Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki,

tak projekt kupiłam w Radomiu a warunki zabudowy już mam

pozdrawiam,

Anita :wink:

Witamy kolejnego(-ną) członka grupy radomskiej.

Jeśli masz wystarczajaca odległość od budynku do granicy działki to pozwolenie dostaniesz w ciągu 2 tygodni.

Przynajmniej ja tak miałem w Starostwie Powiatowym.

Powodzenia w budowie.

Przyda Ci się na pewno.

Pozdrawiam,

MW

Dwa tygodnie - powodzenia pewnie to kwiestia "dojść" no i może w starostwie mają mniej pracy

ja ostatnio woziłem się z pozwoleniem na budowę wody i kanalizacji w ramach założonego komitetu i udało się sprawęszybko załatwić ale tylko dlatego że w UM pozwolono mi samemu roznosić zwrotki do sąsiadow, jeżeli robi to poczta to termin dwutygodniowy przynajmniej w UM jest nierealny.

Tak dla przypomnienia najpierw jest wszczęcie pozwolenia n.b, podpisują sie wszyscy sąsiedzi potem jest wydanie pozwolenia n.b i znowu podpisy sasiadów, dopiero potem uprawomocnienie pozwolenia.

Może kiedyś zmienią to chore prawo :-?

Tak dla przypomnienia najpierw jest wszczęcie pozwolenia n.b, podpisują sie wszyscy sąsiedzi potem jest wydanie pozwolenia n.b i znowu podpisy sasiadów, dopiero potem uprawomocnienie pozwolenia.

Może kiedyś zmienią to chore prawo :-?

Nie stresuj zbędnie Anity_r.

Ją interesuje PnB domku, a nie kanalizy.

Powiadamianie sąsiadów było na etanie WZ, a te już ma.

Sąsiedzi raczej nie są stroną, więc nie są zawiadamiani na etapie uzyskiwania PnB domku na sąsiedniej posesji.

Uprowomocnienie pozwolenia można mieć przy odbiorze PnB, trzeba tylko poprosić o odpowiedni druczek.

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie warunków zabudowy i pozwolenia na budowę. Jesteśmy w trakcie odpisu działki od moich rodziców. Dzałkę będziemy mieli około 20 m na 60 m. A bardzo podoba nam się (z mężem) dom parterowy o wymiarach 14 m na 14 m. Chcielibyśmy zachować 4 m od granicy z sąsiadami, a od granicy z rodzicami ile zostanie, czyli około 2 m. Rodzice wyrażają na to zgodę. Czy jest taka możliwość? Kto o tym decyduje: Urząd Gminy czy Starostwo Powiatowe? Jaka jest szansa na uzyskanie takich warunków zabudowy? W jaki sposób to trzeba załatwiać?

Proszę o poradę :( :)

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie warunków zabudowy i pozwolenia na budowę. Jesteśmy w trakcie odpisu działki od moich rodziców. Dzałkę będziemy mieli około 20 m na 60 m. A bardzo podoba nam się (z mężem) dom parterowy o wymiarach 14 m na 14 m. Chcielibyśmy zachować 4 m od granicy z sąsiadami, a od granicy z rodzicami ile zostanie, czyli około 2 m. Rodzice wyrażają na to zgodę. Czy jest taka możliwość? Kto o tym decyduje: Urząd Gminy czy Starostwo Powiatowe? Jaka jest szansa na uzyskanie takich warunków zabudowy? W jaki sposób to trzeba załatwiać?

Proszę o poradę :( :)

CZeść Aga,

Zadzwoń do Urzędu Gminy i zapytaj co musisz dołączyć do dokumentów o wydanie warunków zabudowy.

Podejrzewam, że musi być pisemna zgoda rodziców (być może notarialnie).

Jest jeszcze kwestia usytuowania budynku na działce a dokładniej ile otworów okiennych (o ile są) znajduje się od strony działki rodziców.

Jest jeszcze kwestia spadku dachu tzn. na którą jest stronę.

Pomyślcie również o tym czy macie przejazd obok domu.

We wniosku o wydanie warunków zabudowy zaznaczcie maksymalny budynek jaki się może zmieścić bo przecież nie wiecie czy ten właśnie projekt wybierzecie.

Znając życie to zmienicie go jeszcze co najmniej kilka razy.

My zmienialiśmy jakieć 10 razy aż wybraliśmy ten właściwy.:-))

A szukaliśmy intensywnie jakieś pół roku.

Powodzenia,

MW

AA i pytanko gdzie zamawiać najlepiej i najkorzystniej beton i bloczki betonowe?

Pozdrawaim,

Anita

Najlepszy beton maja w Makowie (Spec-Bet). Z tego z Mokrej nie byłem specjalnie zadowolony.

Na Mokrej są za to najbardziej elastyczni tzn. przywiozą jeśli Ci trochę zabraknie.

W Brat-Budzie w Zenonowie za Sołtykowem mają dobre bloczki bo z nowej wibro-prasy. MAją tam też dobre i najtańsze nadproża.