Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie wentylacji w kuchni odcinkiem poziomym 28 cm?

Recommended Posts

Witam,

W wyniku różnych potrzeb tak się u mnie złożyło, że kuchnia będzie w miejscu planowanej jadalni (otwarta na salon), a na miejsce kuchni powstanie gabinet. Tylko teraz się pojawia problem taki, że komin zostanie w gabinecie (będzie sąsiadował ze ścianą kuchni). Czy mogę wentylację kuchenną (czyli kratkę wywiewną) podłączyć do tego komina za pomocą odcinka poziomego o dł. ok 28cm? Poza tym, czy mogę okap kuchenny podłączyć do tego samego kanału co kratka czy muszę do drugiego kanału w tym kominie (wtedy długość odcinka poziomego, to ok 45 cm)?

Na forum wyczytałem, że poziome kanały stawiają większe opory i ogólnie wentylacja gorzej działa. Nie mogłem natomiast nigdzie znaleźć informacji, o jakich odległościach jest mowa. Poza tym interesuje mnie to od strony prawnej, czy kominiarz może mieć podstawy do nieodebrania takiej instalacji. Pozostaje jeszcze pytanie, czy okap z silnikiem i kratka wentylacyjna w kuchni mogą być podpięte pod jeden kanał wentylacyjny?

Okap i kratka w jednym kominie jest zabroniona (napewno w blokach) .Okap z silnikiem elektrycznym podobno w kominie murowanym (bez wkladu kominowego)tez jest niedozwolony bo ponoc eter czy metan moze sie gromadzic(w razie niedroznosci komina) tak bylo u mojej mamy ,wiec zrobila wieksza kratke a okap wymienila na taki z filtrem weglowym .

Okap i kratka w jednym kominie jest zabroniona (napewno w blokach) .Okap z silnikiem elektrycznym podobno w kominie murowanym (bez wkladu kominowego)tez jest niedozwolony bo ponoc eter czy metan moze sie gromadzic(w razie niedroznosci komina) tak bylo u mojej mamy ,wiec zrobila wieksza kratke a okap wymienila na taki z filtrem weglowym .

No tak - blokach to jest zabronione, bo są wspólne zazwyczaj kanały. Ale tu mamy przypadek osobnego domku. Też to jest zabronione?

w jakich blokach?

nie ma już wspólnych kanałów, tak gdzieś od 20 lat

nie można załatwić tego jednym kanałem, a że tak robią, ba nawet sprzedają do tego odpowiednie materiały to już ich sumienie

nie można i tyle, potrzebne są dwa kanały - na okap i wentylacyjny, albo pochłaniacz i jeden kanał wentylacyjny

no to zakładając, że jednak okap, to ile tych kanałów muszę mieć w kuchni? Gdzieś mi się obiło, że aneksy muszą mieć dwa kanały? Poza tym nie wiem, czy kwalifikować kuchnie jako aneks czy jako kuchnie otwartą na salon (salon i kuchnia tworzą kszałt L, gdzie krótka nóżka jest kuchnią nie odgrodzoną od reszty - taka wnęka, ale wszystko się tam mieści - czyli kuchnia czy aneks)?

Moim zdaniem, okap mechaniczny, pracuje na zasadzie wentylacji mechanicznej wyciągowej. W czasie jego pracy pomieszczenie posiada dwa rodzaje wentylacji tj. grawitacyjną i mechaniczną wyciągową (wywiewną, podciśnieniową).

W sumie rozwiązanie takie, w zależności od mocy wentylatora może spowodować, zwłaszcza zimą przy braku nawiewu, „cofkę” z pozostałych kratek wentylacyjnych (wywiewnych wentylacji grawitacyjnej).