Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wilko, co do projektu, to raczej na 95% go wybierzemy. Dach będzie czterospadowy. Na stronie od grnicy z rodzicami będą dwa okna (małe od łazienki i duże od pokoju). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dokładnie czy jest to możliwe aby bez problemów uzyskać takie WZ i PnB? Czy ktoś miał taki przypadek?

A macie jakieś namiary na dobrego projektanta, który mógłby doradzić i pokierować? Proszę o namiary :lol:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beton tylko z Mokrej bloczki też, przynajmniej wiadomo że mają w sobie kruszywo a nie sam piach, z resztą sam sie przekonalem bo na mokrej zabrakło i wziąłem małą ilość od niby producenta z Anonsów i teraz żałuję. Poza tym Mokra jest najtańsza a chwalenie sie Specbetu że mają lepsze kruszywo to bajki.

Co do budowy i odleglości od granicy to z tego co czytałem przed wyborem swojego projektu to nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada na zmniejszenie przepisowych odległości, obejściem są luksfery, liczą sie jako ściana czyli odległość wtedy to jak dobrze pamiętam 3 metry ale to zastosowanie raczej tylko do garażu (tak zresztą zrobiłem u siebie). Być może jest tak że jeżeli w granicy sąsiadów już stoi dom postawiony na podstawie jakiś wcześniejszych przepisów to wtedy można też swój budować w granicy tak coś słyszalem. Aga idź po prostu do biura obsługi klienta na dole UM tam jest taka wąsata pani z architektury bardzo przyjemna ona ci wszystko wytłumaczy

Poratujcie kontaktem. Przyszedl czas na schody, ale nie chcę zabiegowych, tylko dwubiegowe z podestem i tu zaczynają się schody :wink: bo firmy do których dotarła dotąd proponują tylko zabiegowe. Służę w zamian sprawdzonymi tynkarzami, właśnie skończyli, pozamiatali, posprzatali po sobie, szybko, ładnie i w terminie.

Witam.

Wilko, co do projektu, to raczej na 95% go wybierzemy. Dach będzie czterospadowy. Na stronie od grnicy z rodzicami będą dwa okna (małe od łazienki i duże od pokoju). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dokładnie czy jest to możliwe aby bez problemów uzyskać takie WZ i PnB? Czy ktoś miał taki przypadek?

A macie jakieś namiary na dobrego projektanta, który mógłby doradzić i pokierować? Proszę o namiary :lol:

CZeść Aga,

Ja też za każdym razem tak myślałem, że to będzie już ten a później się okazywało że to ma źle czy tamto i trzeba było zmienić.

NA razie jesteście na etapie szukania i nie wiecie jeszcze wielu rzeczy. Nie dziwię się bo taż tacy byliśmy. :-))

Jednak im bardziej zaczęliśmy drążyć różne tematy tym bardziej okazywało się że tak naprawdę jest bardzo mało projektów, które można wybrać.

Uwierz mi, że przejrzałem tysiące projektów a katalogów mam chyba ze 20.

Jeśli chcesz to napisz jaki to projekt a przyjrzymy mu się dokładniej. Musisz jednak pamiętać, że nie chcę sugerować wam wyboru.

Po poradę odnośnie usytuowania domu udaj się, tak jak radzi Niewielki, do UM.

Co do projektanta to Ci nie mogę polecić żadnego. Kobitka, która mi robiła adaptację nic nie doradzała. Po prostu pozmieniała wszystko co chcieliśmy zmienić i tyle.

Mogę Ci polecić bardzo dobrego murarza ale terminy wolne ma dopiero na 2011 rok. Termin odległy ale naprawdę warto na niego czekać.

Moja rada: nie wybierajcie pochopnie projektu. Lepiej się zastanowić 10 razy niż później żałować.

Powodzenia.

Beton tylko z Mokrej bloczki też, przynajmniej wiadomo że mają w sobie kruszywo a nie sam piach, z resztą sam sie przekonalem bo na mokrej zabrakło i wziąłem małą ilość od niby producenta z Anonsów i teraz żałuję. Poza tym Mokra jest najtańsza a chwalenie sie Specbetu że mają lepsze kruszywo to bajki.

Co do budowy i odleglości od granicy to z tego co czytałem przed wyborem swojego projektu to nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada na zmniejszenie przepisowych odległości, obejściem są luksfery, liczą sie jako ściana czyli odległość wtedy to jak dobrze pamiętam 3 metry ale to zastosowanie raczej tylko do garażu (tak zresztą zrobiłem u siebie). Być może jest tak że jeżeli w granicy sąsiadów już stoi dom postawiony na podstawie jakiś wcześniejszych przepisów to wtedy można też swój budować w granicy tak coś słyszalem. Aga idź po prostu do biura obsługi klienta na dole UM tam jest taka wąsata pani z architektury bardzo przyjemna ona ci wszystko wytłumaczy

CZytaj dokładniej to co piszę. Kruszywo jest takie samo. Różnica polega na wytrzymałości betonu. Ja brałem i z Mokrej i z Makowa. Klasa betonu była ta sama a się później okazało że tan z Makowa jednak mocniejszy. :-))

Na Mokrej mają bloczki dobre bo sam od nich brałem.

Od nieznanych producentów nie polecam bo są tak jak piszesz bez kruszywa lub maja go bardzo mało.

Poratujcie kontaktem. Przyszedl czas na schody, ale nie chcę zabiegowych, tylko dwubiegowe z podestem i tu zaczynają się schody :wink: bo firmy do których dotarła dotąd proponują tylko zabiegowe. Służę w zamian sprawdzonymi tynkarzami, właśnie skończyli, pozamiatali, posprzatali po sobie, szybko, ładnie i w terminie.

Hej Wronkitrzy,

Dawaj ten namiar na tych tynkarzy. :-))

Napisz na jakim etapie z budową jesteś. Zastanów się czemu Ci proponują zabiegowe? Być może są takie w projekcie? Dwubiegowe są najlepsze. Sam takie mam. Jeśli w projekcie masz zabiegowe to być może nie ma miejsca by je przerobić na dwubiegowe. :-((

daj adres mailowy, prześlę komórę do szefa ekipy i powiem na kogo się powołać (żeby wytargować jakiś rabacik ;-) a co do schodów, w projekcie mam dwubiegowe, miejsca wystarczająco dużo. Firmy proponują zabiegowe, bo handlują systemowymi schodami. Nie chcę zabiegowych, bo wcale nie są wygodne, okazało się, że zrobienie podestu przerasta niektórych jeśli nie technicznymi wymogami, to mnie ceną ;-)

Na tyle projektów, co obejrzeliśmy, to tylko ten nam podpasował, choć nie obędzie się bez przeróbek. Podoba nam się projekt M14 (Dom dla Ciebie) z Muratora.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=361

Jednak chcę powiększyć do wymiarów 14m na 14m. Zamiast garażu chcę zrobić pokój i po wydłużeniu budynku, między tym pokojem (garażem) a sypialnią zrobić WC (ewentualnie garderobę) i pralnio-suszarnie. Poza tym chciałabym mieć strych, tylko nie wiem jeszcze jakie i gdzie zagospodarować schody.

Interesują mnie takie pomieszczenia (kuchnia ze spiżarnią, salon, 4 sypialnie, Wc, łazienka, pralnia i kotłownia) Poza tym interesują mnie pokoje takie powyżej 11-12 m i kotłownia też nie za mała (i musi być blisko wejścia, a nie w środku domu). A takich projektów jest naprawdę mało.

Jeśli tylko macie na oku takie projekty, to proszę napiszcie. No i co sądzicie o tym projekcie? Proszę o opinie i podpowiedzi.[/url]

daj adres mailowy, prześlę komórę do szefa ekipy i powiem na kogo się powołać (żeby wytargować jakiś rabacik ;-) a co do schodów, w projekcie mam dwubiegowe, miejsca wystarczająco dużo. Firmy proponują zabiegowe, bo handlują systemowymi schodami. Nie chcę zabiegowych, bo wcale nie są wygodne, okazało się, że zrobienie podestu przerasta niektórych jeśli nie technicznymi wymogami, to mnie ceną ;-)

Hej Wronki,

Wyślij mi namiar na tych fachowców na P.W.

Co do schodów to niewiem ile Ci powiedziewli ale myślę że za mniej niż 1500 PLN to Ci raczej ciężko będzie znaleźć wykonawcę.

Ze zrobieniem ich trochę schodzi. Są one za to dużo prostsze w wykonaniu od zabiegowych.

Wilko, namiar na tynkarzy masz na PW, fric na maila. Szukam też namiaru na ekipę, która wybuduje taras niewielki ok. 12 m. kw. Problem w tym, że nie wszyscy chcą taką drobnicę brać ;-) a jak już to ceny oporowe dają. I drugi kontakt: szukam osoby do wycięcia krzaków i usunięcia kilku pni z ziemi. Tradycyjnie odwdzięczę się kontaktem, tym razem do hydraulika :-), ale dopiero za jakiś czas, żeby zdążył u mnie skończyć ;-)

Hej Wronki,

Z tym że nie chcą drobnicy brać to się nie dziw. Mają po uszy innej większej roboty więc albo nie chcą wogule brać albo Ci zasuną taką cene że zapomnij.

Co do usunięcia krzewów i pni to nie wiem w której części Radomia jesteś.

Mój kolega niedawno miał taką miejscową ekipę w Kolonii Cerekiew. Jeśli gdzieś niedaleko to mogę zdobyć jakiś namiar.

Ostatecznie możesz wynając koparkę która ci powyrywa pnie a krzaki zawsze można podziabać na ognisko.

Na tyle projektów, co obejrzeliśmy, to tylko ten nam podpasował, choć nie obędzie się bez przeróbek. Podoba nam się projekt M14 (Dom dla Ciebie) z Muratora.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=361

Jednak chcę powiększyć do wymiarów 14m na 14m. Zamiast garażu chcę zrobić pokój i po wydłużeniu budynku, między tym pokojem (garażem) a sypialnią zrobić WC (ewentualnie garderobę) i pralnio-suszarnie. Poza tym chciałabym mieć strych, tylko nie wiem jeszcze jakie i gdzie zagospodarować schody.

Interesują mnie takie pomieszczenia (kuchnia ze spiżarnią, salon, 4 sypialnie, Wc, łazienka, pralnia i kotłownia) Poza tym interesują mnie pokoje takie powyżej 11-12 m i kotłownia też nie za mała (i musi być blisko wejścia, a nie w środku domu). A takich projektów jest naprawdę mało.

Jeśli tylko macie na oku takie projekty, to proszę napiszcie. No i co sądzicie o tym projekcie? Proszę o opinie i podpowiedzi.[/url]

Aga, z tym powiększeniem całego budynku to bym uważał bo pociąga to za sobą sporo zmian.

Jeśli chcesz to napiszę Ci na P.W. moje uwagi co do niego.

Spróbuj poszukać tego projektu u producenta a nie na stronie muratora.

Tam znajdziesz dużo więcej szczegułów o nim.

O schodach na strych to zapomnij. Przy takim płaskim dachu nie ma żadnego strychu. Jedynie możesz mieć takie rozkładane żeby wejść na stryszek.

Projektant zapomniał w tym projekcie o wentylacji w łazience, kuchni i spiżarni.

WIdzę ruch na budowach :lol: A i grupa jakoś ożyła jesienna porą :wink:

Co do wyrobów betonowych z Mokrej to jakość mają dobrą. W ubiegłym roku jednka byli fatali pod wzgledem dostaw. Niesłowni i zero organizacji. Do mnie do dzis od ubiegłego roku wiozą bloczki i dojechać nie mogą :wink: :lol: Zraziłam sie do nich bardzo brakiem nieslowności i pomiataniem klinetem.

Bloczki kupowałam ich ale od faceta ze Zwolenia :o Przywiozł mi na 2 dzień. Strop brałam od Wasika z Orońska. Było najtaniej i szybko. Nie miałam też problemu z wymianą kilku belek które murarz pozmieniał. Przywieśli bez dodatkowej opłaty za transport. Specbet natomiast byl najdroższy ze wszystkich betoniarni w okolicy. Zenanów też znośnie cenowo wypadał.

To moje rozeznanie z ubiegłego sezonu. Moze komuś się przyda.

Co zaś się tyczy betonu lanego to brałam wyłącznie z Zubrzyckiego.

Wilko, odnośnie tego strychu, to ja chcę podwyższyć dach.

A bardzo chętnie poznam Twoje uwagi na temat tego projektu.

Ja bardzo chciałabym mieć dom spełaniający moje warunki, takie jak napisałam wcześniej, ale ciężko taki znaleźć. Najgorzej jak się ma takie wymogi.

Przejrzałam już tyyyyyyyyle projektów i stwierdziłam że chyba nie ma jeszcze takiego projektu, który spełniałby moje wymogi.

Pustaki które mi zostały nie oddawałam. WYkorzystałam je na działce do tych samych celów jak miniflory :wink: tzn. jako element galanterii betonowej :lol: :lol: Przydały mi się.

Mam opaske wokół domu z kruszywa, potem idzie pas pustaków wypełnionych ziemią w kórych rosną skalne rosliny a potem trawnik. Trawa nie wchodzi mi na kruszywo a pustaki zarośnięte roślinami będą w przyszłym roku praktycznie niewidoczne bo są wkopane w ziemię i niewiele wystają tylko nad powierzchnię :wink: