Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzę, że wszystkim się jakoś kręci a ja już 1,5 miesiąca czekam na stropy z mokrej!!! czas leci a robota stoii, ojjj jak ja żałuję, że tam pojechałem!!!

A przy okazji znacie może kotły na ekogroszek firmy SAS? Proszę o jakieś opinie, a może jakieś inne?? I jeszcze pytanko o blachodachówke Pruszyński- warto?

Pozdrawiam

Gelast

A ja mam już cały parter wymurowany :lol: Biorą się za stropy 8) Zejdzie z tym długo bo mam trudny strop. Dużo belek i podciągów.Zabawy na conajmniej tydzień. :-?

Co do pieców na ekogroszek to ja zrezygnowałam z tego rozwiazania. Ubiegłej zimy tona ekogroszku pakowanego w Radomiu wynosiła 520zł!!! Koszt spory a miesięcznie idzie ok. tony. Do tego cena kotła mnie zdecydowanie odwiodła od tego pomysłu. Że o "brudnej robocie" w kotłowni nie wspomnę :roll: Wybrałam olej. Zapobiegawczo mam jednak wyprowadzony dodatkowy komin w kotłowni na piec węglowy :lol:

Blachę już zamówiłam. BudMat Aria matowa czarna. Nie należy do najtańszych (ok. 38zł/m2) ale... podoba mi się. Do tego czarne metalowe rynny Lindab. Mam mieć wszystko na 10 lipca.

Co do pieców na ekogroszek to ja zrezygnowałam z tego rozwiazania. Ubiegłej zimy tona ekogroszku pakowanego w Radomiu wynosiła 520zł!!! Koszt spory a miesięcznie idzie ok. tony. Do tego cena kotła mnie zdecydowanie odwiodła od tego pomysłu. Że o "brudnej robocie" w kotłowni nie wspomnę :roll: Wybrałam olej. Zapobiegawczo mam jednak wyprowadzony dodatkowy komin w kotłowni na piec węglowy :lol:

Czy do końca koleżanko forumowiczko przemyślałas sprawę tego "oleju" z tego co wiem to nasz ustawodawca i min.fin próbowała i zapewniam że dokona tego, że cena oleju opałowego bedzie równa cenie oleju napedowego. Będą odliczeniai zwroty z tyt nadpłaconej akcyzy, ale z tego co czytałem to ogrzewający dom olejem opałowym bedzie ponosił największe koszty związane z ogrzaniem. Piec na olej wcale nie jest dużo tańszy i przeznaczony wyłącznie do używania tylko tego paliwa. Zdecydowanie polecam na ekogroszek jeżeli nie ma dostepu do gazociągu. Chociaż pojawiają się już i instalację razem z zbiornikami przydomowymi na gaz tz ziemny. Spotlkałem się już z dostawcami takiego gazu w tej formie, jest on i tak tańszy od mieszaniny propanu i butanu (tzw LPG który zimą budzi zastrzeżenia) Ekogroszek nie jest wcale taki brudny wystarczy naprawde poświęcić jedną godzine w tygodniu, a podana cena miała miejsce w sezonie grzewczym w lipcu i czerwcu jest znacznie niższa. Przemyśl jeszcze raz rodzaj pieca bo olej jest najdroższym i wcale nie najczystrzym rozwiązaniem.

Przemyślałam dokładnie olej. Zbiornik przed domem pod ziemią. Piec owszem kosztuje sporo ale odrazu ze zbiornikiem na wodę. Pracuje tylko gdy potrzeba. Nie chodzi tak jak ekogroszek ciągle (podtrzymanie palenia nawet latem). Piec olejowy umożliwia dłuższe wyjazdy zimą (ponad 2 tygodnie) bez obawy że trzeba dosypać groszku.

Co zaś się tyczy projektu podwyżek cen oleju to temat śledzę już od ponad pół roku. Zresztą wcześniej też mnie interesował bo siostra tak ogrzewa dom. Ubiegłej zimy koszt ogrzania 120m domu+cwu na 4 osoby wyniósł ją ok 250zł miesięcznie. Ostatecznie rząd wycofał się z podwyżek kilka tygodni temu. Wiem, że na oleju nie zaoszczędzę ale to komfortowe rozwiązanie i czyste. Nie ma żadnych śladów w kotłowni olejowej. Jak pisałam zbiornik poza budynkiem eliminuje zapach oleju. Piece są w pełni automatyczne i nie wymagają doglądania. Piec jest czyściutki, wygląda jak pralka :lol: Może znasz inne kotłownie olejowe ale ja znam właśnie taką i taką też zamierzam mieć u siebie. :)

Może 2 lata temu ekogroszek był rewelacyjnym rozwiązaniem ale obecnie mnie nie powala jego ekonomiczność. A to chyba byłby jedyny argument jakim kierowałabym się przy wyborze tego pieca, bo wygody to ja w nim nie widzę.

Jak pisałam wyżej piec olejowy nie jest jedynym rozwiązaneim jakie wzięłam pod uwagę. Mam przygotowany komin do pieca węglowego. narazie jednak nie zamierzam go kupować. Jesli natomiast sytuacja czy to rynkowa czy też finansowa mojej rodziny się diametralnie zmieni to wówczas w kotłowni wyladuje zwykły piec na węgiel i drewno badź na miał. Nie będzie wygody ale będzie ekonomicznie.

Takie rozwiazanie jest dla mnie optymalne z różnych względów. Nie wiem co będzie za kilka lat. Jak ukształtuja się ceny czy też czy nie bedzie w domu osoby, która mogłaby cały dzień pilnować i dokładać do pieca. Pożyjemy, zobaczymy :wink: :lol:

A olej wcale nie jest najdroższym paliwem :wink: