TOMEK1719505846 04.11.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Mam problem bo gmina zrobiła droge w mojej działce, weszła ok 5 m x 20m szerokość= 100m kwadratowych. Nie chcą zapłacić odszkodowania tłumacząc że sprawa jest przedawniona droga powstało ok 10lat temu. Tyle że moja mama będąca właścicielem( w tamtym czasie) pisała do gminy pisma że weszli z drogą ,niestety nie było jej stać na geodete. Teraz działka została wydzielona i wiem ile metrów mi zabrano jak uzyskać odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.11.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 I niestety, gmina może mieć rację. Od roku 1999, w związku z reformą administracyjną kraju, zaszłości prawne w zakresie regulacji stanów prawnych nieruchomości i odszkodowań za nieruchomości zajęte pod drogi publiczne w okresie do 31 grudnia 1998 r. w sposób kompleksowy w skali całego kraju uregulował art. 73 ustawy z dnia 13 października 1998 r. Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną (Dz.U. Nr 133, poz. 872, z późn. zm.). Samorządy nabyły na własności nieruchomości wydzielone lub uzytkowane jako drogi publiczne. Właścicielom przysługiwało odszkodowanie z tego tytułu, ale pod warunkiem, że zgłoszą roszczenia o wypłatę odszkodowania przed 31 grudnia 2005 r. (było już o tym na forum). Jeśli Twoja mama nie wystąpiła o wypłatę odszkodowania w okresie 1999-2005, to odszkodowanie przepadło.Odrębną drogą była możliwość uzyskania odszkodowania za bezumowne korzystanie przez Państwo i samorządy z tych nieruchomości drogowych. Ale w tym przypadku przedawnienie roszczeń upłynęło 1 stycznia 2009 r. Zobacz np, tu:http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/342476,gmina_zaplaci_za_bezumowne_korzystanie_z_nieruchomosci_zajetej_pod_droge.html,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 .. a płaciłeś podatek gruntowy za owe 100 m2 ?PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 05.11.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 .. a płaciłeś podatek gruntowy za owe 100 m2 ? Pzdr J Myślę, że najwyżej to (tzn. zapłacony podatek) da się odzyskać (wstecz 10 lat od złożenia wniosku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK1719505846 05.11.2009 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Podatek jest płacony od całej działki czyli za 100m też. Mama składała pisma jak zrobili drogę , ale wójt zlekceważył sprawe nawet nie wydał żadnej decyzji prawdopodobnie nikt tego nie sprawdzał wydał tylko pismo że jest ok. A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe, wzieli w końcu pieniądze a jak wymierzyli ? Można się pomylić o 5 cm,a nie 5 metrów. Gdzie mogę szukać sprawiedliwości, mam iść do sądu czy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego najpierw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 05.11.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Podatek jest płacony od całej działki czyli za 100m też. W czym więc problem, żeby wystąpić do gminy/miasta z roszczeniem o zwrot podatku? Mama składała pisma jak zrobili drogę , ale wójt zlekceważył sprawe nawet nie wydał żadnej decyzji prawdopodobnie nikt tego nie sprawdzał wydał tylko pismo że jest ok. Powtarzam - istotne jest KIEDY była prowadzona ta korespondencja. A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe, wzieli w końcu pieniądze a jak wymierzyli ? Od kogo wzięli pieniądze i za co? Sugerujesz, że to temat dla CBA? Można się pomylić o 5 cm,a nie 5 metrów. Skąd ta wiedza o pomyłce? Gdzie mogę szukać sprawiedliwości, mam iść do sądu czy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego najpierw? Najpierw, to ustal, o co Ci chodzi. Jak ustalisz, to samo Ci wyjdzie, czy właściwa będzie droga administracyjna, cywilna czy też możesz pisać na Berdyczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK1719505846 05.11.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Jak ty doradzasz ? Nie rozumiesz wzieli pieniądze za wykonaną prace czyli wyznaczenie drogi !!! CBA ? Zwrot podatku? Ty za 100metrów chciałbyś zwrot podatku nie bądz śmieszny. Logicznie myśląc o ile może się pomylić geodeta według Ciebie?????????? Ty uważasz się za najlepszego doradce ??? Przeczytaj co mi doradziłeś .NIC!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 05.11.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 W pierwszej odpowiedzi na Twój post masz podane wszystko na tacy. Czy zadałeś sobie chociaż odrobinę trudu, żeby sprawdzić co jest w linku podanym przez Oskara? Jak ty czytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.11.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Kolega Tomek widzę ma powazny problem z drogą .To ta sama drog co powstała po scaleniach ? http://forum.muratordom.pl/wjazd-na-dzialke,t172640.htmto moze niech autor w końcu zdecyduje się co go boli ? A propos porad Oskar w ob wątkach wyjaśnił wszystko c obyło do wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 06.11.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 gmina zrobiła droge w mojej działce, weszła ok 5 m x 20m szerokość. Droga powstało ok 10lat temu. A przecież ktoś tą droge wyznaczał mam na myśl geodetów, więc jak coś to może ich za dupe A skąd masz pewność, że wtedy droga była wyznaczana moze zrobili według stanu zajeżdzenia. Po drugie bądź grzeczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts