Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany GK na poddaszu.

Gość

Recommended Posts

mam już wełnę między krokwiami,

do nich chcę przybić w poprzek impregnowane łaty co 50cm i pomiędzy dać płyty z wełny ( II warstwa ) + folia paroizolacyjna.

Pytanie :

jak przytwierdzić te ES 60 ( esy ) do łat, coby zamocować płyty GK ?

przebić folię esami ?

profilem U ( w tym esie ) w dół montując wkrętem na dnie tego "U" do łaty, czy objąć nim łatę i przybić esa z boku łaty ?

Do esów, jak rozumiem daje się stelaż i do niego przykręca płyty GK, ale to już jest jasne :wink:

Proszę poradźcie, przejrzałem rysunki na stronach producentów ale są jakoś niejasne.

Cz.

Jeżeli masz zamiar robić stelaż na bazie profili to poco ci łaty. Do krokwi przymocowujesz wieszaki. Sa wieszaki mocowane do boku krokwi, ale w twoim przypadku jak już masz wełne w skosach troche problematyczne byłoby mocowanie, lub wieszaki takie odginane mocowane do czoła krokwi (te ESy chyba takie są). Wieszaki do boku są lepsze, bo można idealnie wyrównać płaszczyznę, z nabijanymi od czoła jest trochę gorzej, chyba że masz idealnie zrobioną więźbę. (Są jeszcze wieszaki regulowane z noniuszem) Łatwo sprawdzić równość więźby np. długą prostą łatą lub poziomicą czy wszystkie krokwie równo dochodzą do łaty. Na wieszaki nakładasz profile tzw. główne np. CD60. Profile CD przy ścianach wkładasz do profili przyściennych przytwierdzonych kołkami do ściany. Pod profil przyścienny dajesz taśmę do izolacji akustycznej, aby nie przenosiły się dźwięki. I to co najważniejsze tą dodatkową warstwę wełny dajesz pod profile. Na profile naklejasz taśmę 2stronną taką do wykładzin do niej przyklejasz folię paroizolacyjną. Folia idzie na profile więc nie przebijasz ją przez żadne wieszaki!!! I na koniec na to wszystko idą płyty GK. Wejdź na stronę np http://www.rigips.pl/ tam masz rysunki w PDF-ach.

Tak właśnie robię teraz u siebie (osobiście). Może są lepsze rozwiązania, ale ja o nich nie wiem.

dzięki YEYO,

wełnę dałem bo zima za pasem,

często zaglądam do domku, kominek już stoi, więc przyjemnie jest dołożyć drewna, napalić i "dłubać" coś sobie, bo na grubsze prace nie czas.

Najważniejsze jest teraz zabezpieczenie wełny folią aby wilgoć nie dostała się do niej. Mój majster radzi robić na łatach - sam nie wiem co o tym sądzić.

Płyty GK będą na poddaszu, a więc krokwie będą z pewnością pracować, zależy mi aby stelaż ( konstrukcja ) była na tyle elastyczna aby minimalnie przenosiła naprężenia na GK.

Cz.

nie YEYO,

tynki były robione w sierpniu, ciepłe lato, dłuuuuga jesień,

nie sądzę aby wlazło tam dużo wilgoci, bo wełnę kładłem niecały miesiąc temu.

a teraz dłubię głównie przy elektryce - końcówka i instalacjach telekom.

aż takim dyletantem nie jestem coby teraz robić wylewki !

Cz.

Gościu nie wiem jaki masz rozstaw krokwi .Być może Twój majster chce wzmocnić konstrukcje krokwi przed wypaczeniem.Wtedy do łat mocujesz esy do nich profile CD ,z wełną na to folia paroizolacyjna na taśmę dwustronną oraz płyty GK.Radzę kupić esy te długie ,będzie możliwość zagięcia na zewnątrz profili(nie będzie spadać wełna).Wełna szersza od krokwi ok. 2cm.Pozdrawiam Wiech.

Gościu nie wiem jaki masz rozstaw krokwi .Być może Twój majster chce wzmocnić konstrukcje krokwi przed wypaczeniem.Wtedy do łat mocujesz esy do nich profile CD ,z wełną na to folia paroizolacyjna na taśmę dwustronną oraz płyty GK.Radzę kupić esy te długie ,będzie możliwość zagięcia na zewnątrz profili(nie będzie spadać wełna).Wełna szersza od krokwi ok. 2cm.Pozdrawiam Wiech.

Wzmocnić konstrukcję krokwi łatami :o Dżizas Crajs a może jeszcze wzmocnić folią paroizolacyjną?

spokojnie,

konstrukcję dachu mam solidną, sprawdzona podczas halnego i ani drgnęła,

Chodzi raczej o technikę instalacji sufitu z GK.

Wszystko przede mną, stąd zaczynam interesować się tematem i pytam uprzejmie czy muszę się spieszyć ?

Jak dobrze zrozumiałem, majster układa jakoś tak ( jeszcze z nim nie omawiałem szczegółów) ;

- do krokwi łaty,

- pomiędzy łaty II warstwa wełny,

- do łat folia,

- na to płyta GK,

Pytanie czy taka konstrukcja nie będzie "rysować się" na połączeniach płyt

GK, no i nie wiem po co wspominał o wieszakach ES 60.

Chyba że nie nadążałem za jego tokiem myślenia :wink:

Ale to tylko dygresja.

Jak zawsze, ukierunkowany Waszymi wypowiedziami, więcej poczytam na ten temat.

Cz.

YEYO mogę odpowiedzieć na rzeczowe argumenty natomiast nie na złośliwości.Nie muszę mieć zawsze racji,po to jest to forum żeby wymieniać poglądy.Jeżeli czytałeś uważnie mój post spytałem się jaki jest rozstaw krokwi.Jeżeli krokwie lub jetki są rzadko rozstawione w celu zmniejszenia wypaczenia czasami usztywnia się je łatami.A o folii nie było ani słowem.Wiech.

YEYO mogę odpowiedzieć na rzeczowe argumenty natomiast nie na złośliwości.Nie muszę mieć zawsze racji,po to jest to forum żeby wymieniać poglądy.Jeżeli czytałeś uważnie mój post spytałem się jaki jest rozstaw krokwi.Jeżeli krokwie lub jetki są rzadko rozstawione w celu zmniejszenia wypaczenia czasami usztywnia się je łatami.A o folii nie było ani słowem.Wiech.

SOrry Wiechu Mea Culpa. Przesadziłem. Ale żeby wzmacniać więźbę łatami to niedorzeczność. Ktoś musiał ci naopowiadać bajek. Łaty mogłyby w minimalnym stopniu zapobiegać skręcaniu ale na pewno nie będą przenosić obciążeń poprzecznych.

a czy jest sens ocieplać poddasze przed tynkami wewnętrznymi? wnioskuję, że nie masz jeszcze tynków bo "grzebiesz przy elektryce" - z tynków też jest sporo wilgoci, a szkoda żeby dodatkowo zawilgacała wełnę w poddaszu

Broń was Panie Boże przed takimi pomysłami, szczególnie jeśli będą tynki gipsowe. W czasie tynkowania w budynku jest tyle wilgoci co na bagnach w dorzeczu Amazonki w parny dzień. Z wełny nic nie zostanie, wątpię nawet czy pomogłaby szczelna paroizlocja.

Przy wylewkach jastrychowych z mixokręta jest znacznie mniej wilgoci, przy dobrym wietrzeniu wełna powinna wytrzymać. Najgorszy jest pierwszy dzień kiedy nie można wietrzyć. Wylewkę można przykryć folią która zatrzyma wilgoć w podłodze. Nie wiem jak z wylewkami z betoniarki, na pewno wilgoci jest znacznie więcej.

Przy wylewkach jastrychowych z mixokręta jest znacznie mniej wilgoci, przy dobrym wietrzeniu wełna powinna wytrzymać. Najgorszy jest pierwszy dzień kiedy nie można wietrzyć. Wylewkę można przykryć folią która zatrzyma wilgoć w podłodze. Nie wiem jak z wylewkami z betoniarki, na pewno wilgoci jest znacznie więcej.

Zgadzam się z Pingo, ale przed wylewkami nie mocowałbym płyt GK. Ocieplenie tak, folia koniecznie, a płyty po wyschnięciu wylewek.

Rzecz w tym, że nie mogę pozwolić sobie na tak długie czekanie - z wylewkami musiałbym czekać pewnie do marca (mrozy), a do tego czasu chciałem zrobić większość "suchych" prac. Z okresem pomiędzy wylaniem a założeniem płyt nie ma problemu - mógłbym poczekać choćby miesiąc, ale wełnę i folię chciałbym zakładać już teraz. I co ja teraz zrobię, biedny miś?