Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ Z BUTLI KOSZTA

michal.bdg

Recommended Posts

Witam,

Witam jestem w fazie projektu ogrzewania. Prośba do osób posiadających dom parterowy opowierzchni 120-140 metrów (ocieplenie 12-15cm) i ogrzewających go tylko gazem z butli (BEZ DOGRZEWANIA DOMU KOMINKIEM). Jle metrów gazu wypalacie w okresie grzewczym? Jesli ktoś zdecyduje się na odpowiedz proszę o podanie ilosci wypalonego gazu a nie kwoty na rachunkach gdyż przy ciągle zmieniających się cenach mozna to błednie ocenić.

-pozdrawiam

Michał

Od jakiegos czasu nie mam juz gazu w butli - mam zwykly sieciowy.

Podam zuzycie w litrach - tak rozliczalem sie z dostawca gazu.

Zuzywalem okolo 2 butli o pojemnosci 2200 l rocznie. Tankowanie co pol roku. Do tego dochodzil koszt dzierzawy butli - jakies 120 zl na kwartal.

Dom 130 m2, ocieplony styropianem 15 cm, poddasze welna 15 cm + 5 cm.

Ogolnie jesli masz w perspektywie gaz sieciowy - mozna pomyslec o czasowym wykorzystaniu butli i mozna projektowac instalacje pod gaz.

Jesli nie - zastanawialbym sie nad inna alternatywa.

Po przejsciu na gaz sieciowy rachunki za gaz spadly mi prawie o polowe.

dom 130 m, porotherm 25 + 12 stryro, dach 20 cm, w tej chwili - dzień 6 stopni, noc około zera 2 metry sześć (7,54x2=15 zł). Na dole 21/22 stopnie góra 20. W nocy wszędzie 19 stopni. Sąsiad ma bliźniaczy dom i spala w tej chwili 7 metrów gazu z sieci. Rodzina identyczn 2+2. Pozdrawiam. Acha jak palę w kominku to zużycie około 0,8 metra, nawet przy sporych mrozach (woda, kuchenka, dogrzewanie pokoju 2 latka). Doadam że w zeszłym roku styczęń i luty paliłem cały czas, a w pozostałe miesiące tylko ww weekendy. Nie jest tak strasznie. Nie wiem ile kosztuje cena gazu ziemnego, ale w lecie napewno płaciłem dużo mniej niż sąsiad. Od maja do październiak zużyłem 40 metrów (to 301 zł + 30 zł za miesiąc dzierżawy). Acha rozliczam się według licznika. Pierwsze ładowanie w lipcu 2008 a w sierpniu 2009 przy stanie 20 % załadowali mi drugi raz (dostawca bałtyk gaz). Użytkuje butlę od 09.09.2008 r. i stan atualny licznika to 459 metrów.