Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jeszcze troche tyłu:)

http://images37.fotosik.pl/1783/b05f645635c11ae5.jpg

Witaj Marta&Marek Gratuluję piękny Orionek. Faktycznie Pablitoo był inspiracją dla Ciebie ale dla mnie też jest i dziękuję mu za to że jest.

Piękny rzygacz. Widzę że nie zdecydowałaś się na tego co ja mam. Ale twój jest równie piękny. Ty już swojego masz a mój jeszcze nie zamieszkał w moim ogrodzie ale już niedługo. Pozdrawiam.

Witam po dłuższej przerwie. Jak trwoga to na forum muratora;) Otoz mam kolejny problem:( Liczę na Ciebie Pablitoo, moze zajrzysz. Troche na wariackich papierach budowałam ten dom no i teraz wychodzi. Od roku palę w kominku ( z plaszczem wodnym + ogrzewanie gazowe) co 2 tygodnie w weekendy. I od roku w domu śmierdzi. Pan od kominka twierdzi, że to się wypalają te wszystkie kleje, farby, izolacje i przestanie. Ja czuje dym i troszkę tę "chemię". Mam do kominka doprowadzoną rurę pod podlogą z dopływem powietrza, jedną kratkę wentylacyjną oddającą ciepło i jedną kratkę wentylacyjną z zimnym powietrzem połaczoną poprzez obudowę do komina wentylacyjnego. I wydaje mi się - na 99,9%, ze to własnie z niej czuć dym, ktory rozchodzi się na cały dom. Salon z kuchnią i jadalnią nie sa oddzielone. W kuchni jest kratka wentylacyjna. Czemu może służyć ta kratka na obudowie. Bo jak włożyłam tam rękę, to jest to całkowicie odizolowane od kominka i powietrze jest tam cieplejsze moze 2-3 stopni niż powietrze w pokoju. Proszę o pomoc lub skierowanie do specjalisty, bo komfort życia zimą się znacznie pogarsza:(

czesc wszystkim , jestesmy nowi (niby) poniewaz czytalismy wasze spoty ale nigdy nie pisalismy częsc waszych rad wykorzystalismi pozdrowienia

A z czego macie podjazd go garaży usypany jeśli mozna wiedzieć ??? Ja mam podobną sytuacje tzn nie mam bruku i własciwie nie korzystam z garaży a widzę ze u was jest to tak zrobione ze garaz jest czynny mimo wszystko??

• 2 weeks później...
tak garaz jest teraz urzytkowany tymczasowo podsypalem go piaskiem z odrobina cementu i gruzu, tylko ze u nas garaz jest powiekszony, jest szerszy i wyzszy zato posadzka koncowa w garazu jest 12 cm nizej, nie wylewalem zadnej plyty poniewaz wiosna bede ukladal kostke granitowa budowa nie jest jeszcze zakonczona ale to nam w niczym nie przeszkadza *niema jak u siebie*

Witam po dłuższej przerwie. Jak trwoga to na forum muratora;) Otoz mam kolejny problem:( Liczę na Ciebie Pablitoo, moze zajrzysz. Troche na wariackich papierach budowałam ten dom no i teraz wychodzi. Od roku palę w kominku ( z plaszczem wodnym + ogrzewanie gazowe) co 2 tygodnie w weekendy. I od roku w domu śmierdzi. Pan od kominka twierdzi, że to się wypalają te wszystkie kleje, farby, izolacje i przestanie. Ja czuje dym i troszkę tę "chemię". Mam do kominka doprowadzoną rurę pod podlogą z dopływem powietrza, jedną kratkę wentylacyjną oddającą ciepło i jedną kratkę wentylacyjną z zimnym powietrzem połaczoną poprzez obudowę do komina wentylacyjnego. I wydaje mi się - na 99,9%, ze to własnie z niej czuć dym, ktory rozchodzi się na cały dom. Salon z kuchnią i jadalnią nie sa oddzielone. W kuchni jest kratka wentylacyjna. Czemu może służyć ta kratka na obudowie. Bo jak włożyłam tam rękę, to jest to całkowicie odizolowane od kominka i powietrze jest tam cieplejsze moze 2-3 stopni niż powietrze w pokoju. Proszę o pomoc lub skierowanie do specjalisty, bo komfort życia zimą się znacznie pogarsza:(

Witaj

Hmmm, niemozliwe żeby po roku palenia w kominku nadal śmierdziało wypalanymi farbami, klejami czy izolacjami obudowy z kominka ...

Bardziej prawdopodobne ze podczas palenia w kominku zaciąga dym przez wentylację i dlatego czuć w domu smród spalin.

Zrób doświadczenie. Zapal świeczkę i przyłóż do wylotu wentylacji i sprawdź kierunek przepływu powietrza. Jak okaże sie ze nawiewa z wentylacji to na pewno stamtąd nawiewa spaliny i śmierdzi.

Zrób potem kolejne doświadczenie i uchyl okno w salonie lub innym pokoju w domu podczas palenia w kominku gdy czujesz smród spalin.

Jak to uczynisz i przestanie z wylotu wentylacji smierdzieć to oznacza ze podczas palenia w kominku masz deficyt powietrza w budynku i zasysa Ci spaliny przez wentylację do wnętrza domu.

No cóż, masz najprawdopodobniej za mały przekrój kanału dolotowego do kominka. I podczas palenia za mało powietrza jest dostarczane do kominka.

I dlatego zaciąga spaliny przez wentylację .