lechjaro 04.11.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam Koleżanki i Kolegów, Mam nastepujący problem. Realizuję projekt przebudowy istniejącej, energetycznej linii napowietrznej niskiego napięcia 0,4 kV dla energetyki zawodowej. Przebudowa polega na wymianie istniejących przewodów "gołych" typu AL na przewody pełnoizolowane AsXSn z jednoczesną zmianą (zwiększeniem) przekroju przewodów. Z uwagi obowiązujące typowe rozwiązania techniczne, przyjęto wymianę słupów funkcyjnych (narożnych i krańcowych) i zastąpienie ich słupami z żerdzi wirowanych typu E. Z uwagi na pozostawienie bez zmian trasy linii oraz lokalizacji słupów inwestycja realizowana będzie w trybie zgłoszenia robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę. Czy lokalizacja nowego, pojedyńczego słupa wirowanego, umieszczonego pomiędzy żerdziami słupa rozkracznego (przeznaczonego do demontażu) wymaga uzgodnienia w ZUDP. Serdecznie proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej kwestii.Przepraszam, że temat mojego problemu odbiega od tematu przewodniego FORUM, ale może ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.11.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Uważam, że nie wymaga, poniewaz slup znajdzie sie w miejscu juz istniejacego slupa rozkracznego - zachodzi zatem tylko koniecznosc wymiany isteniajcego lementu infrastruktury istniejacej. W samym przebiegu liniii rowniez nic sie nie zmieni. Urzad przyjmujac zgloszenie planowanych robot budowlanych moze ewentualnie nalozyc obowiazek takiego uzgodnienia. Z nim jednak nie zgodzilbym sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 mam podobne zdanie. Ale nawet gdyby Urząd narzucił, to nie bardzo mi się chce wierzyć, by ZUDP stawiał jakies problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechjaro 06.11.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Dziękuję za cenne uwagi, sam również jestem tego samego zdania.Jednak pozostaje pytanie jak przekonać "beton" w RE? Czy jakaś instytucja może wydać wiążącą opinię w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts