Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parowanie okien, pleśń i grzyb

kaczkastrofa

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o pomoc w temacie parowania okien PCV, pleśni i grzybów w domu z lat 70tych. Problem ten bardzo u nas się nasilił i z tego co zdążyłam się zorientować w internecie to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zainstalowanie nawiewników higrosterowanych aerco EMM. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś instalował tego rodzaju nawiewniki u siebie i czy rzeczywiście przyniosły efekt w postaci spadku wilgoci wewnątrz domu.? Ponadto chciałam się zapytac czy przy takich nawiwnikach nie pojawia się problem nadmiernej utraty ciepła i czy nie ma przeciągów?

Proszę o odpowiedź, może ktoś ma osobiste doświadczenia w tym temacie lub słyszał coś o tych rozwiązaniach.

Nie instalowalem takich nawiewnikow. Te ktore instalowalem mialy za zadanie jedynie doprowadzic swieze powietrze do pomieszczenia. System wentylacyjny sklada sie jednak z nawiewu i wywiewu, Zamontowanie jedynie nawiewnika spowoduje obnizenie temperatury powietrza w strefie okna, co prawdopodobnie spowoduje zmniejszenie skraplania sie pary wodnej na powierzchni okna ze wzgledu na mniejsza amplitude temperatury zew. i wew. Nie wplynie jedank znaczaca na grzyby i plesnie znajdujace sie np na przeciwleglej scianie pomieszczenia.