Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin, który będzie psaował do dachówki

Recommended Posts

witam.

zerknij do mojego dziennika- jest foto domu, i dachu.

dachówka ruppceramika w kolorze ceglanym, angoba (najjasniejsza z angobowanych)- od tego ceglana dachówka bez angoby jest tylko troszkę jasniejsza.

kominy z najtańszej cegły klinkierowej- Roben 16.

można zerknąc na kolorystykę..

wspominasz że elewacja będzie z cegły- więc klinkiero powinien pasować..

przy okazji moi dekarze zwrócili uwagę żeby dobrze dobrac kolor blachy na obróbki kominów. ja rynny i pasy podrynnowe mam brązowe, ale kominy obrobione blacha w kolorze zblizonym do klinkieru kominowego i dachóki- kominy płynnie łączą się z dachem, a nie są odcięte ciemną blachą- to taka dygresja do ewentualnego przemyślenia, bo ja chciałąm wszędzie brązową blachę- a teraz wydaje mi się że tak jest lepiej..

ale wiadomo- każda pliszka swój ogonek chwali :wink:

pozdrawiam

Ja mimo oporów ze strony wykonawcy uparłam się na oryginalne polączenie:

1. Dachówka w kolorze antracytowym

2. Komin obmurowany cegłą klinkierową w kolorze jasno żółtym

3. Zaprawa do klinkieru w kolorze antracytowym

Elewacja także będzie w jasno żółtym kolorze. Moim zdaniem pięknie ale naciski ze strony wykonawców spore :-)

Że za jasny komin, że się będzie brudził przy murowaniu i potem w trakcie użytkowania. Ale nie uległam i jest po mojemu :-)

Jeżeli nie masz klinkieru na elewacji ( cegła/kamień/tynk) to nie wprowadzaj go na komin. Wybierz jeden z materiałów nawiązujących do reszty. Unikniesz wprowadzenia kolejnego koloru/struktury/faktury i stylistycznego misz-maszu.

Oczywiście to tylko moje zdanie i trzymam się go konsekwentnie na swojej budowie. Powodzenia w zmaganiach.

Bardzo Wam dziękuję za rady, każdą odpowiedź przeanalizowałam i ... efekty poznacie niedługo :D Cieśle i dekarze wchodzą w przyszłym tygodniu więc długo nie będzie trzeba czekać :wink: Przy okazji przepraszam za małą aktywność muratorową - ale ten miesiąc mamy naprawdę ciężki, wybaczcie... :roll: