anikavonboger 04.11.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Proszę o rady - czym ma być obłożony komin, żeby pasował do dachówki ceramicznej w naturalnym ceglastym kolorze? Dodam, że dom będzie miał elewację z cegły rozbiórkowej, kamienia otoczaka i białego tynku. Czekam z niecierpliwością na Wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 04.11.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja zrobilem z klinkieru pełnego. Wg mnie pasuje znakomicie. Kolor klinkieru możesz sobie wybrać - będzie na pewno pasował do naturalnego koloru dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 04.11.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Czyli 1:0 dla mojego męża Ja myślałam o tynku, białym, jak na domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.11.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Nasz jest z cegły klinkierowej w kolorze dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Nie masz nigdzie klinkieru więc będzie to obcy materiał. Tynkuj i maluj na biało lub z cegły ręcznie robionej. Trochę droga ale z pewnością będzie pasować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.11.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Biały komin pięknie wyglada, jak 2x bede budował to tylko biały (ogrzewanie Gazowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 04.11.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 witam. zerknij do mojego dziennika- jest foto domu, i dachu. dachówka ruppceramika w kolorze ceglanym, angoba (najjasniejsza z angobowanych)- od tego ceglana dachówka bez angoby jest tylko troszkę jasniejsza. kominy z najtańszej cegły klinkierowej- Roben 16. można zerknąc na kolorystykę.. wspominasz że elewacja będzie z cegły- więc klinkiero powinien pasować.. przy okazji moi dekarze zwrócili uwagę żeby dobrze dobrac kolor blachy na obróbki kominów. ja rynny i pasy podrynnowe mam brązowe, ale kominy obrobione blacha w kolorze zblizonym do klinkieru kominowego i dachóki- kominy płynnie łączą się z dachem, a nie są odcięte ciemną blachą- to taka dygresja do ewentualnego przemyślenia, bo ja chciałąm wszędzie brązową blachę- a teraz wydaje mi się że tak jest lepiej.. ale wiadomo- każda pliszka swój ogonek chwali pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domcio 04.11.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja mam kominy otynkowane w kolorze elewacji a czapki obrobione blachą identyczną z obróbkami. Wyglądają przepięknie.Tynki na kominach położone na siatce (rapicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 05.11.2009 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 u mnie się właśnie kominy robią. i będzie tak: kominy są zbudowane z pełnej cegły, obrobione białą strukturą, taką jaka będzie na elewacji, czapki z czarnej blachy, tak jak reszta obróbek i dachówka antracytowa. już widzę że będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 05.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Ja mimo oporów ze strony wykonawcy uparłam się na oryginalne polączenie: 1. Dachówka w kolorze antracytowym 2. Komin obmurowany cegłą klinkierową w kolorze jasno żółtym 3. Zaprawa do klinkieru w kolorze antracytowym Elewacja także będzie w jasno żółtym kolorze. Moim zdaniem pięknie ale naciski ze strony wykonawców spore Że za jasny komin, że się będzie brudził przy murowaniu i potem w trakcie użytkowania. Ale nie uległam i jest po mojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 05.11.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Jeżeli nie masz klinkieru na elewacji ( cegła/kamień/tynk) to nie wprowadzaj go na komin. Wybierz jeden z materiałów nawiązujących do reszty. Unikniesz wprowadzenia kolejnego koloru/struktury/faktury i stylistycznego misz-maszu.Oczywiście to tylko moje zdanie i trzymam się go konsekwentnie na swojej budowie. Powodzenia w zmaganiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 05.11.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Bardzo Wam dziękuję za rady, każdą odpowiedź przeanalizowałam i ... efekty poznacie niedługo Cieśle i dekarze wchodzą w przyszłym tygodniu więc długo nie będzie trzeba czekać Przy okazji przepraszam za małą aktywność muratorową - ale ten miesiąc mamy naprawdę ciężki, wybaczcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts