Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj

my do siebie braliśmy klinkier z Wielogóry a może to już Jedlińsk sam nie wiem

jadąc od radomia po prawej stronie za "centrum grubego" łatwo trafić

facet ma spory wybór a co do cen to nie wiem bo nie porównywałem

spróbuj go namierzyc przez google no i oczywiście targuj się

braliśmy eco-klinkier na słupy i kominy wygląda rewelacyjnie :D

witam. dzieki wszystkim za namiary ale ceny mnie przerażają. Chyba bede musial poszukac jeszcze wsrod znajomych.

widze ze sporo osob bierze siatkę z Jastrzębii. jeszcze tam nie bylem ale wybiore sie na dniach.

No powiedzmy ze siatka i slupki by byly. Ale tu pojawia sie kolejny dylemat.

Z podmurowka czy bez??

Jeden bok mam ogrodzony (od strony sasiada) i chce ogrodzic reszte czyli tył,drugi bok i polowe frontu bo druga polowe moze jakas siatka lesna i drewniane slupki aby w przypadku budowy szybko zdemontowac.

jak mi gosc mniej wiecej wyliczyl koszt pomurówki (material) to spadlem ze stolka.

Beton 3-3,5 tys. + deski do szalunku ok. 700zł.

Masakra. A moze robil ktos taka podmurowke?

http://www.allegro.pl/item359263808_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html

Przeliczjac koszta to wyszlaby ponad polowe taniej.

Ale czy jest sens taka dawac?. Ona jest obsadzona w ziemi czy tylko slupki ja trzymaja??

ja po rozebraniu ogrodzenia betonowego daje je wlasnie na podmorowke

i - wkopuje jego 1/3 przy czym dolki zalalem do polowy i jak ogrodzenie-podmorowke sobie powkopuje to dolki podolewam co z automatu bedzie mi betonowe przeselka trzymac, dodatkowo dam co pol metra czy troche mniej haczyki i pozaczepiam na nie siatke

Nakoto czyli pozalewasz betonem tylko przesla betonowe? A ta gotowa podmorowke poprostu wkopiesz w ziemie??

co do blachy to bierz mat , najlepiej ciemny kolor ( ale nie ma reguły) , mat zawsze ma wieksza powloke lakieru niz polyski.

Szukaj blach szwedzkich ,finskich lub niemieckich.

te ostatnie z popularnej ostatnio huty THYSSEN KRUPP maja chyba najlepszy wspolczynnik cena/jakosc. Mozna je znalezc juz za 25zl brutto/m2

Bo za szwedzka wybulisz jak za dachówke. Moim zdaniem sie nie oplaca.

łoj, przesla przesla

mam slupki metalowe, jedno przeslo wkopuje na 1/3 jego wyskosci w ziemie tak ze zachodzi obok slupka kazde i ta 1/3 jego wysokosci zaostawilem dolek nie zalany kazdego slupka tak by dolewajac dolek odrazu beton zlapal mi to przeslo a po srodku przesla usztywnione poprzez zalanie go w slupku bedzie tylko ziemia przysypane z przodu i z tylu

chyba znowu cos zakrecilem

a pod tym linkiem zobacz jak ktos sobie to zrobil

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/30_03_07_podmurowka2.jpg

i tu

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/04_05_07_siatka1.jpg

thx za info o blacho dachowkach

Ja mam blachodachówę matową Arię z Budmatu. Ma wysokie przetłoczenie i bardzo ładnie na dachu się prezentuje. Nie była tania ale te z wysokim przetłoczeniem sa zazwyczaj droższe.

http://www.budmat.pl/gfx/aria.jpg

Piec na ekogroszek cale nie jest bezobsługowy. Trzeba go czyścić i wyrzucać popiół. U mnie praktycznie w okresie grzewczym codzienni bo mamy dużą powierzchnie do ogrzania. Może przy mniejszych domach rzadziej się popiół wyrzuca ale u mnie to robota na każdy wieczór :roll: Wszystko zalezy i tak od wegla jaki kupisz. Jak bedzie badziewie to nawet najlepszy piec nic tu nie pomoże. A wiadomo jak to jest z węglem. Nie poznasz dopóki nie kupisz :wink:

Jezeli chodzi o piece na groszek jestem tego samego zdania co mayland - codzennie trezba przy nim wachowac - inna sprawa ze wystarczy raz dziennie - ale lepiej zajrzec co sie tam wyczynia przy tym piecu, ja caly piec musialam rozkreca co dwa tygodnie i calego go czyscic :-? :-? :-? :-? :-? - mialam dosyc - jakby to powiedziec sa plusy dodatnie i plusy ujemne :lol: :lol:

Acha Budmat robi na blachach SSAB. Szukaj takich własnie blach. Są najlepsze. Pod blachą od spodu powinny być napisy ssab niezależnie od producenta pod nazwą którego kupisz blachę.

Tak SSAB to dobre blachy ale bardzo drogie. W tym przedziale cenowym mozna kupic dachowke i to juz ceramiczną.

Kolejna sprawa jest aby kupic to co sprzedawca nam zeczywiscie mowi. Jezeli ktos proponuje nan blache szwedzka ponizej 30zl/m2 to trzeba odwrocic sie na piecie i wyjsc, a znam takie przypadki (cwaniactwo sprzedawcow)

Blacha pod spodem co jakis czas jest specjalnie asygnowana przez hute. Napewno tak ma SSAB i wspomiany przeze mnie wczesniej Thyssen Krupp.

Wystrzegaj sie raczej Polskich blach ze Świetochlowic - obecnie MITTAL STEEL. Wsrod wykonawcow maja najgorsza opinie.

Witam

Z ta ceną balchodachówki to jest tak że oni przed sprzedaża podają cenę

metra liczoną wg projektu dachu a potem sie okazuje że blachy wyjdzie troche więcej bo trzeba robić zakladki i wtedy liczą wg metra efektywnego czy jakoś tak

Ja swoją bralem w sell budzie na warszawskiej SSAB faktycznie z nadrukiem z tyłu. Generalnie obsluga ok przyjeli nawet zwrot pozostałości.

Dekarz mówił mi że bardzo ważne jest to czy dana tłocznia ma dobre maszyny bo z tym bywa różnie i potem blacha sie nie schodzi

a tak w ogóle to z tego co wiem to dekarze jak przyprowadzają klienta to mają od tego dole od sprzedawcy :D ale na to nie mamy wpływu

pozdrowionka

W ubiegłym roku gdy kupowałam balchodachówkę na dachówkę trzeba było czekać kilka miesiecy :o Nie było mowy o zakupie od ręki. Dlatego kupiłam blachę. Owszem, tania nie była. Prawie 40zł/m2. Wyszło drogo ale jestem zadowolona.

Przy porównywaniu cen pokrycia trzeba brać pod uwagę nie tylko cenę metra blachy ale też obróbki i co najważniejsze robocizny!!! Za dachówkę biorą więcej niż za polożenie blachy i tu już koszty rosną. Co do blachy przy ekogroszku to jeśli bedziesz palił syfem to zarówno blacha jak i dachówka (ta chyba nawet bardziej) zajdzie Ci brudem. Widziałam dachy pokryte dachówką 5 lat temu całe w mchu i zieleninie. Te pokryte blachą też zachodzą. Wszystko zalezy gdzie się budujesz. Jeśli blisko lasu to i jedno i drugie pokrycie zajdzie pyłkami bez wzgledu czym bedizesz palił. W regionie nadmorskim, tam gdzie jest zasolenie w powietrzu brałabym dachówkę a nie blachę, z oczywistych powodów. U nas całe szczęście zasolenie nie występuje 8)

Na brudny dach jest sposób :wink: Myjka ciśnienieowa i na dach! :wink: :lol: :lol:

Mayland dobrze piszesz

obróbki dachówek kosztują drugie tyle co sama dachówka, do tego jeszcze droższe ułożenie, grubsza więźba dachowa

Ale trzeba przyznać efekt jest lepszy niż w przypadku balochodachówki

Wszystko jak zwykle sprowadza się do zasobności portfela :cry:

A fajny ten Twój temat dot. tynków, tez zamierzam sam się pobawić gipsem

Kupowałam tynk akrylowy baranek drobny, kolor ostra czerwień. Jak wiadomo za taki kolor doliczają za barwniki. Pytałam w różnych miejscach i firmach. Ceny mnie powalały i byłam bliska rezygnacji. Ale w Matpolu na Maratońskiej (systemy dociepleń) zrobią mi ten tynk w rewelacyjnej cenie. Kolor bedzie z mieszalnika nie z gotowych tynków. Oczywiscie w wiadrach tynk gotowy do położenia. Kupowałam u nich całe ocieplenie na produktach Mitech. Dobrze się kładło, wszystko ok, polecam bo rozsądne pieniadze i dobry towar.

Jeśli chodzi o panele na podbitkę to na Chorzowskiej zaraz po lewej stronie od skrętu z Lubelskiej jest malutki sklep z panelami (obok z farbami). Panele pcv 19zł/m2 a drewnopodobne 25zł/m2. Dowożą na miejsce i nie doliczają za transport. Widziałam też u nich drzwi ale że mam to już za sobą to nie zwracałam uwagi na ceny.

Co jeszcze,,,,hmmm,,,,...........

Może brama od Wiśniowskiego. Kupowałam ją w Hossie na ul. Obrońców (brałam tam też okna i wszystkie drzwi). Montowała ekipa serwisowa Wiśniowskiego. Dzisiaj wzywałam serwis bo zablokowałam bramę. Moja wina, żle odstawiona łopata zablokowała mechanizm i linki się nawinęły na rolkę. Przyjechali, naprawili, nasmarowali, wszystko działa lepiej niż przedtem :lol: Co mogę polecić to warto zebrać ceny z kilku miejsc i iść do Hossy i powiedzieć ile nam proponują i czy Hossa da mniej :lol: Mozna sie dogadać 8) Drzwi z Polskone które również u nich kupowałam reklamowałam bo miały mało widoczne ale jednak plamy. Praktycznie niezauważalne do momentu montażu. Wtedy bylo je widać. Hossa prowadziła reklamację. Dostałam wszystkie skrzydła nowe. :lol:

Na koniec może przypomnę, że mam do sprzedania nowy wkład ze stali nierdzewnej do komina fi 130. Kompletny zestaw od dołu nad strop (wyczystka, garnek, skraplacz itd). Oddam za połowę wartości. Zostało mi po budowie. Do instalacji gazowej, olejowej.