Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga gminna

TOMEK1719505846

Recommended Posts

Mam problem bo gmina zrobiła droge w mojej działce, weszła ok 5 m x 20m szerokość= 100m kwadratowych. Nie chcą zapłacić odszkodowania tłumacząc że sprawa jest przedawniona droga powstało ok 10lat temu. Tyle że moja mama będąca właścicielem( w tamtym czasie) pisała do gminy pisma że weszli z drogą ,niestety nie było jej stać na geodete. Teraz działka została wydzielona i wiem ile metrów mi zabrano jak uzyskać odszkodowanie?

I niestety, gmina może mieć rację. Od roku 1999, w związku z reformą administracyjną kraju, zaszłości prawne w zakresie regulacji stanów prawnych nieruchomości i odszkodowań za nieruchomości zajęte pod drogi publiczne w okresie do 31 grudnia 1998 r. w sposób kompleksowy w skali całego kraju uregulował art. 73 ustawy z dnia 13 października 1998 r. Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną (Dz.U. Nr 133, poz. 872, z późn. zm.).

Samorządy nabyły na własności nieruchomości wydzielone lub uzytkowane jako drogi publiczne. Właścicielom przysługiwało odszkodowanie z tego tytułu, ale pod warunkiem, że zgłoszą roszczenia o wypłatę odszkodowania przed 31 grudnia 2005 r. (było już o tym na forum). Jeśli Twoja mama nie wystąpiła o wypłatę odszkodowania w okresie 1999-2005, to odszkodowanie przepadło.

Odrębną drogą była możliwość uzyskania odszkodowania za bezumowne korzystanie przez Państwo i samorządy z tych nieruchomości drogowych. Ale w tym przypadku przedawnienie roszczeń upłynęło 1 stycznia 2009 r. Zobacz np, tu:

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/342476,gmina_zaplaci_za_bezumowne_korzystanie_z_nieruchomosci_zajetej_pod_droge.html,2

Podatek jest płacony od całej działki czyli za 100m też. Mama składała pisma jak zrobili drogę , ale wójt zlekceważył sprawe nawet nie wydał żadnej decyzji prawdopodobnie nikt tego nie sprawdzał wydał tylko pismo że jest ok. A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe, wzieli w końcu pieniądze a jak wymierzyli ? Można się pomylić o 5 cm,a nie 5 metrów. Gdzie mogę szukać sprawiedliwości, mam iść do sądu czy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego najpierw?

Podatek jest płacony od całej działki czyli za 100m też.

W czym więc problem, żeby wystąpić do gminy/miasta z roszczeniem o zwrot podatku?

Mama składała pisma jak zrobili drogę , ale wójt zlekceważył sprawe nawet nie wydał żadnej decyzji prawdopodobnie nikt tego nie sprawdzał wydał tylko pismo że jest ok.

Powtarzam - istotne jest KIEDY była prowadzona ta korespondencja.

A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe, wzieli w końcu pieniądze a jak wymierzyli ?

Od kogo wzięli pieniądze i za co? Sugerujesz, że to temat dla CBA?

Można się pomylić o 5 cm,a nie 5 metrów.

Skąd ta wiedza o pomyłce?

Gdzie mogę szukać sprawiedliwości, mam iść do sądu czy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego najpierw?

Najpierw, to ustal, o co Ci chodzi. Jak ustalisz, to samo Ci wyjdzie, czy właściwa będzie droga administracyjna, cywilna czy też możesz pisać na Berdyczów.

Jak ty doradzasz ? Nie rozumiesz wzieli pieniądze za wykonaną prace czyli wyznaczenie drogi !!! CBA ?:-)

Zwrot podatku? Ty za 100metrów chciałbyś zwrot podatku nie bądz śmieszny.

Logicznie myśląc o ile może się pomylić geodeta według Ciebie??????????

Ty uważasz się za najlepszego doradce ??? Przeczytaj co mi doradziłeś .NIC!!!!

gmina zrobiła droge w mojej działce, weszła ok 5 m x 20m szerokość. Droga powstało ok 10lat temu. A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe

A skąd masz pewność, że wtedy droga była wyznaczana moze zrobili według stanu zajeżdzenia.

Po drugie bądź grzeczniejszy.