Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wilko - a niby czemu trzeba obmurowywać systemy kominowe? Z informacji jakie ja posiadam od kilku osób które stawiają takie kominy jak i od producenta kominów tych się nie obmurowuje. Jeśli np. chciałbyś aby nad dachem wyglądały jak obmurowane cegłą to tuż przed wyjściem z dachu montujesz specjalna płytę a potem obklejasz komin cegła klinkierową 6cm. albo możesz obkleić nad dachem komin wełną a następnie na wełnę przykleić płytki klinkierowe :) należy też pamiętać aby wsunąć w otwory pustaka pręty zbrojeniowe ale to już nad dachem :)

ja mam kominy systemowe - kupowalam na chorzowskiej w consmarkecie - bardzo jestem zadowolona z obslugi w tym sklepie - nigdy nie mialam z nimi zadnego problemu - daja tez znizki!! komin systemowy kupilam razem z pustakami specjalnie do takich kominow

Witam

mhk - Hmm właśnie chciałem sobie twój dziennik poczytać obejrzeć zdjęcia ale chyba serwer na którym masz zdjęcia nawalił bo fotek brak :(

Mam pytanie gdzie kupowaliście bloczki fundamentowe?

W jakich składach budowlanych zazwyczaj robiliście zakupy i czy byliście zadowoleni z "obsług"i w tych składach?

Gelo na pewno na Mokrej bedziesz miał dobre bloczki.

Możesz też popytać w Brat-budzie w Zenonowie (za Sołtykowem). Mają tam nową wibroprasę i bloczki mają też dobrej jakości.

NA pewno nie bierz bloczków w "okazyjnej" cenie. Te zazwyczaj nie maja w sobie kruszywa lub mają tylko śladowe jego ilości.

Myślałeś już nad stropem i dachem??

Co do stropu to myślałem i robię lany, drut już kupiłem a co do dachu to cóż konstrukcja więźby pewnie tak jak w projekcie może coś tam się zmieni :) co do krycia to najbardziej podoba mi się blachodachówka z posypką mineralna ale niestety jest za droga więc pewnie zostanie zwykła blachodachówka a reszta to pełne deskowanie + folia

Co do stropu to myślałem i robię lany, drut już kupiłem a co do dachu to cóż konstrukcja więźby pewnie tak jak w projekcie może coś tam się zmieni :) co do krycia to najbardziej podoba mi się blachodachówka z posypką mineralna ale niestety jest za droga więc pewnie zostanie zwykła blachodachówka a reszta to pełne deskowanie + folia

JEśli robisz strop lany zamiast terriva to nie zapomnij o obmurowaniu stropu przed zalaniem.

Projekt więźby masz pod blachodachówkę?

Nie myślałeś nad dachówką betonową lub ceramiczną?

Widzę, że masz poddasze uzytkowe a podobno latem pod blachą na poddaszu nie da się mieszkać. :(

Dobrze że robisz deskowanie.

Zamiast tej folii to dasz chyba papę. :D

Ja mam blachodachówkę i ocieplenie wełną 20cm. Latem dało się mieszkać jak najbardziej i nie było wielkiej różnicy między dołem a górą.

8) Balche mam czarną 8)

Owszem, na strychu ktory jest niewykończony i tylko 15cm wełny bez ścian było cieplej. Alę bedzie jeszcze dodane 5cm no i ściany w kg lub drewnie więc pewnei bedzie tak samo jak na poddaszu.

Ku przestrodze przyszłych budowniczych.

http://forum.muratordom.pl/marzenia-o-h2-kontra-partacze,t139320.htm

Mam nadzieję, że koleżanka Suzis nie obrazi się za to na mnie :(

Przyszłych inwestorów proszę o uwazne przeczytanie dziennika Suzis.

To jest doskonały ale i jednocześnie bolesny przykład jak nie nalezy budować i na co uważać podczas budowy.

Wilko - W projekcie dach mam zaprojektowany pod dachówkę i tak zostawię, jako ocieplenie planuje dać min 20cm wełny a najlepiej 25cm ( 17cm w krokwy a potem w poprzek 8cm ). W tym roku chciałbym postawić stan surowy otwarty z dachem pokrytym papą lub pokryje go blachodachówką zobaczę na ile mi fundusze pozwolą.

kładzenie papy na deski ma tą wadę że między deskami a wełną trzeba zrobić szczelinę wentylacyjną co jest dość kłopotliwe lepiej jest jak na deski położy się folie paroprzepuszczalną w tedy można dosunąć wełnę do samych desek bo wentylacja pozostaje między kryciem a folią.

Ostatnio tak sobie rozmyślałem i zdecydowałem się na położenie sobie rur do centralnego odkurzacza ( max koszt około 400zł ) może kiedyś się je wykorzysta :) no i w stropie porobię sobie otwory pod anemostaty teraz to będzie niewielki koszt i mniej pracy niż za parę lat :)

A tak w ogóle to jak człowiek zaczyna budowę to ma tyle planów ale potem jak przychodzi co do czego to zawsze ta kasa i kasa ;(.

a co do udowy suzis to takim partaczom zakazałbym dożywotnio murowania domów.. ale taki u nas kraj..

Witam

mhk - Hmm właśnie chciałem sobie twój dziennik poczytać obejrzeć zdjęcia ale chyba serwer na którym masz zdjęcia nawalił bo fotek brak :(

Mam pytanie gdzie kupowaliście bloczki fundamentowe?

W jakich składach budowlanych zazwyczaj robiliście zakupy i czy byliście zadowoleni z "obsług"i w tych składach?

no mielismy dziennik na fotosiku ale chca kase no i niestety po zdjeciach! :(

bloczki kupowalismy na mokrej - sa bardzo dobrej jakosci, bardzo duzo rzeczy kupowalismy na chorzowskiej w consmarkecie - obsluga super, ogolnie nie mielismy jakiegos ulubionego skladu - na lubelskiej met-bud jest dosc drogi

Mayland, mam prośbę i pytanie, jako, że jesteś fachowcem w tej dziedzinie. Tak się złożyło, że mam drzwi od kotłowni dokładnie na wprost kanapy w salonie, obok drzwi do łazienki. Pierwotnie miałam chytry plan, żeby założyć jednakowe drzwi wewnętrzne tetydę, bo bardzo mi się podobają. POmysł po przeczytaniu postu o pożarze z oczywistych powodów upadł niestety. Przechodząc do sedna, szukam drzwi do kotłowni, które spełnią wymogi, a jednocześnie nie będą ohydne, bo widać je z kanapy w salonie, i jednocześnie takie, które da się w miarę ujednolicić z tymi od łazienki, żeby tak nie było od sasa do lasa. Podpowiesz coś?

kładzenie papy na deski ma tą wadę że między deskami a wełną trzeba zrobić szczelinę wentylacyjną co jest dość kłopotliwe lepiej jest jak na deski położy się folie paroprzepuszczalną w tedy można dosunąć wełnę do samych desek bo wentylacja pozostaje między kryciem a folią.

Jeśli na deski położysz folię zamiast papy to musi to byc folia wysokoparoprzepuszczalna.

Poza tym musisz wykonac koniecznie pokrycie docelowe czyli blachę lub dachówkę.

Jeśli położysz papę to z pokryciem docelowym możesz poczekac do następnego roku.

Co do odkurzacza to nie mam zdania.

Przed budową to tak jak piszesz ma czlowiek wiele planów.

Później zazwyczaj na większośc brakuje kasy :D

Ja jestem zadowolona. zdjęcie mogę podesłać na maila, ale zaznaczam, efektu końcowego jeszcze nie będzie widać, bo trepy są zabezpieczone tekturą i folią, żeby się w czasie prac nie zniszczyły, no i nie ma jeszcze barierek, bo czeka nas wnoszenie wanny do górnej łazienki. Dopiero za jakiś miesiąc, może półtora będą w pełnej krasie :D

Jeśli na deski położysz folię zamiast papy to musi to byc folia wysokoparoprzepuszczalna.

Poza tym musisz wykonac koniecznie pokrycie docelowe czyli blachę lub dachówkę.

Jeśli położysz papę to z pokryciem docelowym możesz poczekac do następnego roku.

Co do odkurzacza to nie mam zdania.

Przed budową to tak jak piszesz ma czlowiek wiele planów.

Później zazwyczaj na większośc brakuje kasy :D

dokładnie masz racje folia musi zostać odrazu przykryta ponieważ niestety ale traci swe właściwości jeśli jest za długo wystawiona na działanie promieni słonecznych