Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa? obok lini wysokiego napi?cia 15 KV

Nori

Recommended Posts

Witam,

Wiem jedno, że działka prywatna to własność jest jej właściciela, wobec powyższego nikt bez jego woli nie może jej zajmować. Takie monopolistyczne zakłady energetyczne, które stawiają na każdej własności bez konsultacji z właścicielem powinny otrzymać opór z tej strony. Najgorszą stroną jest to, że to państwowa administracja powołana do przestrzegania prawa budowlanego przyjmuje stronę tego molocha i doprowadza do bezprawnego działania. Według moich ustaleń takich bezprawnych wejść na grunta prywatne bez zewolenia ich właścicieli jest 30% - 40% w stosunku do inwestycji zrealizowanych latach 1970 - 1995. W ostatnim okresie wskaźnik naruszeń własności spadł, lecz w niektórych regionach kraju jest nadal dość wysoki. Przyczyną tego spadku jest fakt, że znaczna część społeczeństwa ma większy dostęp do informacji prawnych. W obecnym czasie wywłaszczenia na cele publiczne musi być w sposób pełny uzasadniony ze wskazaniem niemożliwości innego wykonania inwestycji niż w taki sposób, który narusza prywatne nieruchomości.

Dlatego dla swojego bezpieczeństwa lepiej mieszkać z dala od inwestycji energetycznych, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu i życiu. Oczywiście szkodliwego działania pola elektromagnetycznego nie odczuwamy bezpośrednio, gdyż przenika ono nasz cały organizm. O efektach jego dziłania nie uzyskamy pełnej wiedzy, zaszkodziłoby to tym monopolistom wysyłającch tekie szkodliwe pola elektromagnetyczne.

Wobec tego walczmy o swoją własność dla włąsnego zdrowia i dla rodziny. Bo jak taki nieproszony gość wejdzie to go trudno usunąć, pomimo, że działał w stosunku do naszej własności w złej wierze.

Kochani koledzy przestańcie się kłócić tylko weźcie do ręki byle jaki podręcznik z BIOFIZYKI lub RADIOLOGII i poczytajcie sobie o wpływie pola elektromagnetycznego na organizm żywy, a wówczas wyboru dokonajcie sami. Jestem lekarzem i nigdy w życiu pod czymś takim bym się nie wybudował, może zbyt wiele wiem, może jestem przewrażliwiony na punkcie zdrowia, choć mi się nie wydaje.

pzdr

Witam,

po paru dniach, w których dla ciekawych dotyczących spraw nieruchomości zajętych pod inwestycje energetyczne informuję o ostatnim orzeczeniu Sądu Najwyższego przyznajacemu prawo do odszkodowania za zajęcie nieruchomości pod transformator energetyczny. Zakład Energetyczny Łódź-Teren będzie musiał zapłacić przeszło 28tys. zł za okres trzy letni za zajęcie działki o pow. 170 m2, gdzie bezpośrednio pod transformator zostało zajęte 60 m2. Uznano to za działanie w złej wierze wobec tego należy się odszkodowanie. Artykuł ten ukazał się w "Rzeczypospolitej" z dnia 28.02.2004r. Częściowo został opublikowany na stronie [email protected].

• 3 months później...

Wygrzebałem jakiś stary temat ale cóż :lol:.

Działka 18x68m jeszcze bez domu. W koło pełno domków jednorodzinnych, dość gęsta zabudowa. Odrazu mówię, że nie było na to żadnego zezwolenia, ZE nie ma żadnych praw do tego terenu.

Sytuacje mam taką, że przez prawie środek działki (2/4 odległości) w dodatku na skos :o przebiega linia napowietrzna ZE. Na mojej działce nie stoi żaden słup (stoją u sąsiadów po bokach). Czy taki przebieg linii napowietrzenej pod wysokim napięciem jest legalne? Zwłaszcza, że jest to teren zamieszkały, czyli właściwie linia ta stwarza realne niebezpieczeństwo osobom, które mieszkają na tym terenie (co by było gdy by taki kabelek w wyniku awarii upadł na poniżej bawiące się dziecko w piaskownicy).

Czy da się w takiej sytuacji zmusić ZE do likwidacji tej linni - przeniesienia jej pod ziemię?

p.s. Coś obiło mi się o uszy, że po wejściu UE weszło nowe prawo o wszelkich przewieszkach napowietrznych na terenach zabudowanych (dokłądnei, że na teranch takich muszą lecieć pod ziemią, nie nad głową ludzi). Nie mam pojęcia czy to prawda.

Witam!

Przypuszczam, że przy tych wymiarach jakie podałeś swojej działki chodzi o przewody zwisające nad twoimi gruntami linii 15 kV lub o większym napięciu. Najlepiej wezwij pisemnie Zakład Energetyczny do wyjaśnienia na jakiej podstawie nad twoją własnością zrealizował wspomnianą linię. Możesz zażądać odszkodowania za bezprawne zajęcie gruntów przez ograniczenie prawa zabudowy twojej działki. Przepisy budowlane i wewnętrzne ZE określają zakaz budowy i ograniczonej dzialalności pod przewodami linii energetycznej w odległości 5,0 m od zewnętrznych przewodów linii 15 kV, co daje jako średnią pas ochronny o szerokości 15,0 m wzdłuż przewodów tej linii. Wylicz sobie długość przechodzących przewodów nad twoją działką i przemnóż przez 15,0 m, a wyjdzie Ci pas gruntu na którym nic bez zgody ZE nie możesz realizować. Jeżeli, przewody przechodzą przez środek działki i ukośnie to na wolnej powierzchni bez ograniczeń praktycznie nie będziesz mógł zrealizować żadnej budowy domu. Jeżeli, ZE nie zareaguje na twoje wezwanie zgłoś sprawę do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego przez złożenie wniosku o usunięcie tej linii zrealizowanej bez twojej zgody, a może też jako istotne odstępstwo od warunków udzielonego pozwolenia na budowę. Pamiętaj wszystkie dokumenty, wnioski składane przez Ciebie niech ZE i PINB lub inne organy potwierdzają Ci na dodatkowym egzemplarzu, jako potwierdzenie przyjęcia twoich pism. Będziesz musiał się zapoznać z przepisami prawa budowlanego i z okresu kiedy ta linia energetyczna zostala zrealizowana. W razie potrzeby służę pomocą.

Przepisy budowlane i wewnętrzne ZE określają zakaz budowy i ograniczonej dzialalności pod przewodami linii energetycznej w odległości 5,0 m od zewnętrznych przewodów linii 15 k

A jak to się ma do linii 15kV kablowej? Usiłowałem znaleźć informacje na ten temat, ale nawet w lokalnym ZE nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. W końcu dowiedziałem się od kuzyna architekta, że prawdopodobnie jest to 6m. Czy to prawda?

A tak co do szkodliwości, to co prawda nie mierzyłem, ale prędzej nabawię się białaczki czy raka (jeżeli wogóle jest to jakoś uwarunkowane) od siedzenia po 12h przed monitorem, niż od linii...

Często miejscowe plany zagospodarowania określają strefy ochronne dla stałego przebywania, czyli zakaz budowy obiektów kubaturowych przeznaczonych do stałego zamieszkania. Przepisy szczegółowe zakazują prowadzenia budowy obiektów budowlanych w odległości 5 m od zewnętrzego przewodu będącym pod napięciem do 15 kV. Takie prace można prowadzić, jeżeli linia jest wyłączona. Dla linii 400 kV np. w planie miejscowym zagospodarowania przestrzennego gminy, w której mam działkę strefę ochronną ustalono na 90 m, jako pas ochronny wzdłuż tej linii. W sprawie dotyczących szczegółowych wytycznych projektowania i eksploatacji urządzeń elektroenergetycznych w zakresie ochrony ludzi i środowiska przed oddzialywaniem pola elektromagnetycznego wskazuje zarządzenie ministra górnictwa i energetyki z dnia 28.01.1985r. Zarządzenie to wyznacza dwie strefy:

1. Na obszarze strefy ochronnej pierwszego stopnia zabrania się przebywania ludzi, z wyjątkiem obsługi źródeł wytwarzających pola elektromagnetyczne.

2. Na obszarze strefy ochronnej drugiego stopnia dopuszcza się okresowe przebywanie ludzi w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, turystyczną, rekreacyjną, ale nie można lokalizować budynków mieszkalnych i wymagających szczególnej ochrony, jak szpitale, żłobki, przedszkola i podobne.

Tak więc linie 110 kV mogą istnieć w odległości nie mniejszej niż 14,5 m od zewnętrznej części budynku.

220 kV - 26 m

400 kV - 33 m.

Istnieją przepisy BHP, które określają najwyższe dokuszczalne natężenie pola magnetycznego dla stanowiska pracy dla okresu 8 h, które określają dopuszczalną dawkę PM.

W końcu ubiegłego roku zmieniono poziom elektromagnetycznego promieniowania niejonizującego charakteryzowane poprzez wartości graniczne wielkości fizyczne : składowa magnetyczna z 80 A/m na 60 A/m. A więc fakt zaostrzenia tych norm wskazuje, że istnieje niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi, tylko presja Zakl. Energ. do budowy nowych linii energetycznych nie pozwala na zaostrzenie tych norm.

Nie zapominajmy, że PEM wpływają na nasze zdrowie i każde ponadnormatywne przebywanie w takim polu spowoduje określone skutki różne dla dzieci i dorosłych. Nie spowoduje to zmian nagłych lecz mogą one wystąpić stopniowo i możemy je nie skojarzyć z pobytem w takim zagrożeniu PEM.

Myślę, że przynajmniej w W-wie od projektowanego budynku do istniejącej linii kablowej 15 kV wystarczy 1m.powodzenia :D

Tak właśnie jest u mnie, a raczej u mojego bliźniaka, bo on ma bliżej do linii 15 kV. Linia biegnie po skosie przez naszą działkę i sąsiada jest 1m od dachu. U mnie parę metrów dalej :D .

Witajcie!

Zamierzam kupic dzialke na ktoraj znajduje sie niestety zarowno slup trakcyjny jak i transformator. Gdyby nie ta niedogodnosc juz dawno bym ja kupil ale...

1. Czy moze mi ktos pomoc jak dowiedziec sie jakiej mocy jest ta linia? Pytalem w zakladzie energetycznym i odpowiedziano mi ze nie wiedza, nie maja czasu, a poza tym nie jestem wlascicielem dzialki, wiec mi nic nie powiedza.

2. Panie w Gminie byly bardzo nieuprzejme i nieskore do wspolpracy, zatem tez nic sie nie dowiedzialem....

3. Zrobilem fotki slupa z tabliczka i fotki transformatora czy moze mi to ktoc okreslic co tym plynie i jaka ma moc?

4. Czy kiedy kupie ww. dzialke moge sie ubiegac o usuniecie transformatora, lub wystapic o odszkodowanie o bezprawne zajecie i korzystanie z mojego gruntu?

Z gory wielkie dzieki za wszelka pomoc...i z niecierpliwoscia czekam na jakies informacje od Was...

Bartek

• 5 years później...

witam!!

Mam podobny problem jak większość osób na tym forum. kilka lat temu kupiliśmy z mężem działkę budowlana nad granicą której przebiega linia wysokiego napięcia. w ubiegłym roku zaczeliśmy wyrabiac wszystkie papiery związane z budową, pozwolenia, mapy itd........ i wtedy ktoś otwarzył mi oczy - ŁADNA DZIAA ALE NIEBEZPIECZNA BO TA LINIA......mamy małe dzieci, na tej dzialce jeszcze nic nie zrobiliśmy........ Namawiam męża żebyśmy ją sprzedali i kupili inną , bez tej linii. Mąż uważa że nie ma czego sie bać bo jadąc np. do miasta nie raz przejeżdżamy pod linią - ALE NIE MIESZKAMY, NIE SPĘDZAMY TAM WIELU GODZIN DZIENNIE. JAK myślicie, co radzicie , wiem, że to moje zdrowie i moja działka, ale może warto tę sprzedać a budowę zacząć gdzieś indziej. Wiem, że wiele osób znalazło pomoc w rozwiązaniu problemu na forum dlatego prosze o pomoc. dziękuję z góry za wszystkie wypowiedzi.

• 2 years później...

Stwierdziłem, że w porze letniej w południe w odległości 30m od skrajnego przewodu tej linii 15kV natężenie pola magnetycznego wynosi 3 nT, a pod linią dochodzi do 30 nT, a porze jesiennej natężenie to podwaja się. Mam zamiar zmierzyć natężenie w porze zimowej w godzinach największego poboru prądu. Napewno będzie większe od natężenia pola magnetycznego mierzonego jesienią. Będzie oczywiście mniejsze od dopuszczalnego,

Mam do wyboru 2 działki 1 z takim słupem w granicy a druga bez słupa, gdyby nie bylo tych lini wybralbym te pierwsza dzialke jednak jest dlatego mam dylemat. Napisaleś kolego że promieniowanie pod linia wynosi 30 nT a 30 m od 3 nT a czy te 3 nT to jest jeszcze szkodliwe? nie moge nigdzie znaleźć norm ale nie tych podawanych w ustawach bo one nie są raczej bezpieczne tylko chodzi mi o taką normę czyli taka watość przy której napewno nic nie bedzie szkodzić? i czy mierzyłes może wartość w ogległosci 60 metrów od takiego słupa?