Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam. dzieki za odp.

A który to był rok bo z tego co widze koszta są zgoła wieksze teraz.

I jeszcze jedno: musi byc pozwolenie na budowe do podlaczenia energii?? a co za tym idzie projekt domu itp??

A moze ja nie chce sie budowac narazie tylko uzbroic dzialke!

Oczywiscie dzialki maja warunki zabudowy.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. dzieki za odp.

A który to był rok bo z tego co widze koszta są zgoła wieksze teraz.

I jeszcze jedno: musi byc pozwolenie na budowe do podlaczenia energii?? a co za tym idzie projekt domu itp??

A moze ja nie chce sie budowac narazie tylko uzbroic dzialke!

Oczywiscie dzialki maja warunki zabudowy.

Jezeli spojrzysz w moj dziennik to kanalizacje robilam w listopadzie tego roku, wode rowniez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wg energetyki musi byc pozwolenie na budowe, jezeli pozwolenie to i projekt domu oczywsicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Warunki zabudowy ich nie interesuja!!!!!!!!!!!!!!

A jezeli chodzi o dodatkowe koszty to trzeba jeszcze wplacici kase przy podpisywaniu umowy z gmina o dostarczanie wody i kanalizacje - w moim przypadku 1000- kanaliza 750- woda!!!!!!!!! - tak jest w mojej gminie!!!

Witam

jestem na etapie załatwiania papierkologii dla komitetu (kanalizacja i woda) którego to jestem czlonkiem :). Potwierdzam nie jest to prosta sprawa największa trudność to zgody właścicieli (służebność gruntowa dla wodociągów, notarialnie potwierdzona) druga sprawa to "zalapanie" się na dofinansowanie w UM projekt razem z kosztorysem trzeba złożyć do końca października żeby inwestycje wpisały go do planu budżetu wtedy pozostje już tylko zgoda radnych na inwestycję i ogłoszenie przetargu przez UM. To tak w skrócie jak chcesz więcej szczegółow to pisz na mojego emila [email protected]

A prąd przy papierkach wymaganych do wody i kanalizacji to małe piwo :D :D

Papierologia prądowa to moze małe piwo. Gorzej z fizycznym podłaczeniem.

Każd gmina ma zresztą inne terminy i zasady. Najlepiej pytać w swojej gminie. A sprawy przyłączy najlepiej jest załatwiać nie z panami z za biurek a bezpośrednio z ekipami które to wykonują.

Mili ludzie, dostałem kolejną ofertę wykonawstwa "pod klucz".

Chciałbym się z nią podzielić i usłyszeć od Was przysłowiowe:

"Co Wy na to?"

Wcześniejsza wycena 80.000zł

obecnie druga firma dała mi 98000zł

i nie wiem co zrobić. Ta druga bardziej przypadła mi do gustu, tym bardziej, że robili u sąsiada na tej samej uliczce.

Wrócę jeszcze do tych przyłaczy. W Radomiu jeżeli korzysta sie z dofinansowania miasta nie ma się wpływu na ekipe wykonującą przyłacze wodno-kanal a co do pradu to ZEORK też ma swoje ekipy dlatego pisałem że papierki zajmują w tym wszystkim najwięcej czasu i nie widzę potrzeby rozmowy z ekipami które wykonuje przyłacze, bo nie ja tu jestem zleceniodawcą tylko ZEORK lub UM (to do postu mayland) przyznam się że nie wiem jak to jest poza Radomiem.

ZES Co do firmy to ja osobno brałem ludzi do murów osobno do więźby i osobno do pokrycia dachowego i nie żałuję pomimo tego że murarzy musiałem pilnować bo trochę przeginali z piwkiem ....

Ale nie żałuję mieszkanko stoi i czeka na wiosnę ....

Wodę załatwiałam w 2 dni. Jednego zgłosiłam i podpisałam umowę a drugiego podłaczyli :lol: Na działce miałam juz przyłacze wody ale przyszli i zrobili mi drugie z wodociagu (biegnie przez działkę) do nowego domu (było bliżej niż ciagnać od istniejacego przyłącza na działce).

Energetyka - miałam przyłącze. Przepisałam umowę. Gdy elektryk przeniósł mi licznik, zrobił pomiary i projekt to na drugi dzięń po zgłoszeniu przeze mnie chęci odbioru przyszli i zaplombowali. Siostra obok robiła całe przyłacze od A do Z (nieuzbrojona działka) i załatwiała razem ze mną. Też robili to praktycznie od ręki.

Jak widać nie było problemów.

Tak sie tylko zapytam ? W ZEORKU w Radomiu ??

A już wiem pewnie miałaś prąd już na działce i robiłaś tylko przyłacze do domu ?

Kurde ja musiałem rozbudowywać sieć elektryczną co wiązało się pozwoleniem na budowę projektem itd ... choc prąd jest dwie działki dalej po drugiej stronie ulicy :-?

Na szczęście sąsiad pożyczył trochę prądu na czas budowy :D

Tak na marginesie robił ktoś z was tynki cementowe z agregatu ? ciekawi mnie cena za m kw.

Masz racje, to wielki plus! :lol:

Wszelkie sprawy załatwiam tam od ręki. Notariusz, gmina, sąd (księgi wieczyste) praktycznei jadę i wracam z papierkiem w dłoni :lol:

Ostatnio w jeden dzień załatwiłam zmiane wpisu do ksiegi wieczystej. Zmiana dotyczyła zmiany nazwy miejscowości.

Witam..

Mam pytanko. Czy jestem w stanie wykonczyc dom w stanie surowym za około 80-100tys. zl

Jest to dom pietrowy zbudowany kilkanascie lat temu z bialego pustaka , na dachu papa (dach jednospadowy "prawie płaski) strop betonowy.powierzchnia okolo 130- 150m2

Co potrzeba do wykonczenia takiego domu??

ja sobie to juz pomalu obmyslilem i teraz chce skonfrontowac czy mam racje:

1. CO komplet + robocizna

2. Kanalizacja inst. + robocizna

3.Woda instalacja + robocizna

4. Prad inst + robocizna

5. Sciany wewnatrz (otynkowanie?) + robocizna

6. Podlogi (najtanszym kosztem - panele) kuchnia i lazienka oczywiscie plytki

7. Okna z 8szt. + balkonowe (plastiki) + drzwi wejsciowe i wewnetrzne

8. "Małe" przeróbki dla wlasnego uzytku typu: zamurowac tu scianke a tam wybic, "to" okno zamurowac a tu wybic, "tych drzwi nie bedzie ale bedą tam. itp. W sumie nie byloby duzo tych przerobek ale kilka napewno.

zaraz ktos zada pytanie ze jedni wydadza na to 100tys a inni 300tys.

tak ale ja staralbym sie robic to kosztem tanszym.

Poza tym najwazniejsze dla mnie byloby poprostu zamieszkac. czyli musze miec cieplo w zimie (CO) prad, woda, szambo "lub" kanalizacja. Wukonczone 1 duze pomieszczenie lazienka i kuchnia.

Aha wyglada to tak ze na dole bylbu salon z kuchnia i pomieszczeniem CO, a na gorze dwa pokoje i lazienka 10m2.

czy jestem w stanie do stanu "zamieszkania" wydac 80-100tys??

Poem jakos sobie reszte wykanczac???