gsylwek 27.04.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 robimy sobie przerwę w budowaniu, a raczej póki co w przygotowaniach i jedziemy na długą majówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.04.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 To coś zmieni?http://biznes.onet.pl/0,1528229,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Pewnie, że zmieni. Cement zdrożeje bo będą chcieli odrobić te dwie bańki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.04.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Ostatnio kupowałam cement po 430zł/t za tzw dwójkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 02.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Hi dajcie jakies namiary gdzie podjechac w Radomiu lub w okolicach z pytaniem o Suporex, Maxa lub Protherm 30 aha i jesli ktoś ma namiar na dobry-TANI skład stali Z Góry Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.05.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Szukaj na składach w Zwoleniu i w Pionkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 02.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 aha, gdyby ktos poradzil skąd wziąść koparke do fundamentów i gdzie zamowic beton nie liczac ul. mokrej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.05.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Koparka - Myśliszewice chyba 20 i chyba pan nazywa się Balcerek Beton z ul. Zubrzyckiego. Słowni i mi najtaniej zaproponowali. Umawiaj się najlepiej na sam poranek wtedy pewność że sie nie spóźnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 02.05.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 czesćTelefon do koparki- 663809560 - jeżeli masz łatwy grunt to masz jeszcze telefon na koparkę "białoruska" czy coś takiego (o wiele tańszai nie liczy dojazdu) - 604847625.Powiedz że polecił znajomy z Krychnowickie.masz jeszcze na pustaki, nie wiem jakie teraz mają terimy ale jest to PH tej firmy i w miarę tanio i szybko mi dostwarczyli (bez rozładunku, w paletach dużo drożej i dłużej czekasz) - 502774306 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 02.05.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 ooo Dzięki , a nie masz namiaru telefonicznego na tego Balcerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 02.05.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 poszukuję taniego i solidnego hydraulika do kanalizacji, c.o i wody. Proszę o jakieś namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 03.05.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Beton z ul. Zubrzyckiego. Słowni i mi najtaniej zaproponowali. Umawiaj się najlepiej na sam poranek wtedy pewność że sie nie spóźnią. My też ostatnio korzystaliśmy z ich usług i też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsylwek 06.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Gelas- w sprawie hydraulika wysyłam P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 06.05.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam grono budowniczych! Teraz to już tylko czekać na pozwolenie na budowę - ok. 30dni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.05.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A ja muszę czekać na warunki zabudowy. Jak znam urząd to otrzymam je nie wcześniej niż za 3 miesiące ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 07.05.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A ja muszę czekać na warunki zabudowy. Jak znam urząd to otrzymam je nie wcześniej niż za 3 miesiące ... cześć Myślałam, po ilości postów, że Ty dawno już wybudowałeś. Serio. WZ- okres wydania zależy głównie od oczekiwania na zwrotki z ustaleń i od sąsiadów. Masz zjazd z drogi na działkę, fizycznie istniejący? Bo jeśli nie to na etapie ustalania WZ dają ustalenie -uzgodnić zjazd z zarządcą drogi, a potem traci się czas na to. My w maju 2006 wystąpiliśmy o WZ -odebraliśmy w sierpniu. Dość długo, bo jeden sąsiad nie odbierał korespondencji i"załapaliśmy się" na sezon urlopowy w UM ( a potem jeszcze na uzgodnianie zjazdu, przed PnB). Fundament wylaliśmy w listopadzie. Można to było załatwić lepiej i zacząć we wrześniu. Kiedy chcesz zaczynać budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 07.05.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Cieśla CENA 20zł/mkw za zrobienie dachu z deskowaniem to dużo czy norma?? Interesuje mnie jeszcze cena robocizny-układanie dachówki.Jeśli ktoś korzystał ostatnio i zrobili dobrze to proszę też o namiar na firmę. Cena cementu zaczyna być stresująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.05.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 cześć Myślałam, po ilości postów, że Ty dawno już wybudowałeś. Serio. Wybudowałem szereg konstrukcji pomniejszych Teraz pora na dom dlatego zbierałem doświadczenia Zjazd mam z istniejącej drogi także tu nie przewidywałbym problemów. Problemem jest zbyt duża ilość spraw do załatwienia i za mała liczba osób zajmujących się w urzędzie sprawami WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Był problem czy można odliczyć podatek VAT na podstawie faktur wystawionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Proszę oto interpretacja: Rodzaj dokumentu postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego Sygnatura ZD-G/443-12/06 Data 2006.08.08 Autor Urząd Skarbowy w Wolsztynie Temat Zwrot niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym --> Warunki przyznania prawa do zwrotu podatku Pytanie podatnika: Czy we wniosku o zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, można ująć faktury, dotyczące materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę? W dniu 7 czerwca 2006r. wpłynął wniosek Pana N. w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym. Podatnik stwierdził w swoim wniosku, że zakupił na budowę domu: - beton komórkowy za kwotę 6.380,60 zł w dniu 28 grudnia 2004r.; - drewno sosnowe za kwotę 2.585,48 zł w dniu 25 stycznia 2005r.; - drewno świerkowe za kwotę 2.265,66 zł w dniu 26 kwietnia 2005r. W związku z tym Podatnik zwraca sie z zapytaniem, czy materiały, zakupione przed uzyskaniem pozwolenia na budowę, może uwzględnić we wniosku VZM-1 i ująć w wykazie VZM-1/A. Zdaniem Wnioskodawcy, we wniosku o zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym może on ująć faktury, dotyczące materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Tutejszy organ podatkowy wyjaśnia, że w opisanym stanie faktycznym zastosowanie znajdują przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 2005r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. z 2005r. Nr 177, poz. 1468). W odniesieniu do przedstawionego we wniosku stanu faktycznego, wyjaśnia się co następuje: Zgodnie z art. 3 ust. 1 ww. ustawy, osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków, poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z: 1. budową budynku mieszkalnego; 2. nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach; 3. remontem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. Zwrot, o którym mowa w cytowanym powyżej ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004r. do dnia 31 grudnia 2007r. (w myśl art. 3 ust. 2 ww. ustawy). Zgodnie z art. 3 ust. 3 cytowanej wyżej ustawy, zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym dotyczy wydatków, poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2005r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004r. są opodatkowane podatkiem VAT. Art. 5 ust. 3 ww. ustawy stanowi, że wniosek może być złożony: 1. po zakończeniu inwestycji, o której mowa w art. 3 ust. 1, nie później niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji albo 2. raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008r. Zgodnie z art. 4 ust. 2 ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków, związanych z budownictwem mieszkaniowym, prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje pod warunkiem, że osoba fizyczna posiada: 1. prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003r. Nr 207, poz. 2016 ze zm.) albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w przypadku inwestycji określonej w art. 3 ust. 1 pkt 3; 2. pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane wymagane jest takie pozwolenie. Ustawodawca nie uzależnia prawa do zwrotu niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym od tego, czy zakup materiałów budowlanych nastąpił przed, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Wymagane jest jedynie, by wydatki poniesione i udokumentowane były fakturami, wystawionymi od dnia 1 maja 2004r. do dnia 31 grudnia 2007r. Natomiast odnośnie pozwolenia na budowę (w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie) należy uznać, że wystarczające jest, aby pozwoleniem na budowę inwestor dysponował w momencie składania wniosku o zwrot. Możliwe jest zatem, że Podatnik poczyni wydatki wcześniej, jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Stanowisko Wnioskodawcy jest więc prawidłowe. Powyższa interpretacja została wydana w oparciu o stan faktyczny przedstawiony we wniosku Podatnika oraz stan prawny obowiązujący w dniu jej wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Za wieźbę mam ustaloną cenę 14zł/m2. Wieźba podwója tzw. pracująca Pokrycie blachodachówką - 9zł/m2. Oprawa kominów i okien dachowych po 200zł/szt. Dwaj różni wykonawcy. Żaden nie miał czasu na wykonanie całości prac... Też nie wiem czy tanio czy drogo. Już nawet nie sprawdzam. Poprostu się cieszę, że mam wykonawcę Co do WZ to zależy jaka gmina i teren. Ja czekałam ok 3 miesięcy ale sąsiedzi czekali już np. pół roku Gmina Pionki. Co do zjazdu natomiast to nie wiem czy nie trzeba bedzie otrzymać i tak decyzji bądź postanowienia, że istniejacy zjazd moze być użytkowany i nie trzeba nic zmieniać Ale to tylko moje domysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts