Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzien dobry :)

Troche mnie tu nie bylo :(, wiec chcialem sie przypomniec milosnikom Orionka. Zyje i wciaz buduje :)

Wlasnie skonczyli stawiac wiezbe, od poniedzilaku wykkonczenie scian szczytowych i kominow i wchodza dekarze (mam nadzieje bo sa problemy z dachowka).

Na parterze sa juz sciany dzialowe (przestawiane z zona z 5 razy przed ostateczna decyzja).

Takze plan minimu na ten rok to zamknac Oriona jest chyba wciaz realny by zima pobawic sie instalacjami

Pozdrowionka dla orionowcow :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas nic konkretnego się nie dzieje. Musimy jeszcze: wykończyć kominy, dokończyć ocieplenie i otynkowanie nad garażem, wylać płyty balkonowe, instalacje wod-co, piec i szambo, podłaczenie prądu, obsypanie domu, wylewki i ocieplenie chociaż ściany szczytowej. I pewno cos jeszcze ale wole o tym nie myśleć. Ogólnie to bym chciala zrobic odpoczynek od budowy na czas jakis. Pozdrawiam

Ad. rufio. My też ciągle zmieniamy coś ze ściankami działowymi. Napisz, jakie zmiany w związku z tym wprowadziliście. Porównamy wtedy trzy ORIONY (ja wkrótce obfotografuję dom)- no chyba że jeszcze ktoś dołączy z ORIONEM :D . Ostatnia wprowadzona modyfikacja to zmniejszenie łazienki na górze o to wejście do pomieszczenia nad garażem zwane w projekcie pralnią :o. Wejście u nas będzie z pokoju i zaplanujemy tam prawdopodobnie garderobę.

Ale pogoda służy inwestorom w tym roku budowalnym. U nas od czerwca tylko dwa razy była przerwa ze względu na ulewę. Pięknie dzisiaj świeci słońce 8). Pozdrawiam.

Mamy już wszystkie ścianki działowe. Ze zmian jesteśmy zadowoleni. Bardzo podoba mi się góra. Jest przestronna. Teraz mamy jednak inny problem. Chodzi o frontowe wejście do budynku. Mamy już murki, które powstały wg projektu. Szkoda, że kierownik nie skonsultował z nami sensowności rozmiaru schodów i teraz okazuje się, że będą one jak wejście do instytucji. Trzeba było je zawężyć (to nasze zdanie), a jak Wy podchodzicie do tej kwestii?

Pozdr. :D

Co prowda dopiero skonczylem fundamenty i zabieram sie za sciany ale tez rozwazam zmniejszenie schodow. Bardzo podobaly sie nam murki w ksztalcie lukow wienczace schody, ale chyba je odpuscimy (koszty, fundamentow) na rzecz schodow na gruncie (kostka granitowa). Czy schody o ktorych piszesz to beronowe (wylewane) i czy potrzebowaly findamentow jak mowi moj wykonawca?

mój mąż też coś teraz zaczyna się wykręcać od łukowatych murków przy schodach, schodach w łuk i zaokragleń na balkonach. Juz ma dosyć budowania na ten rok. A mi się wydaje, że nie można tak odpuszczać, bo to są detale, które nadają wygląd i urok domku. Na razie to jeszcze omawiamy. Zastanawiam się czy schody nie zrobić z kostek granitowych, jeśli łuk miałby zostać, bo cięcie kafli to może być bardzo czaso- i pracochłonne, a efekt niekoniecznie bedzie dobry, no i z trwałością tych docinek może być tak sobie.

Witam. Rzeczywiście detale nadają cały ksztalt. Te łukowate murki są fajne, szkoda z nich rezygnować, a koszt ich w zestawieniu z całościa ginie :D . Dzisiaj własnie wymierzyliśmy schody, dokąd mniej więcej będą sięgać (wymiar stopnia już teraz dostosowuje się do kafla, właśnie ze względu na te docięcia) i zdecydowaliśmy, że nie udziwniamy. Mieliśmy dla zmniejszenia ich rozległości zaplanować w środku klomb, ale pomysł odrzucliliśmy. Do schodów mamy kupic sklejkowe szablony łukowate, bo inaczej nie wyleje się ich w takim kształcie. Od jutra ruszają prace, to będę informować, a potem sfotografuję efekt. Zastanawialiśmy się nad kostką ganitową, ale jak to połączyć z powierzchnią pod kolumnami (nazwijmy ją tarasem). Taras też z kostki?

mysle, ze te murki, to jednak trudna sprawa do wykonania, zeby ladnie wyszlo, szczegolnie czym to wykonczyc. Narysowac da sie wszystko. Zastanawiam sie czy z nich nie zrezygnowac.

Na projekcie schody wygladaja na wylane i niczym nie wykonczone, a przeciez tak nie mozna zostawic.

Jest szansa, ze wciagu 2 tygodni bedziemy miec pokryty dach. teraz musimy otynkowac szczyt nad garazem i facjatki oraz wylac plyty balkonowe. Trzeba zadecydowac o kolorze tynku.zamowilismy juz wklady kominowe. wszystko strasznie drogie i z dnia na dzien drozeje.

trzymajcie sie

My murki już mamy, więc i wykończyć trzeba je będzie. Na razie jednak nie wybiegam do przodu, bo chciałabym już zakończyć ten etap, a tu nastąpiło przesunięcie prac nad schodami na poniedziałek. Wykorzystaliśmy ten czas na przywiezienie ziemi, gdyż musimy wyrównać spadek na naszym terenie. Niestety sporo to nas kosztuje :( . Pogoda jednak dopisuje, a dodatkowo znalazłam niedaleko domu w lasku maślaki i prawdziwki :D .

Pozdr.

Pomocy :roll: . Mam okolo tygodnia na zdecydowanie sie czy podnosze scianke kolankowa i o ile. Do dzis myslalem ze tak. Teraz po mojej rozmowie z wykonawca powaznie sie zastanawiam. Pomijajac fakt, iz wlasnie temu wykonawcy skomplikuje to prace dochodzi temat urody domu. Zwrocil mi uwage na fakt, iz linia dachu "oderwie sie" od linii balkonu - co martwi mnie najbardziej :cry: .

Wiem, ze czesc z was zdecydowala sie na taki manewr. Wszystkich uprzejmei prosze o informacje i zdjecia:

- o ile podniesliscie?

- jakie ewentualne dalsze komplikacje wynikaja z tej zmiany?

- czy dzis zrobili byscie to samo?

Na chwile obecna jestem przy opcji: wieniec (25cm) + jeden pustak (25cm) = 50cm (czyli 41cm na gotowo)

AGANA - powiedz jaka masz wysoka scianke na zdjeciu powyzej.

My podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden bloczek i nie żałujemy decyzji, gdyż przy pozostawieniu wersji oryginalnej góra byłaby mniej funkcjonalna. Ponadto komplikacji nie odnotowaliśmy :D . Decyzję konsultowaliśmy z architektem, który zapewniał, że nie będzie diametralnego zaburzenia na linii dach -balkon. Nie rozczarowaliśmy się, bo nie burzy to wg nas urody ORIONA. Wktrótce zamieszczę zdjęcie dokładniejsze, to sam się zobaczysz i zdecydujesz. Zawsze możesz podniesć i wydłużyć dach.

Oj te dylematy :o . Wciąż się pojawiają.

Pozdr. i skutecznych rozwiązań :D .

my podnieslismy i teraz zrobilibysmy to samo.

w wersji oryginalnej pokoje są na pewno mniej ustawne i przestronne.

o ile podnieslismy to pisałam w poprzednich postach i teraz nie pamiętam, z murłata to ścianka kolankowa ma 80 cm.

Odnosnie linni dachu, to wydłuzylismy krokwie i zmnieniliśmy kąt dachu,żeby linie balkonu i okapu się zgadzały. Dla mnie to było bardzo ważne. konsekwencje: większa powierzchnia dachu o 40 m2, a tym samym więcej materiału na wykonanie i wykończenie, pewne zmiany w konstrukcji, więcej materiału na szczyty, chyba wyższe kominy, wysoki strych - dodatkowe pomieszczenie do zagospodarowania (można ale nie trzeba).Zdjęcia tu: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=38307&grupa=0&kat=2&a=ewos

EWA G. Rozumiem z tego, ze zwiekszyl sie tzw "nawis" dachu, czyli bardziej wystaje poza obrys budynku. No wlasnie moj wykonawca wspomina cos o wydluzeniu konstrukcji wiezby tak aby linia dachu pokrywala sie z balkonem. Mowi jednak, ze bez przeliczenia projektanta sie nie obedzie (nie wezmie na siebie tego czy belki wytrzymaja ciezar dodatkowych kilku rzedow dachowek). Czy masz moze taki szkic (projekt)? Czy kaktycznie wymagalo to ingerencji speca? Troche sie obawiam, ze jak zdecyduje sie na zmiany w projekcie to timeplan wezmie w leb a zima tuz tuz.

AGANA - czekam na fotki.

Slyszalem tez, ze pomieszczenia na gorze sa na tyle obszerne, ze bez tego sie obedzie. A moze tylko tak sie pocieszam..... :-?

Wielkie wam dzieki.

u nas bedzie blacha, czyli lżej

zmieniliśmy konstrukcję dachu, tzn. zamiast deski kalenicowej daliśmy w połowie wysokości dachu dodatkową murłatę tzw. owirkę stolcową (w języku naszych cieśli), żeby dać oparcie dla krokwi i chyba cos jeszcze, ale żadnych szkiców, czy projektów tego nie mam

w tym roku to dobrze jak fundament zrobisz, wiec będziesz miał czas żeby przez zimę to przemysleć lub przekonstruować

Plan jest taki zeby w tym roku skonczyc stan surowy otwarty. Dzisiaj/jutro koncze sciany parteru. Jeszcze w tym tygodniu zaczynam z Terriva. Nie wiem ile caly strop potrwa bo jest troche elementow zelbetowych. Z tego co mowi moj wykonawca chce, zebym sprecyzowal temat scianki kolankowej do konca przyszlego tygodnia - wnioskuje wiec, ze za 2 tygodnie ruszaja ze scianami poddasza...... i nadal nie wiem co z nimi :-?

Dzieki za rady mimowszystko

Fotki zamieszczę wieczorem (mam nadzieję, że jeszcze dziś). Rzeczywiście pomieszczenia na górze są obszerne, i ... no właśnie, to zależy, co komu jest potrzebne. Ja obawiałam się zbytnich skosów i "przytłoczenia" (teraz jest ok). Ponadto nie chcieliśmy dodatkowo płacić za przeliczanie konstrukcji dachowej architektowi (i tak z nas "zdarł" :evil:) i co za tym idzie materiały. Dach i tak jest kosztowny przez niepotrzebnie przesadzone wymiary krokwi. Uwierzyliśmy też, że podniesienie ścianki o ten jeden bloczek nie zachwieje urodą ORIONA i odpukać nie przeszkadza nam ta zmieniona linia balkon-dach. Każdy jednak ma swoje upodobania i jak chcesz ją zachować podążaj w ślad Ewy :D .

Ewa, kiedy planujesz zamieszkać w swoim pięknym ORIONIE?

Wielkie dzieki. Swoja droga ladnie polozony - przy lasku. 8)

Ach te niespodzianki - wczoraj na budowie uswiadomilem sobie, ze wejscie do salonu od strony gabinetu nie jest jak sobie wyobrazalem otworem do sufitu lecz zakonczone nadprozem na wysokosci 2,2m :o . Po pierwszych rozczarowaniach doszedlem do wniosku, ze nie jest zle.

Pozdrawiam Forumowiczow-Orionowiczow[/img]