Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka we?na do poddasza?

Gość

Recommended Posts

A dlaczego nie . Ja teraz docieplam poddasze . Krokwie mam 16 a wełne 15 cm z rockwoola .Kupowałem w belach a nie płytach . Nazywa sie domrock czy jakoś tak . Parametry ma średnie nie jest najlepsza , najlepsza to chyba super rock u nich albo jakoś tak .

Cena jej to było 10,5 zł za m2 . Niższej nie znalazłem za taka wełne .Oczywiście wełne mozna kupić taniej ale nie tej klasy .Czekałem na nią wogle to prawie miesiąc.

Pozdrawiam

Renomowani producenci jak np. Rockwool, Gullfiber, Ursa podają na swoich stronach parametry cieplne. Możesz to sprawdzić sam. Im niższy wspólczynnik przewodzenia ciepła tym wełna lepsza. Nie polecam wynalazków kupowanych w supermarketach budowlanych (nawet renomowanych producentów) i wełny różnych dziwnych producentów.

U siebie w skosy daje TopRock Rockwoola 15cm + 10 cm Rockmint

W strop nad poddaszem 18 cm Unimata Gullfiber + 5 cm Rockmint ponieważ będzie ocieplony z czasem jeszcze dach nad strychem.

Wybór należy do ciebie. :wink:

B.P

ja w strop drewniany pomiedzy belki dam 20 cm wełny URSA df 40 (czy sf) nie pamiętam symbolu ale ma przyzwoite parametry cieplne. Jest jeszcze o gorszych parametrach 50 i lepsza 35. Pod nią dam pewnie jeszcze 5cm wełny opartej na ruszcie metalowym do którego przykręce płyty gk.

eeeeeeeeeeeeee,

przed zakupem, poszukując wełny znalazłem Gulifebra w supermarkecie, tania była, 15 cm więc wziąłem się za szukanie parametru R lub lambda i co ??? :o

Nic!

Firmowa była! nazwę miała!

ale żadnych parametrów, pracownik marketu, też nie potrafił określić jej oporu.

Do czego służyła - nie wiem do tej pory.

Cz.

Jako student pracowałem w czasie wakacji przy robotach budowlanych w Szwecji (Oczywiście byłem zwykłym pomocnikiem). Pamiętam jak układaliśmy wełnę na poddaszu. Słuchajcie ta sama wełna sprzedawana tam i tutaj to jest jak niebo i ziemia. To co zobaczyłem po zakupie wełny na moje poddasze to był szok. Gulfiber wyglądał jak odpad z wełny zachodniej.

Jako student pracowałem w czasie wakacji przy robotach budowlanych w Szwecji (Oczywiście byłem zwykłym pomocnikiem). Pamiętam jak układaliśmy wełnę na poddaszu. Słuchajcie ta sama wełna sprzedawana tam i tutaj to jest jak niebo i ziemia. To co zobaczyłem po zakupie wełny na moje poddasze to był szok. Gulfiber wyglądał jak odpad z wełny zachodniej.

Wełna wełnie nie równa - w Polsce też. Ja kupiłem wełnę URSA DF 35. Ona wygląda super (taki gruby filc, a nie kłęby waty jak DF 40). Ponad to ma b.dobre paramerty i dobrze się układa (jest sprężysta). Polecam!

Witam!

W całości zgadzam się ze Zbychem. Mnie zabrakło trochę URSY i dokupiłem ISOVERA. LUDZIE - przecież to były jakieś odpady! Nie mogłem z "tym czymś" dokończyć ocieplenia. Rozsypywała mi się w rękach jakby była zrobiona z ligniny. Polecam też THERMOLAN - podobna do URSY. Wszystkie wełny mają obecnie podobne parametry i współczynniki. Dlatego należy brać pod uwagę komfort pracy z tymi materiałami.

Pozdrawiam!

Witam!

Ja ocieplałem URSĄ DF 40. Oczywiście, że nie generalizuję co do jakości wełny. Być może partia wełny którą ja kupiłem była taką "szmatą". Nie mniej pozostawiła na mnie złe wrażenie. Ale jest to moje własne zdanie które może być tylko podpowiedzią dla innych potencjalnych wykonawców ocieplenia. Co do współczynnika przenikania ciepła to porównujmy "jakość" wełny o tym samym współczynniku. I tu różnice ( post powyżej) mogą być znaczące.

Pozdrawiam!