Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do Pablitoo..

Już po sezonie grzewczym. Czy mógłbym opisać ile "spaliłeś" gazu minionej zimy? Jaką ilość i jaki to koszt z podziałem na samo ogrzewanie i wodę użytkową jeśli jesteś w stanie. Dość intensywnie przemyśalm kwestię ogrzewania i chciałbym poznać Twoje wyniki, ceny i oceny.

Korzystając z wolnego czasu - / non stop ulewy wichury / zrobiłem małą kalkulację kosztów ogrzewania w sezonie 2008/2009 mojego Orionka - Sajmon - proszę - kilka zdań o moim systemie c.o :

- Gaz GZ50 , kocioł kondensat Viessmanna Vitodens200 sterowany regulatorem pogodowym Vitotronic plus zasobnik Vitocell 120l . Ogrzewanie parter podłogówka / oprócz salonu i gabinetu / , parter grzejniki / oprócz łazienki / .

System c.o niskotemperaturowy - moc grzejników liczona do temp zasilania 55/45 .

C.w.u z cyrkulacją sterowaną bezpośrednio przez sterownik kotła w cyklu programowym.

Początek sezonu grzewczego wrzesień , koniec sezonu grzewczego - połowa kwietnia .

Koszty sezonu grzewczego są połączone z grzaniem c.w.u jak i korzystaniem z kuchenki gazowej - szacunkowo odejmę koszta grzania c.w.u jaki kuchenki .

Sumarycznie za zużyty gaz za te miesiące zapłaciłem wg faktur 2750 zł .

- z tego należy odjąć ca 7 miesięcy grzania c.w.u i używania kuchenki gazowej - czyli ca 1000 zł / koszt grzania c.w.u zakładam na ca 800 zł plus 200 zł za gaz do kuchenki gazowej / .

Można przyjąć zatem że sezon grzewczy 2008/2009 wyniósł mnie ca 1750 zł .

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3372729

całkiem znośna sumka-zważywszy na ceny gazu-my planujemy piec na różne paliwa stałe -wegiel dzrzewo- miał, groszek -cena 6500.00-już zamówiony do tego latem c. w. u. dzieki kolektorom słonecznym(-podejścia już zrobione- ale z instalacja musimy poczekać- kasa, kasa, kasa)- teraz nasze koszty ogrzewania to 1300. 00 zł( małe mieszkanie bez c.o.- tylko piecyk w pokoju -popularna koza)
https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3373404

Mój komentarz do Twojej odpowiedzi Pablitoo: WOW!!!! Nie dość że niski koszt to jeszcze duża wygoda..niestety cena groszku rośnie więc coraz mniej opłacalne robi się używania go, należy jeszcze pamiętać iż średnio raz w tygodniu człowiek i tak jak murzyn wygląda czyszcząc i sprzątając piec...

Szkoda bardzo iż w miejscowości gdzie stanie mój Orionek nie ma gazu miejskiego. Pozostaje mi instalacja butli gazowej na działce....czy ktoś zna warunki takiego przyłącza? Czy butla jest zakupywana przez inwestora czy brana w dzierżawę? Jakieś dodatkowe opłaty?

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3373565

Pytanie do Pablitoo..

Już po sezonie grzewczym. Czy mógłbym opisać ile "spaliłeś" gazu minionej zimy? Jaką ilość i jaki to koszt z podziałem na samo ogrzewanie i wodę użytkową jeśli jesteś w stanie. Dość intensywnie przemyśalm kwestię ogrzewania i chciałbym poznać Twoje wyniki, ceny i oceny.

Korzystając z wolnego czasu - / non stop ulewy wichury / zrobiłem małą kalkulację kosztów ogrzewania w sezonie 2008/2009 mojego Orionka - Sajmon - proszę - kilka zdań o moim systemie c.o :

- Gaz GZ50 , kocioł kondensat Viessmanna Vitodens200 sterowany regulatorem pogodowym Vitotronic plus zasobnik Vitocell 120l . Ogrzewanie parter podłogówka / oprócz salonu i gabinetu / , parter grzejniki / oprócz łazienki / .

System c.o niskotemperaturowy - moc grzejników liczona do temp zasilania 55/45 .

C.w.u z cyrkulacją sterowaną bezpośrednio przez sterownik kotła w cyklu programowym.

Początek sezonu grzewczego wrzesień , koniec sezonu grzewczego - połowa kwietnia .

Koszty sezonu grzewczego są połączone z grzaniem c.w.u jak i korzystaniem z kuchenki gazowej - szacunkowo odejmę koszta grzania c.w.u jaki kuchenki .

- z tego należy odjąć ca 7 miesięcy grzania c.w.u i używania kuchenki gazowej - czyli ca 1000 zł / koszt grzania c.w.u zakładam na ca 800 zł plus 200 zł za gaz do kuchenki gazowej / .

Zazdraszczam Ci strasznie tego gazu i takich kosztów.

My niestety nie będziemy mieć takiej wygody. Będzie piec na groszek.

Napisz jeszcze jaką temperaturę utrzymujesz w domu. Każdy lubi inaczej, dla mnie optymalna to 22 stopnie. Taką zimą utrzymuje tato i wtedy jest najprzyjemniej :D

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3373800

Może JUSTA również powinnaś rozważyć instalację butli na działce (można ją również i zakopać) i o takim gazie jako źródle ogrzewania domku??

Groszek to również wygodne rozwiązanie ale jego cena tak rośnie w oczach że można zacząć się powoli obawiać do jakiego poziomu dąży..

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3373908

należy jeszcze pamiętać iż średnio raz w tygodniu człowiek i tak jak murzyn wygląda czyszcząc i sprzątając piec

Nie zgadzam się z Tobą.Zależy jaki jaki piec posiadasz :wink:

Gdyby gaz był tak opłacalny to ja bym nie zmieniała go na piec z zasobnikiem(oczywiście narazie w projekcie).

pablitoo powinien zaznaczyc że posiada kominek otwarty który dodatkowo dogrzewa chałupę dlatego zużycie gazu ma niższe.

Czyli ma dwa "systemy" ogrzewania :wink:

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374093

Pytanie do Pablitoo..

Zazdraszczam Ci strasznie tego gazu i takich kosztów.

My niestety nie będziemy mieć takiej wygody. Będzie piec na groszek.

Napisz jeszcze jaką temperaturę utrzymujesz w domu. Każdy lubi inaczej, dla mnie optymalna to 22 stopnie. Taką zimą utrzymuje tato i wtedy jest najprzyjemniej :D

Pablitoo jakie niskie koszty :o czy to aby wszystkie koszty? ja ogrzewam mieszkanie gazem ok 120 m i za niecałe 3 mce gdzie dużo nie grzaliśmy mam FV na 1500,00 zł
https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374251

pablitoo powinien zaznaczyc że posiada kominek otwarty który dodatkowo dogrzewa chałupę dlatego zużycie gazu ma niższe.

Czyli ma dwa "systemy" ogrzewania :wink:

Ależ nic z tych rzeczy moi drodzy - mam kominek otwarty bez żadnego DGP - nie dogrzewam nim domu - kominek otwarty jest typowo rekreacyjnym rozwiązaniem - podczas palenia w nim jedynie salon i jadalnie jest dogrzana - żadne pomieszczenia więcej .

Tylko kominki zamknięte z DGP lub PW służą do dodatkowego dogrzania pomieszczeń .

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374356

Pablitoo jakie niskie koszty :o czy to aby wszystkie koszty? ja ogrzewam mieszkanie gazem ok 120 m i za niecałe 3 mce gdzie dużo nie grzaliśmy mam FV na 1500,00 zł

To wszystkie koszty - odpisałem kwoty z faktur - jedyne szacunki w moim przypadku to koszt grzania c.w.u plus kuchenka gazowa - posiadam jeden licznik gazu - nie znam osobno zużycia gazu dla c.o czy c.w.u .

Ale - moje koszta grzania c.w.u latem kształtują się na poziomie 110 - 120zł/miesiąc - więc można przyjąć że w sezonie zimowym będą takie same lub niewiele większe .

Temperatury utrzymywane w domu - 21-22 stopnie .

Na tewno ma tutaj duży wpływ to że nie grzeję z temperaturą zadaną w domu całą dobę - cykle grzania mam ustawione programowo - steruje nimi kocioł - w okresach dnia kiedy nikogo w domu nie ma i w nocy zaprogramowany mam zredukowany cykl grzania z niższą temperaturą .

No ale to już są ustawienia dostosowane do indywidualnego trybu życia domowników w domu .

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374378

pablitoo ale czy nie jest tak że jeżeli jest osiągnięta żądana temp. pom.to wtedy gaz się "odłącza"?Masz sterownik?

Oczywiście że tak jest :D - po to kupiłem kocioł kondensacyjny ze sterownikiem pogodowym żeby zminimalizować zużycie gazu przez kocioł w czasie cyklów grzania w zależnosci od temperatury zewnętrznej .

Charakterystyka pracy takiego kotła jest właśnie taka - w zależności od temperatury zewnętrznej i zaprogramowanej temperatury wewnątrz budynku kocioł grzeje wodę kotłową do określonej temperatury wynikającej z wybranej krzywej grzewczej / programu grzania / i po określonym cyklu wynikającym z programu i temperatury wewnątrz moduluje palnik zmniejszając jego moc lub wyłaczając sie całkowicie ...

Taki kocioł nie grzeje cały czas z max mocą - wręcz przeciwnie grzeje z jak najmniejszą mocą potrzebną do nagrzania budynku - przez to w znaczący sposób minimalizuje zuzycie gazu ...

Duże znaczenie ma tutaj też całość instalacji c.o. - u mnie w zimie podczas najtęższych mrozów / -24 stopnie / kocioł grzał wodę do temp max 42 -43 stopnie - taka temperatura wystarczała do utrzymywania w domu zadanej temperatury :D

Podczas normalnych zimowych temperatur na zewnatrz - czyli ca -10 do -15 stopni kocioł grzeje wodę kotłową do temp 35-40 stopni .

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374410

czyli jednym słowem kominek pomaga!? :wink:

Oczywiście że pomagał - podczas palenia w kominku jak najbardziej głowica termostatyczna w salonie odłączała grzejnik i kocioł nie ogrzewał salonu .

Oczywiście szacując całościowo system ogrzewania na pewno ma to wpływ na obniżenie zużycia paliwa .

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374434

Generalnie zagadnienie sterowania pogodowego jest trochę bardziej złożone i skomplikowane niż sterowanie za pomocą sterownika pokojowego - czyli do zadanej temperatury wnętrza . Na pewno wiele tutaj może mieć do powiedzenia Irek - pewnie potwierdzi moje tezy :D

Sterowanie pogodowe - czyli zależne przede wszystkim / ale nie tylko / od temperatury zewnetrznej ma za zadanie tak zoptymalizować proces grzania kotła aby kocioł pracował z jak najniższą mocą / kotły gazowe kondensacyjne posiadają palnik z modulowaną mocą / i w zależności od zmian temperatury zewnetrznej jak najoszczędniej i jak najbardziej komfortowo nagrzewały i utrzymywały stałą temperaturę wewnątrz budynku .

Jeżeli temp na zewnątrz spadnie to kocioł zmieni program grzania tak aby najoptymalniej i najoszczędniej dogrzać pomieszczenia , i tożsamo jak temp na zewnątrz podnosi się kocioł zmienia program grzania zmniejszając moc i wydatek na dogrzewanie pomieszczeń - generując przy tym wymierne oszczędności - to tak w skrócie nie zagłębiając sie w zawiłości programów , krzywych grzania i innych ustawień takiego kotła z takim sterowaniem :D

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374493

też mam kocioł ze steronikiem, włącza i wyłącza o określonej porze i jednak gaz mam droższy :roll:

Jaki typ kotła / kondensat , turbo , atmosferyk / , jaki sterownik / pokojowy , pogodowy / , jaki system c.o / moc grzejników do jakiej temp wody dobierana / , jaka temp wody kotłowej ustawiona na kotle / ewentualnie do jakiej temp kocioł grzeje wodę kotłową / ... ??

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3374640

Minął kolejny z rzędu dzień ulew , burz i gradobić - już powoli zaczyna mnie to nudzić i męczyć - z dokładnością zegarka od kilku dni w nocy - około północy - przechodzą takie burze z błyskawicami i gradem że dziękuję bozi że zrobiłem instalację odgromową - a w ciągu dnia z niewielkimi przerwami non stop pada ... - trawnik przypominać zaczyna już pole ryżowe zalane wodą :lol:

A jak to jest u Was Orionowicze - czy tylko na południu taka pogoda ?

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3376600

Pablitoo ale nas pocieszyłeś a my juz wakacje zamówiliśmy w tamtych rejonach :cry:

Pablitoo a ile ty mach okien w piwnic bo jakoś na tych fotkach co były na forum to ja żadnego nie widzę

https://forum.murator.pl/topic/132837-projekt-orion-pracownia-dobre-domy/page/222/#findComment-3376700