mayland 06.09.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Gelo a kryjesz blachodachówką czy dachówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 06.09.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Wogóle się nie zastanawiajcie tylko bierzcie deskowanie + papowanie.Mam kilku znajomych którzy zrobili folię i teraz mają problem z cieknacym dachem.Znam jeden przypadek, że folia pod blachą po prostu skruszała i znikneła ale to musiała być jakaś badziewna folia.Wyobraźcie sibie,że wystarczy aby podczas układania blachy lub dachówki dekarze niechcący przecięli folię na dachu mlotkiem lub kawałkiem ostrej blachy. Najgorsze jest w tym to, że przeciekać będzie w zupełnie innym miejscu tzn. na dole.Moja niedaleka sasiadka wymieniała kilka lat temu cały dach aby znaleźć i naprawić wszystkie przeciekające miejsca.Dach kopertowy wieloktotnie łamany. Powierzchnia jakieś 450m2. Koszt.... lepiej nie wiedzieć. Deski są po 400 zł/m3. Myślę, że to niska cena w porównaniu w późniejszymi problemami.Wybór i tak pozostawiam wam. Tylko żeby nie było że nie ostrzegałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 06.09.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Ja mam dach - folia+dachowki - poko co odpukac nic nie cieknie - ale dach prosty dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 06.09.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 (edytowane) no ja mam dach dwuspadowy i będę krył blachodachówką. Więźbe już mam teraz tylko kominami musze wyjść nad krokwie aby "fachowcy" od dachu mogli odeskować i opapować dach. P.S jakby ktoś szukał gościa od wykończenia poddaszy ( katon-gipsy, zabudowy ) to mam namiary na bardzo dobrego gościa. Edytowane 6 Września 2010 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugmar 06.09.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Dzięki Wilko upewniliśmy sie, że zostajemy przy opcji deskowanie i papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugmar 06.09.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 A teraz proszę Was o pomoc na temat wykończenia kominów. Wiem napewno że nie chce mieć klinkieru (po prostu nie widzi mi się taki komin na moim dachu). Kominy mam systemowe firmy ZAPEL, a wykończyć je myśleliśmy tynkiem. I znowu musze glówkować, bo dziś murarz powiedział mi, że taki tynk to za 2-3 lata odpadnie, że lepiej je otynkować i na to nakleić jakimś superowo dobrym klejem kamień. Stwierdził że to będzie trwalsze, a przy takiej inwestycji 1000-2000zł to żaden koszt. Koszt jak koszt, ale żeby to bylo naprawdę trwałe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 06.09.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Hm - ja wlasnie dlatego zeby sie nie zastanwiac co polozyc zeby nie odpadlo - zrobilam klinkierowy, przy kominie oprocz ekstra ekspozycji na wszelkie warunki atmosferyczne, dochodzi caly ten syf lecacy z komina - wydaje mi sie ze zarowno tynk jak i jakakolwiek okladzina wczensiej czy poznie bedzie odchodzic - chociaz mase ludzi ma takie kominy i jakos stoja i jest ok - no moje gadanie na wiele sie nie zdalo bo nie pomoglam nic w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugmar 07.09.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 mhk a nie cieknie wam przez ten komin? zwłaszcza teraz po tych deszczach? Większość naszych znajomych od wiosny ma problemy z kominami obłożonymi klinkierem. Chodzi o te nieszczęsne fugi. Zawsze gdzieś się woda dostaje i ciecze. Jednemu znajomemu woda leje się po całej długości komina i przy kominku teraz mu tynk odleciał. Śledzę FM i jest dużo osób które skarżą się na kominy z klinkieru. To wychodzi teraz bo ten rok jest makabryczny jeśli ochodzi o opady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.09.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Ja tez mam klinkier na kominie. Nie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 07.09.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Nie cieknie - nic a nic - jak nam robili obrobke tego komina, mysle ze tak robia wszyscy nie wiem - innej opcji wykoania tego nie widze to klinkier byl nacinany dosc gleboko blacha byla wkladana w te naciecia - poki co jest ok - mam nadzieje ze tak juz zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 07.09.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 (edytowane) Bugmar radzę zrobić tak jak ma mhk. Klinkier będzie najdrozszym rozwiazaniem ale i najlepszym. Mhk ma też klinkier z grubszymi żebrami - zapomniała się pochwalić. Radzę wybrać klinkier i to ciemny (nie będzie tak znać zadymienia) oraz albo pełną cegłę klinkierową (niestety ok. 5-6 zł/szt) lub taką z grubymi żebrami. Na pewno nie bierzcie kratówki na komin. Taka nadaje się tylko na ogrodzenie. Murowanie musi być na pełną spoinę bo inaczej woda wejdzie pod cegłę i w mroźne noce rozsadzi lico cegły. Pamiętajcie o tym głębokim wcięciu obróbki blacharskiej w komin. U nas tego nie zrobili i mam wilgotny komin pod deskami. Ale będą poprawiać ale na gotowym dachu jest to już spory problem. Edytowane 7 Września 2010 przez Wilko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 07.09.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Bardzo chciałam pełna cegłe klinkierową ale tej firmy niestety nie było - no i tak jak mowi Wilko - koniecznie pełna spoina - jeden słupek mam nie na pełna spoine i tak sie zastanwiam kiedy zacznie pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 07.09.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 ja muruje systemowe Leiera na to pójdzie obrzutka cementowa na siatce następnie wywinięta na to papa a następnie ocieplenie ok 5cm i prawdopodobnie marmolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 07.09.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 No ja tez mialam systemowy i obudowalam go cegła klinkierowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts