owp 04.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam.Mam z bratem działkę budowlaną, którą chcemy podzielić. Dolna działka byłaby obciążona służebnością przejazdu. Teraz mam pytanie - czy ten przejazd musi być jakiejś konkretnej szerokości ? Długość 20-25 metrów. Czy dom mogę zbudować przy tym pasie, czy jest jakaś minimalna odległość (chodzi o przepisy) ? Dodam jeszcze, że do drogi publicznej prowadzi droga wydzielona z działek sąsiadów. Przy górnej działce planowana jest droga publiczna, ale kiedy/czy będzie - nie wiadomo.Pozdrawiamowp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.11.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam. Mam z bratem działkę budowlaną, którą chcemy podzielić. Dolna działka byłaby obciążona służebnością przejazdu. Teraz mam pytanie - czy ten przejazd musi być jakiejś konkretnej szerokości ? Tak. Czy dom mogę zbudować przy tym pasie, czy jest jakaś minimalna odległość (chodzi o przepisy) ? Tak. Odległości liczysz do granicy działki (nie do granicy służebności). Oczywiście pasa służebności nie możesz zabudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 05.11.2009 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. Czy ta minimalna szerokość to 3 metry ?Czy właściciel działki niżej może mi wypowiedzieć użyteczność (pewnie minął wymagany prawem okres bezczynności), jeśli nie mam dojazdu z innej strony działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 05.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Czy ta minimalna szerokość to 3 metry ? To zależy. Powinno wystarczyć, żeby dojazd do jednej działki uznać za odpowiedni. Ale warto sprawdzić, jak to jest zapisane w planie (jeśli jest), albo wystąpić o warunki zabudowy, które mogą również to określić. Z reguły gminy żądają szerokości 4 - 5 m - ale nie jest to "nienegocjowalne" (zwłaszcza, gdy istniejące zagospodarowanie działki uniemożliwia lub utrudnia wytyczenie szerszego przejazdu). Czy właściciel działki niżej może mi wypowiedzieć użyteczność (pewnie minął wymagany prawem okres bezczynności), jeśli nie mam dojazdu z innej strony działki ? Nie rozumiem, w pierwszym poście piszesz, że dopiero macie podzielić działkę? Śłużebność gruntowa wygasa po 10 latach nie korzystania z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.11.2009 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 W 'Wypisie i wyrysie z planu zagospodarowania przestrzennego', któy dostaliśmy z miasta, nie ma nic o drodze.Co do problematycznego dojazdu przez działki sąsiadów, to chodzi o istniejący dojazd do działki jeszcze niepodzielonej. W moim akcie notarialnym jest zapis, że dojazd ma być przez działki sąsiadów z dołu. Dodatkowo na mapie geodety droga skręca metr przed granicą mojej działki i nie wiem co z tym zrobić, czy nic nie robić. Właściciela graniczącej działki nie znam, nic na niej nie ma, kiedyś próbowaliśmy ustalić gdzie mieszka, ale się nie udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mexx_AG 07.11.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Musisz popytać w wydziale architektury Twojego urzędu miasta, czy zgodzą się na budowę budynku, którego ściana styka się z drogą stanowiącą służebność. Ważne są tutaj m.in. przepisy p-poż. Po prostu musi być na tyle szeroko, żeby np. wóz strażacki mógł swobodnie przejechać. Jest to chyba szerokość min. 4 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.11.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Ważne są tutaj m.in. przepisy p-poż. Po prostu musi być na tyle szeroko, żeby np. wóz strażacki mógł swobodnie przejechać. Jest to chyba szerokość min. 4 metry. O jakie przepisy chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts