Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z Oknami w nowym mieszkaniu.Pytanie o ekspertyzę

awista

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam w nowo-wybudowanym bloku od listopada zeszłego roku.

Niestety od zeszłego roku borykam się z nieszczelnością okien...lub kiepskim montażem tych okien. Nie wiem niestety jak jest prawdziwa przyczyna problemu ponieważ administrator przyjmuje reklamacje..przychodzi fachowiec przez duże" F" sprawdza okna, zakleja cos sylikonem i sobie idzie...

Szlag mnie już trafia, bo koszt ogrzania 82m2 mieszkania wyniósł mnie ponad 2500zł. Nie wiem czy to za dużo czy nie ale jedno jest pewne z okien wciąż wieje.

Właściwie chcę Was zapytać kto może sporządzić niezależną ekspertyzę wykonania montażu i jakości okien ?? Czy Waszym zdaniem jest sens walczyć z administracją o wymianę lub poprawę montażu?

Trochę to wszystko wygląda tak, jakby w miejscach łączenia ramy z betonem (ścianą lub podłogą) były szpary przez które wieje. Nad oknami są puste kasety do rolet, może to tez jest przyczyna?

W poprzednim mieszkaniu (blok z płyty) okna PCV, przy oknach było cicho i ciepło ;-) i dlateko tak mi źle z takim przeciągiem;-)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodam jeszcze, że jestem z woj. kujawsko-pomorskiego i najlepiej byłoby gdybyście polecili mi eksperta z tej okolicy.

Sprawdz najpierw, jakie naprawy sa w gestii administracji. Nie piszesz nawet, czy to jest wspolnota czy spodzielnia...

Nastepnie grzecznie napisz pismo, jakich napraw zadasz, zrob zdjecia, dolacz rachunki za ogrzewanie, ktore wedlug Ciebie nie mieszcza sie w normie. Napisz, ze zly stan Twoich okien wplywa na stan czesci stalych budynku (o ile jest to uzasadnione) i ze wzywasz ich do dokonania napraw w terminie takim a takim. Polecony z potwierdzeniem odbioru. A potem czekaj na odzew. Najczesciej jedno takie pisemko nie wystarczy. Administratora trzeba nekac, bo takich jak Ty jest wiecej i w praktyce Ci, ktorzy najglosniej sie domagaja swoich praw obslugiwani sa w pierwszej kolejnosci.