spamik 05.11.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam,W wyniku różnych potrzeb tak się u mnie złożyło, że kuchnia będzie w miejscu planowanej jadalni (otwarta na salon), a na miejsce kuchni powstanie gabinet. Tylko teraz się pojawia problem taki, że komin zostanie w gabinecie (będzie sąsiadował ze ścianą kuchni). Czy mogę wentylację kuchenną (czyli kratkę wywiewną) podłączyć do tego komina za pomocą odcinka poziomego o dł. ok 28cm? Poza tym, czy mogę okap kuchenny podłączyć do tego samego kanału co kratka czy muszę do drugiego kanału w tym kominie (wtedy długość odcinka poziomego, to ok 45 cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 05.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 można nie będzie miało przecież pod górkę a jakby miało to przecież zawsze tak ma (w kominach) i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 05.11.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Na forum wyczytałem, że poziome kanały stawiają większe opory i ogólnie wentylacja gorzej działa. Nie mogłem natomiast nigdzie znaleźć informacji, o jakich odległościach jest mowa. Poza tym interesuje mnie to od strony prawnej, czy kominiarz może mieć podstawy do nieodebrania takiej instalacji. Pozostaje jeszcze pytanie, czy okap z silnikiem i kratka wentylacyjna w kuchni mogą być podpięte pod jeden kanał wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.11.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 poziome kanały stawiają pomijalny opór pod warunkiem, że nie wiją się jak WIG20 i zachowują poziom, no i oczywiście na rozsądnych długościach, gdzie te Twoje 28 centów to pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 05.11.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 poziome kanały stawiają pomijalny opór pod warunkiem, że nie wiją się jak WIG20 i zachowują poziom, no i oczywiście na rozsądnych długościach, gdzie te Twoje 28 centów to pikuś OK - dzięki za info. Czyli wygląda na to, że fizyka na to zezwala, ale co z prawem (czyli kominarzem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 też workit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 05.11.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 też workit thx sorrki, że tak na raty wyciągam informację, ale czy można podłączyć tą kratkę i okap z silnikiem pod jeden kanał w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.11.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 nie raz było na ten temat na forumrozwiązanie wadliwe i stosowane, byleby pretensje mieć do siebie jak coś nie workit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwo 05.11.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Okap i kratka w jednym kominie jest zabroniona (napewno w blokach) .Okap z silnikiem elektrycznym podobno w kominie murowanym (bez wkladu kominowego)tez jest niedozwolony bo ponoc eter czy metan moze sie gromadzic(w razie niedroznosci komina) tak bylo u mojej mamy ,wiec zrobila wieksza kratke a okap wymienila na taki z filtrem weglowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwo 05.11.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Okap i kratka w jednym kominie jest zabroniona (napewno w blokach) .Okap z silnikiem elektrycznym podobno w kominie murowanym (bez wkladu kominowego)tez jest niedozwolony bo ponoc eter czy metan moze sie gromadzic(w razie niedroznosci komina) tak bylo u mojej mamy ,wiec zrobila wieksza kratke a okap wymienila na taki z filtrem weglowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No tak - blokach to jest zabronione, bo są wspólne zazwyczaj kanały. Ale tu mamy przypadek osobnego domku. Też to jest zabronione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 06.11.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Zapytaj kominiarza, ktory bedzie to pozniej odbieral. Zeby potem nie bylo jak z USkarbowym - jeden dopuszcza, drugi grozi. Ja mam w kuchni 2 kanaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.11.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 prawidłowo powinny być wpięte w dwa różne kanały. Dla okapu odległość pozioma o której piszesz nie ma znaczenia. Wentylator pokona opory. Kratkę wyciągową do grawitacji zrób jak najbliżej komina tu odległość powinna być jak najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No tak - blokach to jest zabronione, bo są wspólne zazwyczaj kanały. Ale tu mamy przypadek osobnego domku. Też to jest zabronione? w jakich blokach? nie ma już wspólnych kanałów, tak gdzieś od 20 lat nie można załatwić tego jednym kanałem, a że tak robią, ba nawet sprzedają do tego odpowiednie materiały to już ich sumienie nie można i tyle, potrzebne są dwa kanały - na okap i wentylacyjny, albo pochłaniacz i jeden kanał wentylacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 no to zakładając, że jednak okap, to ile tych kanałów muszę mieć w kuchni? Gdzieś mi się obiło, że aneksy muszą mieć dwa kanały? Poza tym nie wiem, czy kwalifikować kuchnie jako aneks czy jako kuchnie otwartą na salon (salon i kuchnia tworzą kszałt L, gdzie krótka nóżka jest kuchnią nie odgrodzoną od reszty - taka wnęka, ale wszystko się tam mieści - czyli kuchnia czy aneks)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Podstawowa zasada: Jak w tym samym pomieszczeniu, jest wentylacja grawitacyjna to zabronione jest stosowanie wyciągów okapowych mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Gdzieś na forum było (ludzie się przerzucali paragrafami), że nie można łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną stałą (ciągła? - już nie pamiętam jak się to po prawniczemu nazywało). A okapy się do tego raczej nie zaliczają. Czy może coś kręcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Moim zdaniem, okap mechaniczny, pracuje na zasadzie wentylacji mechanicznej wyciągowej. W czasie jego pracy pomieszczenie posiada dwa rodzaje wentylacji tj. grawitacyjną i mechaniczną wyciągową (wywiewną, podciśnieniową). W sumie rozwiązanie takie, w zależności od mocy wentylatora może spowodować, zwłaszcza zimą przy braku nawiewu, „cofkę” z pozostałych kratek wentylacyjnych (wywiewnych wentylacji grawitacyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Tak, ale kluczowym słowem jest tutaj "CIĄGŁA" praca. Okap mechaniczny nie jest włączony cały czas - wiec w świetle prawa można go połączyć z wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.11.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 w świetle prawa to może lepiej się opalaj niż interpretuj sSiwy12czyli nie mogą być 2 kanałytak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts