Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie w związku z pozwoleniem na budowę.

W przypadku kredytu hipotecznego na częściowe sfinansowanie budowy pozwolenie na budowę powinno być na obydwoje małżonków? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Kredyt będzie na nas oboje, dzwoniłem do kilku banków i nic nie wiedzą na ten temat a ja chciałbym uniknąć zazkoczenia później przy załatwianiu kredytu.

robrad - ostatnio jak byłem w starostwie dostarczyć brakujące papierki do pozwolenia to sama miła Pani ze starostwa poradziła mi żebym dopisał żonę, powiedziała że to w niczym nie zaszkodzi a może być pomocne przy załatwianiu jakiś spraw min. kredytowych

mhk- zgadzam się z tobą w 100% :)

A ja być może w końcu po niedzieli odbiorę pozwolenie na budowę a zacząłem załatwiać sprawy z tym związane w połowie grudnia 2008roku :)

Gość M@riusz_Radom
Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie )

Ja mam parterówke i nie stoswałam kołków - kołki do styropianu stosuje sie przy wyższych budynkach!

A ja mam tak zwane "Kołki Strachu"

Czyli na wszelki wypadek po 2 kołki na płytę + dobrze zakołkowane naroża + przestrzeń wokół okien :)

Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie )

Ja mam parterówke i nie stoswałam kołków - kołki do styropianu stosuje sie przy wyższych budynkach!

A ja mam tak zwane "Kołki Strachu"

Czyli na wszelki wypadek po 2 kołki na płytę + dobrze zakołkowane naroża + przestrzeń wokół okien :)

U nas też tak będziemy robic. :D

Gość M@riusz_Radom
No i gitara, to wydaje mi się idealnym kompromisem. Ale bardziej niż na te kołki zwróć uwagę na dobre "uzbrojenie" siatką okien - niech wstawią dodatkowe pasy siatki w rogach każdego otworu okiennego ( pod kątem 45st ) Dzięki temu ograniczysz pękanie styro w obrębie okien do minimum. U mnie w jednym oknie się Panom zapomniało i widać, że styro lekko tam "rysuje"

Witam. Co prawda buduję jakieś 50 km od Radomia, ale mam nadzieje że mi podpowiecie gdzie kupić dobry strop Teriva. Słyszałem o niezłym materiale z Makowca, natomiast nie wiem co sądzić o terivie z mokrej. Z Makowca wychodzi jakieś 1500 drożej. Nie wiem czy warto przepłacać. Z kolei na mokrej żądają kaucji za palety, które później trzeba odwieźć. W Makowcu ten problem odpada.

Witam,

potrzebuje bardzo pilnie namiary na piasek kwarcowy, z góry wielkie dzięki

Ja kupowałam bezposrednio w Białej Gorze pod Tomaszowem Mazowieckim w kopalni - wysypali mi 2 tony koparka na boku i sami ladowalismy do worków i sami przywozlismy - za 2 tony zaplacilam ok 100zl + swój transport.

Wiem ze w radomiu przywoza piasek z kopaln - ale wychodzi duzo drożej - trzeba podzwonić po anonsach!!!

Wiem ze jak dzownilam do kopalni piasku w kielcach na wisniowce to pani zapewniala mnie ze tez maja taki piasek - ale z innego zrodla wiem ze raczej tylko biala gora (najbizej Radomia) go ma - chyba ze ma ktos dobre znajomosci w hucie szkla i odsprzeda wam radomska huta - mi w dwa lata temu chcieli dac wiaderko takiego piasku heuheuhehheuheuheuhue !!!!

Oto namiar na kopalnie piasku kwarcowego

"Kwarcbud" S.C.

Południowa 41

97-200 Tomaszów Mazowiecki, Dąbrowa

- woj. łódzkie

tel. 044 724 58 79

W piątek odebrałem pozwolenie na budowę równo po 6miesiącach załatwiania spraw. Jutro tylko zwieść dziennik do rejestracji potem tydzień urlopu a po urlopie..

no właśnie ma ktoś jakiś namiar na niedrogiego fachowego kierownika budowy i geodetę do wytyczenia budynku na działce?

tak więc w sierpniu powinienem wbić łopatę pod fundamenty :)

Witam. Co prawda buduję jakieś 50 km od Radomia, ale mam nadzieje że mi podpowiecie gdzie kupić dobry strop Teriva. Słyszałem o niezłym materiale z Makowca, natomiast nie wiem co sądzić o terivie z mokrej. Z Makowca wychodzi jakieś 1500 drożej. Nie wiem czy warto przepłacać. Z kolei na mokrej żądają kaucji za palety, które później trzeba odwieźć. W Makowcu ten problem odpada.

Witam,

Z Mokrej absolutnie odradzam. Maja strasznie krzywe belki i pustaki. Poza tym maja tylko betonowe terriva. Nie znam nikogo kto by od nich brał strop. Jesli juz to beton na fundamenty i bloczki betonowe.

W Specbet cie w Makowcu maja terrive betonowa y dodatkiem stzropianu. nie wiem jak to sie sprawuje. Ja jak wiekszosc na tym forum bralem z Krogulczej od Wasika. Oczywiscie keramyztowy.

Oto namiar na kopalnie piasku kwarcowego

"Kwarcbud" S.C.

Południowa 41

97-200 Tomaszów Mazowiecki, Dąbrowa

- woj. łódzkie

tel. 044 724 58 79

W piątek odebrałem pozwolenie na budowę równo po 6miesiącach załatwiania spraw. Jutro tylko zwieść dziennik do rejestracji potem tydzień urlopu a po urlopie..

no właśnie ma ktoś jakiś namiar na niedrogiego fachowego kierownika budowy i geodetę do wytyczenia budynku na działce?

tak więc w sierpniu powinienem wbić łopatę pod fundamenty :)

Namiar na kopalni piasku w Nowym Miescie.

http://www.eurokrusz.pl/kontakt.html

Gelo podesle Ci wieczorem na Priva namiar na geodete.

Kierownika chcesz dobrego czy taniego.

Chodzi mi o takiego który czasami coś podpowie doradzi ale i nie zedrze skóry :) a tak w ogóle to też za bardzo nie orientuje się ile tacy kierownicy sobie życzą. Obecnie ze słyszenia wiem ze są tacy co biorą 800zł a i tacy co 3tys.

Więc mam pytanie ile płaciliście kierownikowi? :)

Wilko będę wdzięczny za namiar na geodetę.

Witam,

Z Mokrej absolutnie odradzam. Maja strasznie krzywe belki i pustaki. Poza tym maja tylko betonowe terriva. Nie znam nikogo kto by od nich brał strop. Jesli juz to beton na fundamenty i bloczki betonowe.

W Specbet cie w Makowcu maja terrive betonowa y dodatkiem stzropianu. nie wiem jak to sie sprawuje. Ja jak wiekszosc na tym forum bralem z Krogulczej od Wasika. Oczywiscie keramyztowy.

A mogę prosić o przykładowe ceny, będę wiedział czy negocjować. Na czym polega przewaga stropu keramzytowego?

W Makowcu bylo najdrozej jak ja pytałam.Na Mokrej owszem dobry strop (brał kuzyn) ale terminy zawalają a bloczków betonowych to mi od półtora roku nie przywieźli :lol: Inna sprawa, ze juz na nie nie czekam :wink: Ja mam strop spod Orońska od Wasika. Robiłam też wyceny w Zenanowie. Podobne kwoty były.

Skoro odpowiedzi napływają tak szybko to pytam dalej :D . Gdzie w Radomiu można tanio kupić blachodachówkę bumatu lub bratexu - głownie chodzi mi o coś co nazywa się Prelaq nova i ma 30 lat gwarancji. Pytałem w Zwoleniu, proponowali ok 34 zł. I jeszcze jedno. Dekarz mówi, że najpierw składają więźbę, później przyjeżdża sprzedawca na budowę i wylicza potrzebną ilość blachy na którą czeka się ok tygodnia. Obawiam się, że podczas tego tygodnia dekarz może pójść gdzie indziej i opóźnić krycie :wink: . Czy nie można kupić blachy wcześniej?