Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki po kupnie.

KASIA I RADEK

Recommended Posts

Z aktu notarialnego wynika,że mamy 30 arów,

z wpisu do rejestrów gruntór - 30arów,

a z Odpisu z Księgi Wieczystej -39 arów z tym, że w punkcie 4) opis i mapa jest napisane: działka nr 190, 461/2 (nie wiem co znaczy to 461/2)

Niestety, niewiele z tego rozumiem (albo rozumiem po swojemu).

Z tego co powyżej wynika, że:

a) nabyliście dz. nr ew. 190 o powierzchni 0,30 ha,

b) potwierdza to wypis z rejestru gruntów, gdzie dz. nr ew. 190 ma 0,30 ha,

c) księga wieczysta nieruchomości poprzedniego właściciela obejmuje dwie działki: nr ew. 190 i 461/2 - ta ostatnia o powierzchni 0,09 ha,

d) z tego co piszecie nie zostaliście właścicielami dz. nr ew. 461/2 i jej właściciel słusznie domaga się za nią gotówki,

e) jeśli tej działki nie ma w umowie sprzedaży, to jeśli teraz chcielibyście ją nabyć czeka Was nie tylko zapłata właścicielowi, ale koszt sporządzenia kolejnego aktu itp.

Nie kupiliście więc dz. nr ew 461/2 (chyba, że ten numer macie w akcie notarialnym sprzedaży - ale nic o tym nie piszecie, więc chyba nie). Tzn. nie kupiliście księgi wieczystej ze wszystkimi nieruchomościami, które w nią zostały wpisane, ale konkretną działkę o konkretnej powierzchni, to jest dz. nr ew. 190 o pow. 0,30 ha.

Ale... wcale nie musi być to 0,30 ha. Przy powierzchni mierzonej w arach z góry zakłada się znaczącą tolerancję powierzchni. 0,30 ha to może być każda powierzchnia od 2950 do 3049 m kw. Każda z tych powierzchni to 0,30 ha.

Niepokoi mnie jeszcze jedno. Skoro na tym terenie nie było dokładnych pomiarów (a poprzednie były też na zasadzie malowania krzyżyków na trawie), to powierzchnia może być... sporo większa lub... sporo mniejsza.

Świadczy o tym kolejna liczba podana przez Was: 34 a. Pytanie: 34 a jako powierzchnia obu działek, czy tylko Waszej? Jeśli obu, a dz. nr ew. 461/2 ma 9 a, to Wasza działka ma 25 arów!

Naprawdę, przeanalizujcie dokumenty i zobaczcie co macie. W swoim czasie interesowałem się przypadkiem googulka - tam był happy end - gmina pobrała pieniądze za mniej, a oddała działkę sporo większą. U Was może być odwrotnie - zapłaciliście za więcej, a praktycznie dostaniecie mniej. Ale sytuacja jest analogiczna: widziały gały...

Porozmawiajcie jeszcze raz z notariuszem spisującym akt. On powinien bezpłatnie udzielić Wam wyjaśnień.

W porządku. Macie superatę jak googulek. Moim zdaniem były właściciel nie może od Was nic wyegzekwować. Kupiliście działkę nr ew. 190 i za nią zapłaciliście. Suma podana w akcie jest wartością całości - w jej granicach geodezyjnych. Poślijcie sprzedawcę na drzewo. Jeśli chciał "wycisnąć" więcej, to mógł dokonać pomiarów przed sprzedażą, zmienić wpis w ewidencji gruntów, a na tej podstawie - w KW.

Jest lepiej niż zakładałem powyżej. A właściwie jest bardzo dobrze... 8)

Skoro na tym terenie nie było dokładnych pomiarów (a poprzednie były też na zasadzie malowania krzyżyków na trawie), to powierzchnia może być... sporo większa lub... sporo mniejsza.

No właśnie. I wyszło na moje i na Wasze (tzn. z Waszą korzyścią - 4 ary). :lol:

• 2 weeks później...
W porządku. Macie superatę jak googulek. Moim zdaniem były właściciel nie może od Was nic wyegzekwować. Kupiliście działkę nr ew. 190 i za nią zapłaciliście. Suma podana w akcie jest wartością całości - w jej granicach geodezyjnych. Poślijcie sprzedawcę na drzewo. Jeśli chciał "wycisnąć" więcej, to mógł dokonać pomiarów przed sprzedażą, zmienić wpis w ewidencji gruntów, a na tej podstawie - w KW.

Jest lepiej niż zakładałem powyżej. A właściwie jest bardzo dobrze... 8)

Potwierdziło się. Poślijcie sprzedawcę na drzewo.