Barbossa 06.11.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 tak teoretyzującuruchamianie okapu, zamyka grawitację i na odwrót, to by się chyba sprawdzałopozostaje sprawa bilansu powiertza w całym mieszkaniu przy istniejącym innym kanale wentylacyjnym (bądź kanałach)czyli npkuchnia, łazienka, wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 tak teoretyzując uruchamianie okapu, zamyka grawitację i na odwrót, to by się chyba sprawdzało pozostaje sprawa bilansu powiertza w całym mieszkaniu przy istniejącym innym kanale wentylacyjnym (bądź kanałach) czyli np kuchnia, łazienka, wc nawiewniki ciśnieniowe na oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Nigdzie nie występuje takie pojęcie „ciągła”.Wentylacja ma być. W tym przypadku jest grawitacyjna i mechaniczna – z punktu wiedzenia przepisów. Tyle, że w zasadzie nie o przepisy tu chodzi, tylko o działanie wentylacji jako całości. Jak włączysz wyciąg o wydajności np. 300m3/h (a są i 600m3/h i wiecej), to skąd pociągnie on powietrze zimą, jak wszystkie „nawiewniki” pozamykane bo pizga po nogach? Jak masz tego świadomość, to możesz takie rozwiązanie wybrać, bo okap nie „chodzi” bez przerwy, a związane z tym niedogodności są „do przeżycia”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 w świetle prawa to może lepiej się opalaj niż interpretuj Nigdzie nie występuje takie pojęcie "ciągła" Norma: PN-83/B-03430/Az3:2000 Zabrania stosowania łączenia wentylacji grawitacyjnej z ciągła wentylacją mechaniczną. Punkt 2 i jego podpunkty dotyczą "Wentylacji w budynkach mieszkalnych" i w punkcie 2.1.3. zaleca się projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększenie strumienia objętości powietrza usuwanego z kuchni w czasie jej użytkowania, do co najmniej 120m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 sSiwy12 czyli nie mogą być 2 kanały tak? Ależ mogą. Ale okap też grawitacyjny. W zupełności wystarcza na domowe potrzeby – moim zdaniem, oczywiście. tak teoretyzując uruchamianie okapu, zamyka grawitację i na odwrót, to by się chyba sprawdzało Np. jak tu: Oczywiście mamy rozwiązany ten problem, kratka z przesłonami zamykanymi szczelnie i jak gotuję to kradkę zamykam, przez resztę czasu kratka otwarta i któreś z okien rozszczelnione, bo mieszkanie jest dość nowe z 2000 r. , wszystko szczelne tylko grzybki chodować jak ktoś nie wietrzy i wentyluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Norma: PN-83/B-03430/Az3:2000 Zabrania stosowania łączenia wentylacji grawitacyjnej z ciągła wentylacją mechaniczną. Punkt 2 i jego podpunkty dotyczą "Wentylacji w budynkach mieszkalnych" i w punkcie 2.1.3. zaleca się projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększenie strumienia objętości powietrza usuwanego z kuchni w czasie jej użytkowania, do co najmniej 120m3/h Nie chcę wchodzić zbyt zawile w temat, ale norma obowiązuje tylko w zakresie takim jakim została przywołana i tylko w tym w jakim nie reguluje akt ją przywołujący. Nas obowiązuje zapis Rozporządzenia, bo to ono przywołuje tą normę, w postaci: § 148. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Pomijając już, że nie zacytowałeś całości zapisu, bo to zmienia trochę sens: W ramach jednego mieszkania nie dopuszcza się stosowania równolegle wentylacji wywiewnej mechanicznej o działaniu ciągłym i wentylacji grawitacyjnej oraz jednoczesnego stosowania przewodów zbiorczych i indywidualnych wentylacji grawitacyjnej. Widzisz różnicę? Ten zapis dotyczy mieszkań w budynkach wielomieszkaniowych. Rozporządzenie mówi o pomieszczeniu, a kuchnia jest pomieszczeniem a nie mieszkaniem. Natomiast okresowe zwiększanie „wentylacji” kuchni można osiągnąć różnymi sposobami, np. w przypadku wentylacji grawitacyjnej można tak zaprojektować nawietrznik w kuchni, aby ten zapis uwzględniał, można dodatkowo zastosować drugi kanał wentylacji grawitacyjnej i podpiąć pod niego okap” grawitacyjny”. W żadnym przypadku nie należy interpretować tego zapisu jako zezwalającego na „mieszanie” wentylacji. Aby była jasność. Przedstawiam stanowisko bardzo upierdliwego kominiarza. Ale z reguły jest tak, że jest to przyczynek do „bakszyszu”. Natomiast należy zawsze liczyć się z możliwością „cofki” przy takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 ech, zawiłe te wywody, ale pewnie masz rację. Widać, że do budowy nie tylko potrzeba dobrego kier, ale jeszcze prawnik by się przydał A rozwiązanie z okapem grawitacyjnym podpiętym pod ten sam kanał co wentylacja może być? Poza tym co czy moja kuchnia kwalifikuje się jako kuchnia z oknem (jak pisałem wyżej: salon i kuchnia tworzą kszałt L, gdzie krótka nóżka jest kuchnią nie odgrodzoną od reszty). W tej wnęce nie ma okna, ale na przeciwko jest okno balkonowe w salonie. W kuchni będzie kuchenka gazowa. Pytam, bo znowu znalazłem przepis, że kuchnia z kuchenką gazową bez okna musi mieć wentylację mechaniczną (http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/normowe-ilosci-powietrza_57913.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Są takie specjalne kratki, które umożliwiają podpięcie okapu z równoczesnym „działaniem” kratki wentylacyjnej. Nie rozpatruj tego jako salon i „ślepą” kuchnię, tylko jak jedno pomieszczenie. Jeśli planujesz w tym „pomieszczeniu” kominek, to rozwiązanie z okapem mechanicznym raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Dzięki za info. A czemu nie można znowu okapu mechanicznego? U mnie kominek ma osobny komin (kanał spalinowy + kanał wentylacyjny) i do tego doprowadzenie powietrza z zewnątrz osobną rurą w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A czemu nie można znowu okapu mechanicznego? U mnie kominek ma osobny komin (kanał spalinowy + kanał wentylacyjny) i do tego doprowadzenie powietrza z zewnątrz osobną rurą w podłodze. Bo z Rozporządzenia sprawie WT: § 150. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Tu nie jest już tak łatwo „przeskoczyć” kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 06.11.2009 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 OK - czyli podsumowując, to mi zostaje rozwiązanie takie:- okap grawitacyjny podpięty w ten sam kanał co wentylacja z wykorzystaniem poziomego odcinka o dł. ok 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 06.11.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Podsumowując to nic nie rozumiem. czy to znaczy że w salonie z otwartą kuchnią nie mogę zainstalować kominka jeżeli mam okap z wyciągiem? a co z DGP z turbiną która wysysa olbrzymią ilość powietrza i gdy działa to powietrze zasysane jest wszystkimi kratkami wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 06.11.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 troche tez nie lape... czyli co, w kazdej kuchni (bo chyba kazda ma okap, a przynajmniej zdecydowana wiekszosc) wg Was (tzn. rozporzadzenia) musi byc wentylacja mechaniczna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.11.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Podsumowując to nic nie rozumiem. czy to znaczy że w salonie z otwartą kuchnią nie mogę zainstalować kominka jeżeli mam okap z wyciągiem? zainstaluj pierw kominek, to nie będziesz mógł mieć okapu z wyciągiem, są w końcu jakieś priorytety a co z DGP z turbiną która wysysa olbrzymią ilość powietrza i gdy działa to powietrze zasysane jest wszystkimi kratkami wentylacji grawitacyjnej? jeżeli nie jest to turbina z SS Sołdek, to może się zbilansuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homerus 12.08.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 poziome kanały stawiają pomijalny opór pod warunkiem, że nie wiją się jak WIG20 i zachowują poziom, no i oczywiście na rozsądnych długościach, gdzie te Twoje 28 centów to pikuś Cześć, odkopuje stary temat, ale nigdzie nie znalazłem nic więcej... Chodzi mi o tego pikusia, czyli 28cm... W moim przypadku jest tak, ze okap pracuje jako pochłaniacz, ale tak pomyslalem, ze mógłbym poprowadzić prawie poziomą rurę i przebić się przez ścianę budynku, żeby odprowadzić zużyte powietrze na zewnątrz... pytanie, czy to ma sens, bo tym poziomym odcinkiem byłoby ok 4 metry.... I to juz chyba nie taki pikuś. I druga sprawa, czy ja bym tym kanałem nie zaczął zimą wprowadzać 'mrozu' do kuchni.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts