Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie z ciepłowni vs gazowe - czy warto czekać?

hojnorek

No ale teraz to nie wiem co mam zrobić??  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. No ale teraz to nie wiem co mam zrobić??

• Wstrzyma
      0

Recommended Posts

Jakbym mało miał problemów do rozwiązania pojawił się następny. W ulicy przy której się wybudowałem najprawdopodobniej (okaże się w marcu 2010) będzie prowadzona linia ciepłownicza. Zakład ciepłowniczy proponuje w ramach inwestycji wykonanie przyłącza. Warunek - przy ulicy przy której jest mój dom musi być co najmniej tyle chętnych co przy sąsiedniej ulicy (naszą prościej im rozkopać). Obecnie dom jest w stanie SSZ (tynki WC, instalacja wodna, rurki pod grzejniki, podłogówka, elektryka, od poniedziałku ruszam z ociepleniem) Planowałem kupić drogi kocioł kondensacyjny (przyłącze gazu mam już w ogrodzeniu) i uruchomić go ASAP żeby tej zimy grzać już gazem.

No ale teraz to nie wiem co mam zrobić??

Witam. Parę lat temu ludzie rezygnowali z cieplika i przechodzili na gaz. Teraz znowu wracają do cieplika bo przy takich cenach gazu bardziej im się to opłaca.

Stabilność cen u nas jest zadna, więc kalkulacja na dłużej mija się z celem. Nic nie piszesz ile ten cieplik ma Cię kosztować. Jak opłata stała ? Od tego głownie zależy czy warto czy nie. Pozdr adam

węzeł cieplny (cieplik) muszę kupić sam. koszt ~12ooo (czyli ciut taniej niz piec kondensacyjny, który planowałem kupić)

koszt GJ ciepła wraz z opłatami przesyłowymi to około 35pln brutto

szacuję że w sezonie będę potrzebował 10-12GJ na mc (powierzchnia 160m2, ciepłe okna, ocieplenie 20cm wełny) co daje kwotę ~400pln/mc. czyli dużo mniej niż podają dla ogrzewania gazem

Wybrałeś jakiś wynalazek Junkersa za kosmiczną kwotę przystosowany do podłączenia solarów / aczkolwiek bez kolektorów / z zasobnikiem biwalentno-solarnym :o / - ja pierniczę - planujesz montaż solarów ?? - bo jak nie to po cholerę Ci taki kocioł ??

LINK - kup sobie takiego Junkersa z zasobnikiem 150l za ca 5000 pln - a zaoszczędzisz jeszcze 7 tysiączków i bedziesz w pełni niezależny od dostawcy ciepłej wody do ogrzania budynku ...

Wg mnie podłaczanie się do sieci ciepłowniczej to porażka - uzależnianie się całkowicie nie tylko od cen energii ale i także od infrastruktury i kaprysów elektrociepłowni ...

planowałem podłączene kolektorów (stąd ten kocioł)

co do kaprysów dostawcy to to tak samo kapryśna może okazać się gazownia co ciepłownia. na dodatek pewne doświadczenia z gazownią juz mam. ostatnio wypompowywali wodę z instalacji gazowej bo mają gdzieś pęknięcie którego nie mogą zlokalizować i woda wchodzi im do rur i blokuje przepływa gazu. w przypadku ciepłowni infrastruktura byłaby nowa...

planowałem podłączene kolektorów (stąd ten kocioł)

Do podanego przeze mnie kotła też możesz podłączyć solary ...

co do kaprysów dostawcy to to tak samo kapryśna może okazać się gazownia co ciepłownia. na dodatek pewne doświadczenia z gazownią juz mam. ostatnio wypompowywali wodę z instalacji gazowej bo mają gdzieś pęknięcie którego nie mogą zlokalizować i woda wchodzi im do rur i blokuje przepływa gazu. w przypadku ciepłowni infrastruktura byłaby nowa...

Ogrzewam gazem dom już 3 rok - i nigdy z gazownią nie miałem problemów ...

Ogrzewałem mieszkanie z sieci ciepłowniczej - problemy praktycznie co rok podczas rozpoczęcia sezonu grzewczego ! - a infrastruktura wcale nie stara ...

Poza tym nie bedzie za mnie elektrociepłownia decydowała czy już jest wystarczająco zimno żeby załączyć ogrzewanie - ja decyduje kiedy to robię - jak mi sie chce to włączam we wrześniu a jak nie to w listopadzie ...

...koszt GJ ciepła wraz z opłatami przesyłowymi to około 35pln brutto.

szacuję że w sezonie będę potrzebował 10-12GJ na mc...

Pierwsza sprawa - nie tylko opłaty przesyłowe wchodzą w cenę jaka otrzymasz na fakturze. Opłat stałych jest kilka.

Po drugie - w przypadku domku jednorodzinnego nie opłaca się korzystać z rozliczania "tradycyjnego". Jeśli już to znacznie korzystniej jest skorzystanie z rozliczania jednoczłonowego. Masz wtedy cenę 1 GJ ok. 60 zł, ale nie ponosisz opłat stałych. A opłaty stałe np. w Białymstoku wynoszą ok. 230 zł/m-c przy mocy zamówionej takiej jak na domek jednorodzinny.

Po trzecie - porównując do gazu, ciepło miejskie wychodzi trochę taniej, ale nie wszędzie tak jest. Są małe miejscowości, w których przeprowadzane sa nowe inwestycje na kredyt i tam zwykle cena ciepła miejskiego potrafi być wyższa niż gaz.

Na Twoim miejscu wziąłbym cennik z gazowni i z lokalnego PECu i przeliczył dokładnie co ci się bardziej opłaca. Przy tym liczeniu weź pod uwagę, że sprawnosć źródła ciepła w przypadku węzła cieplnego będzie wyższa niz w przypadku jakiegokolwiek kotła (nawet kondensacyjnego).

nie bedzie za mnie elektrociepłownia decydowała czy już jest wystarczająco zimno żeby załączyć ogrzewanie

EC nie decyduje kiedy masz włączyc ogrzewanie. Ciepło miejskie płynie w rurach przez cały rok, a zmienia się tylko jego temperatura - w zalezności od temperatury zewnętrznej. Ogrzewanie możesz włączyć w każdej chwili.