Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na podłogi

Trociu

Recommended Posts

Hej

Wszyscy tutaj na forum piszą o jakiś twardych deskach na podłogi w stylu dębu czy egzotyków. Bo się nie rysują, etc.

Ostatnio oglądam namiętnie na jakiś discovery materiały o budowaniu/renowacji domów w stanach czy anglii i tam na podłogi idą dechy sosnowe. Czyli te miękkie. Ładnie je potem pociemniają na dowolny kolor i wszyscy są szczęśliwi.

Skąd się bierze ta różnica w podejściu??

Jadąc autostradą przez Bawarię widziałem mnóstwo BMW, a kawałek dalej większość to były Mercedesy, a u nas gównie Ople i Fiaty. :D

Nie wiem dlaczego tam stosują miękkie drewno zamiast twardego, ale to może tylko złudzenie? U nas też się często widzi takie podłogi w starszych domach i mi absolutnie to nie przeszkadza, że to nie dąb, a sosna. Dla mnie to w głównej mierze marketing (przecież na dębie, czy buku lepiej zarobi producent i sprzedawca, a robotę wykona taką samą), na drugim miejscu moda. Wszyscy chcą się wyróżniać w tłumie w jednych rozwiązaniach, a utożsamiać w innych. Większa trwałość to najmniej ważny argument wg mnie.

Piszesz o dechach. Co innego przy parkiecie.

Większa trwałość to najmniej ważny argument wg mnie.

No właśnie mi się jakoś parkiet nie podoba. Wolę deski na podłodze. Jakoś bardziej to do mnie przemawia.

Te deski sosnowe czy to "surowe" czy zabejcowane na ciemniejsze kolory prezentują się na prawdę fajnie. Dziwiłem się początkowo, że nawet jak wymieniali w jakimś starym domu zupełnie podłogę to i tak kładli tam z powrotem sosnę.

Może kiedyś sobie takie położę w nowym domku jak ten mi się już znudzi...

Większa trwałość to najmniej ważny argument wg mnie.

No właśnie mi się jakoś parkiet nie podoba. Wolę deski na podłodze. Jakoś bardziej to do mnie przemawia.

Te deski sosnowe czy to "surowe" czy zabejcowane na ciemniejsze kolory prezentują się na prawdę fajnie. Dziwiłem się początkowo, że nawet jak wymieniali w jakimś starym domu zupełnie podłogę to i tak kładli tam z powrotem sosnę.

Może kiedyś sobie takie położę w nowym domku jak ten mi się już znudzi...

Przy miękkim drewnie podejrzewam, że nieuniknione są szczeliny między deskami.

Przy miekim drzewie nieuniknione są rysy od szurania krzesłem. Do szczelin nie ma to nic wspólnego.

Miekie drzewo na podłogi to świerk, sosna jest stosowana od dawna. Tradycyjne drewniane podłogi są robione właśnie z desek sosnowych.

Dąb jest wykorzystywany na parkiet, a nie na deski.

Przy miekim drzewie nieuniknione są rysy od szurania krzesłem. Do szczelin nie ma to nic wspólnego. Miekie drzewo na podłogi to świerk, sosna jest stosowana od dawna. Tradycyjne drewniane podłogi są robione właśnie z desek sosnowych.

Dąb jest wykorzystywany na parkiet, a nie na deski.

Może i nie ma, ale wszystkie kilkuletnie, które widziałem takie szczeliny miały.

Witam.

Też oglądam czasami te programy i faktycznie nie widziałem innego drewna na podłogi niż sosnowe. W Anglii być może to wynika z ceny, inne gatunki mogą być dużo droższe. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto tam mieszka.

Ja mam w domu schody oraz wszystkie drzwi wewnętrzne z sosny i jestem z niej zadowolony.