. Kotły do kotłowni lub jeżeli w domu(łazience) jest kociołek to koniecznie z zamkniętą komorą spalania. To samo dotyczy kominka tylko z doprowadzeniem powietrza z zewn. W kuchni lepiej kuchnia indukcyjna zamiast gazowej.10. Pamiętajcie, że musi być zapewniony przepływ powietrza z pokoi czystych do brudnych poprzez nieszczelności w dole drzwi lub w postaci kratki w ścianie nad drzwiami (w łazience w dolnej części drzwi powinno być sporo dziurek!)11. Wentylacja na poziomie 100 do 150m3/h wystarczy ale przecież w jakiś sposób można to kontrolować poprzez te nawiewniki. Patrzyć na higrometr bo jeżeli macie suche powietrze czyli 40% i niżej tzn. że za dużo wietrzycie a jeżeli macie wilgotność o wiele ponad 60% tzn. że za mało dostarczacie powietrza do domu - to tak ogólnie. A teraz o tych kominach co niektórzy zapominają w went. grawitacyjnej:12. Kominy powinny być kominami czyli murowane/systemowe a nie jakieś tam dachówki wentylacyjne! Dotyczy to zwłaszcza poddasza. Nie stosujcie ich do went. pokoi na poddaszu lub nawet łazienek na dole. Łazienka, WC, pralnia powinny mieć normalne kominy. Niektórzy piszą o tym aby wszystkie pokoje na poddaszach miały kanały wywiewne. Nie trzeba w każdym pokoju na poddaszu robić kanałów wywiewnych - trzeba natomiast takie pokoje wentylować poprzez dostarczanie im powietrza i wypuszczanie jego drzwiami do pomieszczenia brudnego na tym poddaszu. 13. Komin powinien być 'ciepły', ocieplony, z materiałów niepalnych i co niektórzy zapominają WSZYSTKIE kominy nad dachem muszą się kończyć na TEJ SAMEJ WYSOKOŚCI, powyżej kalenicy dachu. Komin powinien mieć poprawną średnicę (powierzchnię przekroju). Im niższy komin to ta średnica powinna być większa. Lepiej mieć otwór w kominie okrągły niż kwadratowy. Wysokość od kanały wywiewnego w pokoju do ujścia tego powietrza ponad dachem powinno być min. 2m a im więcej tym lepiej. 14. Otwory wentylacyjne w kominie nie koniecznie muszą być na przestrzał. Dla nasad kominowych czegoś takiego się nie robi a otwór wyprowadzony jest do góry.15. Polecam zainteresować się nasadami hybrydowymi (turbowent hybrydowy, fenko) bo mogą być stosowane do went. grawitacyjnej a dla poddaszy gdzie kominy dla nich są krótkie mogą się bardzo przydać.16. Przy adaptacji projektu można niekiedy poprawić projekt i zlikwidować kilka kominów bo kocioł gazowy(o ile ktoś ma gaz) nie koniecznie musi mieć swoją kotłownie ze swoim dedykowanym kominem, można łazienkę na dole i górze umieścić w jednym pionie na jednym kominie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tankredus 04.11.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 1. Na etapie elektryki można pomyśleć o zrobieniu instalacji pod włączniki krzyżowe, aby uruchamiać na raz wszystkie wentylatory (nie będzie zaciągania przez inne kratki, chociaż jeśli wentylatory nie są za mocne, problem raczej nie nie ma)... ja tak nie zrobiłem... nie pomyślałem...2. Ilością wymian steruje kratka z taśmą (chyba poliamidową), która ustawia żaluzję tak żeby wilgotność była ok. Działa OK. 3. Dolot powietrza przez nieszczelności, rozszczelnianie okien, wycięte uszczelki, nawiewniki (może kiedyś zainstaluje lub coś wytnę...) działa... w oknach mam grzybki mimośrodowe które można ustawić za pomocą klucza imbusowego w pozycji zimowej/ letniej (szczelniej/mniej szczelnie)... może to wystarczy...4. Jeśli jest dgp i kominek można pomyśleć o dolocie powietrza do komory grzewczej, ale będzie działało tylko przy pracy turbiny (mam "szczelny" dolot tylko do komory spalania... i to raczej dobry pomysł... przy każdej wentylacji). Kominek nie zaburza wentylacji.5. Zamontowałem wentylatory kanałowe za kratkami "na wszelki wypadek"... 6. Kominy... z wylotami na przestrzał jeśli boimy się wiatrów fenowych. Wiatr będzie popędzał wentylację jak mu kratka pozwoli... można też pomyśleć o nasadach stałych... obrotowe... pewnie kiedyś się zatrą....Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts