Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc - Odbiór parkietu jesionowego i merbau

Mirabela

Recommended Posts

Witam.

Mam wątpliwości przed odbiorem parkietu jesionowego (pokój 22m2) i parkietu przemysłowego merbau (kuchnia - 6 m2). Oba parkiety są uło- żone w "cegiełkę". Były szpachlowane, a później malowane po 7 dniach od ułożenia. Tak radził parkieciarz, który zapewniał, że tydzień wystar- czy. Zgodziliśmy się na to pełni wątpliwości, bo słyszeliśmy, że drewno powinno pracować 10-14 dni.

Cyklinowanie, szpachlowanie i lakierowanie trwało w sumie trzy dni. Jednego dnia parkieciarz zgrubnie wycyklinował i zaszpachlował podłogi, a drugiego i trzeciego pomalował je lakierem podkładowym i nawierzchniowym. Minęło 5 dni od cyklinowania i lakierowania, podłoga jest już właściwie gotowa (trzeba ją tylko oblistwować). Mamy jednak obiekcje przed jej odbiorem.

1. Na parkiecie jesionowym widać kilka szczelin. Są to szczeliny o długości kilkunastu centymetrów. Występują regularnie co 35-50cm, przy ścianie prostopadłej do wzoru.

http://images42.fotosik.pl/135/60523c02f65cb808m.jpg

2. Na tym samym parkiecie, po położeniu poziomicy o dług. 1m, można między nią a parkietem zauważyć ok.3mm szczeliny.

http://images48.fotosik.pl/223/203b9cdb248ca44bm.jpg http://images49.fotosik.pl/223/6b1d70bd7d085480m.jpg

3. Na parkiecie przemysłowym też jest kilka szczelin (ok.10 sztuk).

http://images40.fotosik.pl/218/0d22b85c06cae016m.jpg

4. Brak na nim poziomu w niektórych miejscach.

http://images40.fotosik.pl/218/110d5bfe079355dbm.jpg

5. W przypadku obydwu parkietów dylatacja została wykonana przede wszystkim wzdłuż scian równoległych do klepek (do wzoru). Przy ścianach prostopadłych jest mniejsza niż 10mm (a nawet gdzieniegdzie jej nie ma).

http://images44.fotosik.pl/223/a5118a45070c89a5m.jpg

Proszę o radę. Czy parkiet powinien być poprawiany, czy jest to może akceptowalne? Co z tym zrobić?

Normy UE odbioru podłóg drewnianych to stojąc lub siedząc i nie pod światło. Łażenie na czworaka i wyszukiwanie dziury w całym zdarza się i to co najciekawsze najczęściej nie u tych klientów co mają domy i metraż.

Cykliniarka to nie niwelator i 3mm pod łatą to nie wina cyklinowania tylko podłoża i nikt się na tym nie przewróci ani tego nie zauważy. Paranoja to latanie z łatą po podłodze szczególnie po przemysłówce, która wykonywana jest w tolerancji wymiarowej zbliżonej do drewna kominkowego.

Miałem kiedyś klienta. 20 m mozaiki dębowej z Castoramy i to tej najtańszej, badziewi w 3 klasie. Ktoś mu to położył, wycyklinował i polakierował ale nie tak bo to ma być wizytówka mieszkania, Przyjechałem, obejrzałem i faktycznie to cyklinowanie nie jakaś tragedia ale lepiej robimy.

Czy mógłby to pan poprawić?

Nie ma sprawy-Odpowiadam.

Klient otwiera neseser i wyciąga:

- spis wyposażenia mieszkania (puste M1)

-protokół przejęcia wyposażenia mieszkania

-umowa na zakres wykonywanych prac z polerowaniem ostatniej warstwy lakieru (!)

Nie wiem czy to był koniec papierów które przygotował bo wyszedłem.

Mądre mamy przysłowia: ,, Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć"

Jeśli podstawową winą występowania nierówności miałoby być podłoże, to czy nie jest to zasługa parkieciarza? To on dla siebie robił wylewkę pod parkiet. No, ale skoro 3mm jest ok, to chyba nie ma o czym gadać. A co z tymi szczelinami między klepkami w obydwu parkietach i dylatacją? Czy przy takim ułożeniu dylatacja musi być wzdłuż każdej ściany, czy tylko wzdłuż tych równoległych do włókien drewna?

Normy UE odbioru podłóg drewnianych to stojąc lub siedząc i nie pod światło. Łażenie na czworaka i wyszukiwanie dziury w całym zdarza się i to co najciekawsze najczęściej nie u tych klientów co mają domy i metraż.

Cykliniarka to nie niwelator i 3mm pod łatą to nie wina cyklinowania tylko podłoża i nikt się na tym nie przewróci ani tego nie zauważy. Paranoja to latanie z łatą po podłodze szczególnie po przemysłówce, która wykonywana jest w tolerancji wymiarowej zbliżonej do drewna kominkowego.

Miałem kiedyś klienta. 20 m mozaiki dębowej z Castoramy i to tej najtańszej, badziewi w 3 klasie. Ktoś mu to położył, wycyklinował i polakierował ale nie tak bo to ma być wizytówka mieszkania, Przyjechałem, obejrzałem i faktycznie to cyklinowanie nie jakaś tragedia ale lepiej robimy.

Czy mógłby to pan poprawić?

Nie ma sprawy-Odpowiadam.

Klient otwiera neseser i wyciąga:

- spis wyposażenia mieszkania (puste M1)

-protokół przejęcia wyposażenia mieszkania

-umowa na zakres wykonywanych prac z polerowaniem ostatniej warstwy lakieru (!)

Nie wiem czy to był koniec papierów które przygotował bo wyszedłem.

Mądre mamy przysłowia: ,, Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć"

Masz racje co do sposobu odbioru parkietu, że nie odbiera się go na kolanach z lupą przy podłodze ale WADY które opisał autor wątku są konkretne. Dziwnym trafem pomijasz to co najważniejsze w jego poscie a mianowice WADY a skupiasz się na tym jak wykręcić się od odpowiedzialności za te WADY. Znam się na parkietach bo układałem je przez długi czas i to nie jako kierownik czy właściciel firmy parkieciarskiej, który z tego żyje. Dziś param się już innym zajęciem ale co nieco wiem.

Po pierwsze - PODŁOŻE

Podłoże musi mieć odpowiednią wilgotność zanim cokolwiek drewnianego na nim położysz. Oznacza to że nie można położyć parkietu na świerzą wylewkę. Czy wykonawca wogóle wykonawca to sprawdził zanim zaczął ukłądać? W praktyce oznacza to, że od wylewki do parkietu mija od kilku do kilkunastu miesięcy - zanim wylewka sama wyschnie. Chyba że cie stać to wynajmujesz odpowiedni sprzet - oszuszacz i wylewasz widerkami wode i rostajesz sie z konkretna kwota.

Po drugie - WYKONANIE

Cyklinowanie i malowanie lakierem powinno nastąpić nie wcześniej niż po około 1 miesiącu od ułożenia parkietu. Jest to warunek bezwzględny jeśli mówimy o profesjonalnym podejsciu do tematu.

Odnosząc się do opisanych przez autora watku spostrzeżeń

Dylatacja

musi być dookoła i min.1cm - nie słuchaj pitolenia że nie

Szczeliny

wyglada na to że twoje szczeliny mają okolo 1mm a wiec sa widoczne nawet z sufitu. Jest to wada bo wykonawca po to ma szpachle i tego typu środki żeby temu zapobiec jeszcze przed lakierowaniem Jeśi szczeliny są to jest to niechlujstwo.

POZIOM

no tutaj to mnie mój przedmówca załamał skoro twierdzi że 3 mm na długości 1 m to niewiele. No po prostu szczyt bezczelności. Dodatkowo twierdzenie że cyllinarka to nie niwelator jest kolejna bezczelnoscia gdyż cykliniarka służy właśnie do NIWELOWANIA nierówności parkietu wynikające z tolerancji w produkcji parkietu.

Według opisu autora nierówności są w kilku miejscach i raczej wynikają z nierówności podłoża niż samego parkietu ale po to się to cyklinuje żeby była tafla.

Szczeliny a przemysłówce

ta szczelina przedstawiona na zdjęciu nie jest między lamelkami po długości lamelki ale na styku lamelek. Ewitenie jest to kwestia nierównego przycięcia lamelki.

Szczerze powiedziawszy to te opisane WADY wynikają według mnie z niechlujstwa i chęci jak najszybszego wykonania pracy. Zapewne ten kto to wykonywał zdawał sobie sprawę z tego co robi o ile jest to jego sposób zarabiania na chleb a nie fucha od czasu do czasu.

Podsumowujac prosiłbym autora watku aby odpowiedział na kilka dodatkowych pytań.

1. Ile mineło od zrobienia wylewki do rozpoczecia prac z parkietem?

2. Czy wykonawca zbadał grunt pod katem wilgotności?

3. Ile czasu dokładnie parkiet sobie dochodził od czasu położenia do lakierownia?

Dziekuję za rzeczowe podejście do tematu Groomku, bo już zaczęłam wierzyć w solidarność parkieciarzy über alles.

Co do Twoich pytań:

Ad 1.

dwa dni, pytałam czy to nie za mało, stwierdził, że to optymalnie,

Ad. 2.

Wykonawca nie badał gruntu, stwierdzając, że jeśli drewno jest willgotne, to i tak będą szczeliny,

Ad. 3

Parkiet po ułożeniu "pracował" 7 dni.

Dziekuję za rzeczowe podejście do tematu Groomku, bo już zaczęłam wierzyć w solidarność parkieciarzy über alles.

Co do Twoich pytań:

Ad 1.

Ad. 2.

Wykonawca nie badał gruntu, stwierdzając, że jeśli drewno jest willgotne, to i tak będą szczeliny,

Ad. 3

i jeszcze dodatkowe pytanie

blok czy dom jednorodzinny?

Co do Twoich pytań:

Ad 1.

Ad. 2.

Ad. 3

Nie no ewidentnie gość nie ma pojecia o tym co robi albo robi na odwal się

nawet gdybys mieszkała w tym domu 100 lat i zachodziło 99,99% przypuszczenie, że podłoże jest super suche to szanujący się parkieciarz podczas pierwszej wizyty u Ciebie dokonałby pomiaru podłoża i powiedział Ci,tak: Proszę Pani oto wynik pomiaru, proszę spojżeć na czujnik, pokazuje to co powinien a więc kłądziemy parkiet bez obaw. Proszę podpisać protokół pomiaru.

Następnie przyjechałby z parkietem i zostawiając go u Ciebie zmierzył wilgotność drewna w paczkach i też kazał by Ci odpisać protokół odbioru drewna o takiej i takiej wilgotności. Co wiecej kazał by ci jeszcze w mieszakniu grzać (jeśłi dom/mieszkanie niezamieszkałe) aby warunki były takie same jak w trakcie użytkowania parkietu.

Następnie przyjechałby układać parkiet i ponownie zmierzyłby wilgotność podłoża i parkietu i dopiero zaczął układać parkiet.

Następnie zostawiłby parkiet na co najmniej miesciac i znów kazałby ci grzać

Po około miesiącu przyjechałby wycyklinować wszystko, zaszpachlować szczeliny i dopiero polałby lakier.

Odp.: Ad. 1

Są na rynku wylewki, które są bardzo drogie, które według producentów schną w tempie okolo 1 mm na dzień ale są bardzo drogie więc wątpię czy je właśnie użyto.

Odp.: Ad. 2

na jakiej podstawie stwierdził że jest drewno wilgotne? badał je?

według mnie parkiet musi miec poniżej 9 %

Ważne jest to że nawet otwarcie przed dłuższy czas zimą okna może spowodować wzrost wilgotności podłoża i parkietu i właśnie dlatego tyle razy przed finalnym ułożeniem się sprawdza wilgotność.

Odp.: Ad. 3

minimum to 1 miesiac - wszelkie skróty to zbyt duże ryzyko dla szanujacego sie parkieciarza

Generalnie to dla mnie pachnie tutaj sporym problemem.

Ja osobiscie zrobiłbym tak jak opisałem a jeśłi inwestor życzyłby sobie inaczej to zażadałbym tego na piśme.

Według mnie jest to normalne w relacjach parkieciarz (specjalista) - klient (laik)

Chodzi o to żeby powiedzieć klientowi wprost: tkaie i takie sa zasady, jeśli chcesz inaczej to takie a takie jest ryzyko. Jesli mimo wszystko decydujesz sie na to to podpisz protokół i robimy.

Witam.

Mam wątpliwości przed odbiorem parkietu jesionowego (pokój 22m2) i parkietu przemysłowego merbau (kuchnia - 6 m2). Oba parkiety są uło- żone w "cegiełkę". Były szpachlowane, a później malowane po 7 dniach od ułożenia. Tak radził parkieciarz, który zapewniał, że tydzień wystar- czy. Zgodziliśmy się na to pełni wątpliwości, bo słyszeliśmy, że drewno powinno pracować 10-14 dni.

Cyklinowanie, szpachlowanie i lakierowanie trwało w sumie trzy dni. Jednego dnia parkieciarz zgrubnie wycyklinował i zaszpachlował podłogi, a drugiego i trzeciego pomalował je lakierem podkładowym i nawierzchniowym. Minęło 5 dni od cyklinowania i lakierowania, podłoga jest już właściwie gotowa (trzeba ją tylko oblistwować). Mamy jednak obiekcje przed jej odbiorem.

1. Na parkiecie jesionowym widać kilka szczelin. Są to szczeliny o długości kilkunastu centymetrów. Występują regularnie co 35-50cm, przy ścianie prostopadłej do wzoru.

http://images42.fotosik.pl/135/60523c02f65cb808m.jpg

2. Na tym samym parkiecie, po położeniu poziomicy o dług. 1m, można między nią a parkietem zauważyć ok.3mm szczeliny.

http://images48.fotosik.pl/223/203b9cdb248ca44bm.jpg http://images49.fotosik.pl/223/6b1d70bd7d085480m.jpg

3. Na parkiecie przemysłowym też jest kilka szczelin (ok.10 sztuk).

http://images40.fotosik.pl/218/0d22b85c06cae016m.jpg

4. Brak na nim poziomu w niektórych miejscach.

http://images40.fotosik.pl/218/110d5bfe079355dbm.jpg

5. W przypadku obydwu parkietów dylatacja została wykonana przede wszystkim wzdłuż scian równoległych do klepek (do wzoru). Przy ścianach prostopadłych jest mniejsza niż 10mm (a nawet gdzieniegdzie jej nie ma).

http://images44.fotosik.pl/223/a5118a45070c89a5m.jpg

Proszę o radę. Czy parkiet powinien być poprawiany, czy jest to może akceptowalne? Co z tym zrobić?

Zgodnie z wydanymi ostatnio przez SPP zaleceniami i warunkami odbioru prac parkieciarskich poza pomiarem wilgotności posadzki należy zaakceptować:

- szczeliny między deszczułkami do 0.5mm przy czym ich łączna wielkość mierzona w poprzek nie powinna być większa niż 4mm na metrowym odcinku podłogi.

- nierówności w płaszczyżnie podłogi do 3 mm na odcinku 1 metra.

- szczeliny przyścienne powyżej 12 mm

- cyklinowanie bezpośrednio po związaniu kleju (kilka dni)

Myślę, że parkieciarz poza szczelinami przyściennymi wyrobił się w normach,co wcale nie oznacza, że wykonał to dokładnie, na miarę norm określanych oczekiwaniami klienta.

PS. Czekanie z cyklinowaniem przez 4 tygodnie w okresie zimowym, niesie więcej złego niż dobrego. Czekanie ma sens w przypadku umiejętnego wyklimatyzowania podłogi przed jej cyklinowaniem. Jeśli ktoś tego nie potrafi, to niech tego nie robi, tym bardziej, że nie musi. Pozdrawiam.

Czy w takim razie jedynymi wadami, których nie można zaakceptować są szczeliny przyścienne (dylatacyjne, tak?) i niezaszpachlowane szczeliny w parkiecie przemysłowym merbau? Co w takim razie należałoby zrobić? Kazać wykonawcy poprawiać? Z czym to się wiąże? A może jakieś alternatywne rozwiązanie?

Czy w takim razie jedynymi wadami, których nie można zaakceptować są szczeliny przyścienne (dylatacyjne, tak?) i niezaszpachlowane szczeliny w parkiecie przemysłowym merbau? Co w takim razie należałoby zrobić? Kazać wykonawcy poprawiać? Z czym to się wiąże? A może jakieś alternatywne rozwiązanie?

Uważam, że parkieciarz powinien przyjąć uwagi klienta i w związku z tym;

- Sprawdzić wilgoność parkietu, jeśli jest mokry to znależć przyczynę ( dwa dni to przy większości mas stanowczo za mało dla wyschnięcia wylewki). Tu będzie DUŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻŻY problem.

Natomiast jeśli parkiet jest suchy to:

- poprawić szczeliny przyścienne, dylatacyjne jak je określasz

- uszczelnić w całości podłogę

- zamontować listwy przypodłogowe

- zmatowić i oczyścić podłogę

- nałożyć finalną warstwę lakieru.

W takiej sytuacji to niewiele a jednocześnie dużo. Dzisiaj dla klienta, jutro dla "fachowca". Życzę wzajemnego porozumienia. Pozdrawiam.

Szczeliny dyletacyjne na ścianach prostopadłych do włókien parkietu powinny być a ich zadanie to izolacja drewna od chłodnej ściany. Drewno praktycznie pracuje tylko w szerokości i problem może pojawić się z czasem bo Twoja podłoga pracuje tylko na dwie ściany. Parkieciarza miałaś fakt trochę chyba mało dokładnego, te szpary na końcach przy ścianach to wynik nietrzymania lini. Weź sznurek i naciągnij po krawędzi rzędu parkietu pewnie środek parkietu będzie z brzuszkiem.

Idę spać. 21 lat praktyki w zawodzie w postach nie zmieszczę a choćby nawet to i tak nie będzie to praktyka.