Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

mam prośbę Prymasku w związku z tym podwójyniem ogrzewaniem

mógłbyś mi to rozrysować bo jakoś nie chce mi cię to wszystko zmieścić.kotłownię też masz powiększoną?

Podwójne ogrzewanie ?? - ciekawie brzmi :) - pomimo że moja kotłownia prawie gotowa i system ogrzewania już dawno wybrany - chętnie się dowiem o co chodzi :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

narysować hmmmm

może opiszę :evil:

1. po pierwsze instalatora pogoniłem po zrobieniu instalacji - miał do zmontowania kotłownie

2. mój orion jak sie stoi przed nim garaż ma po prawej

idąc z domu do garażu

mam przesunięty komin w lewo tym samym mam po lewej wnękę

tam stoi zbiornik ciepłej wody i piec gazowy

a po prawej piec na ekogroszek

oto cała filozofia

1. po pierwsze instalatora pogoniłem po zrobieniu instalacji - miał do zmontowania kotłownie

I co - nie zmontował ?

idąc z domu do garażu

oto cała filozofia

Dwa systemy ogrzewania ?? Dwa kotły , dwa kominy spalinowe ... - hmmm :)

Pozdrawiam

I co - nie zmontował ?

przez miesiąc mnie ściemniał że nie może że nie ma czasu ze to tylko dwa dni

po czym przyszedł i zaczął sie zachowywać jak obrażona panienka, że miejsca mało, on tego nie skręci że nie ma zaworu i nie można tego zrobić i jak go kupię to przyjdzie, że to tylko kotłownia i estetyka się nie liczy,

jak zaczął skręcać to się okazało że robi to niezgodnie z instrukcją do pieca i nie dostanę gwarancji, na moja uwagę ze mu nie zapłacę jak nie dostanę gwarancji powiedział ze wcale nie muszę mu płacić, a on tak jak jest w instrukcji robić nie będzie bo tak się nie da i niech producent sam tak robi jak taką durną instrukcję wymyślił

no to ja mu na to że mam dosyć zagryzania języka że mnie piiiip (denerwuje) i że ma piiiip (szybko się oddalić)

idąc z domu do garażu

oto cała filozofia

Dwa systemy ogrzewania ?? Dwa kotły , dwa kominy spalinowe ... - hmmm :)

Pozdrawiam

kwa kotły wa kominy jedna instalacja zamknięta dla kotła gazowego

otwarta dla węglowego połączone wymiennikiem

(...)

kwa kotły wa kominy jedna instalacja zamknięta dla kotła gazowego

otwarta dla węglowego połączone wymiennikiem

A jaki system ogrzewania wybrałeś - w wiekszości podłogówka czy grzejniki ??

Rozumiem ze kocioł na paliwo stałe przede wszystkim na grzanie CO - natomiast kocioł na gaz w lecie do c.w.u - tak ?

Pozdrawiam

idąc z domu do garażu

A jakiej firmy i jaką moc tego pieca na eko groszek?? My też planujemy u siebie ogrzewanie ale tylko piecem na eko groszek

Pozdrawiamy

Pooglądałem sobie ten piec na ekogroszek na stronie producenta i rzeczywiście robi wrażanie :) no ale ta cena... :o

Ja też sobie pooglądałem i pooglądałem kotły gazowe Immergas Victrix - i powiem szczerze nic nie rozumiem ...

Może mnie oświećcie - po co instalować podwójny system ogrzewania w domu - myślę że dla zaoszczędzenia kosztów opału - wiadomo - gaz jest relatywnie drogi , paliwo stałe - ekogroszek - tańsze - ale - kocioł na paliwo stałe w lecie kiedy nie trzeba grzać CO nie jest ekonomiczny - trzeba wspomagać grzanie c.w.u innym rodzajem energii - gaz , prąd , solar lub inne.

Jaka tu jest oszczędność kupując kocioł na paliwo stałe za cirka 12 kpln , do tego kocioł / kondensat / na gaz za 6 kpln + zasobnik dwuwężownicowy - około 2 kpln + koszta wybudowania drugiego komina spalinowego - nie liczę - całość takiej podwójnej instalacji zamyka sie kwotą grubo ponad 20 kpln / brutto /.

Dobrą instalację ogrzewania tylko gazem natenprzykład na kotle kondensacie Immergas + zasobnik można zrobić za 8 - 9 kpln - system w pełni automatyczny , bezobsługowy , czysty , przyjemny w użytkowaniu .

Różnica w wydatkach to grubo ponad 10 kpln - kiedy ta różnica się skompensuje i zwróci w wypadku korzystania podwójnego systemu ogrzewania ? - kiedy taki system zacznie na siebie zarabiać ... ? , za ile lat , nastu lat ??

Pozdrawiam

Może mnie oświećcie - po co instalować podwójny system ogrzewania w domu - myślę że dla zaoszczędzenia kosztów opału - wiadomo - gaz jest relatywnie drogi , paliwo stałe - ekogroszek - tańsze - ale - kocioł na paliwo stałe w lecie kiedy nie trzeba grzać CO nie jest ekonomiczny - trzeba wspomagać grzanie c.w.u innym rodzajem energii - gaz , prąd , solar lub inne.

niekoniecznie trzeba wspomagać w lecie ekogroszek wsypuje się raz na 3-4tyg. i z tego ciepła woda leci - sprawdzone rozwiązanie

(...)

niekoniecznie trzeba wspomagać w lecie ekogroszek wsypuje się raz na 3-4tyg. i z tego ciepła woda leci - sprawdzone rozwiązanie

No to jeszcze tym bardziej - skoro grzanie c.w.u kotłem na paliwo stałe / ekogroszek / w lecie nie wymaga "wspomagania" innym źródłem energii to jest to jeszcze mniej ekonomicznie opłacalne / podwójny system ogrzewania / ...

Nie chcę być zrozumiany opacznie - nie dezawuuję rozwiązania kolegi prymaska , nie uważam go za złe - tylko go nie rozumiem ... - dlatego chciałbym wytłumaczenia sensu takiego rozwiązania .

PS. Osobiście rozwiazałem to w następujący sposób " moim źródłem ogrzewania zarówno CO jak i c.w.u jest kondensacyjny kocioł gazowy Vitodens 300 Viessmana .

Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 l .Do tego ogrzewanie : podłogówka + grzejniki - pół na pół - parter - podłogówka oprócz salonu i gabinetu , poddasze grzejniki oprócz łazienki . Cała instalacja zaprojektowana dla temp wody 50/40 stopni - cały układ niskotemperaturowy z regulatorem pogodowym . Grzejniki przewymiarowane do temp zasilania wody max 50 stopni / w najzimniejsze dni w roku - temp powietrza na zewnątrz poniżej -20 stopni / .

Pozdrawiam

chciało by sie to powiedzieć

BO TAK!!!!!

jak to w kawale było ....

ja montuję to dla świętego spokoju.

jak mi sie nie będzie chciało palić w piecu czyścić go itp to włączy sie gaz sam z siebie

jak putinowa gębą powie że więcej "gazu polaczkom nie sprzedam" będę palił spokojnie w węglówce

nie chce mi sie dyskutować czy jakieś rozwiązanie jest dobre czy złe

problem z okresem zwrotu jest również przy pompie ciepła, kominku z płaszczem czy solarach a ludzie to montują

ot tak, moje widzi misie :-)

PS chciałem zamontować tylko węglowe

ale moja małżowinka się nie zgodziła :roll:

Vippero: lub ktoś inny Warszawy lub okolic jakbyście byli tak mili i pokazali nam :wink: swojego Orionika na otarcie łez :lol: bylibyśmy bardzo wdzięczni.

heja :)

oczywiście zapraszamy nawet w tym tygodniu :)

jesteśmy tam dzień w dzień, bo mamy urlop i w końcu coś się da zrobić :)

napisz: [email protected] kiedy chcielibyście zawitać do nas :)

a my podamy ci dokładniejsze namiary :)

chciało by sie to powiedzieć

BO TAK!!!!!

Ależ oczywiście - jak napisałem poprzednio - nie mam zamiaru dezawuować niczyjej koncepcji - byłem po prostu ciekaw - taka odpowiedź mi wystarcza .

ja montuję to dla świętego spokoju.

jak mi sie nie będzie chciało palić w piecu czyścić go itp to włączy sie gaz sam z siebie

jak putinowa gębą powie że więcej "gazu polaczkom nie sprzedam" będę palił spokojnie w węglówce

Oczywiście - jest to swoiste zabezpieczenie przed znacznym wzrostem cen gazu lub brakiem tego surowca . Ja też się na tą okoliczność zabezpieczyłem - w razie braku lub znacznych podwyżek tego surowca - kupuję piec na ekogroszek i wstawiam w miejsce kotła gazowego - cała instalacja jest przystosowana i do takiego kotła - więc problemu żadnego nie będzie :)

nie chce mi sie dyskutować czy jakieś rozwiązanie jest dobre czy złe

problem z okresem zwrotu jest również przy pompie ciepła, kominku z płaszczem czy solarach a ludzie to montują

ot tak, moje widzi misie :-)

PS chciałem zamontować tylko węglowe

ale moja małżowinka się nie zgodziła :roll:

Oczywiście w wypadku traktowania podwójnej instalacji jako zabezpieczenia - nie ma sensu dyskusja na tema czasu zwrotu lub oszczędności wygenerowanych przez taki układ ...

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich orionowiczów, po miło spędzonych wakacjach wracam do pracy i do kolejnych etapów wykańczania Oriona 2. Widzę, że prace budowlane lub wykonczeniowe u wszystkich trwają. My zrobilismy instalację wodną i CO. Obecnie jesteśmy na etapie uzgodnień związanych z rozprowadzeniem prądu - trudno zaplanować wszystkie gniazdka i punkty świetlne, jak tak na prawdę do końca się nie wie co chcemy w którym pomieszczeniu. :-? W tym tygodniu mają nam zamontować okna - my wybraluiśmy drewniane Ferrno, kolor cyprys, jeżeli chodzi o okna dachowe to zamontowaliśmy Facro, według mnie mają tą przewagę nad Veluksem, że klamka jest na dole okna, łatwo je zatem otwierać.

W pierwszej połowie września wchodzi do nas elektryk, a około 15 tynkarze.

Wcześniej była dyskusja na temat wentylacji w kuchni, my dorobilismy trzeci komin.

Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych którzy budują w okolicy Krakowa.

Baślka

Witaj baszuk :)

Prawidłowy dobór i montaż instalacji elektrycznej w domku łatwy nie jest ...

Mnie niestety instalacja elektryczna proponowana w naszym projekcie nie odpowiadała - więc zaprojektowałem ją sam - z wykonaniem nie było problemu - teraz tylko pozakładać wyłączniki i gniazdka ... :)

PS. Odebrałem wiadomość pw - oczywiście bardzo chętnie do nas Was zapraszamy :)

Pozdrawiam