Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziś chyba się upiję....

:evil:

Ja właśnie teraz wychylam szklaneczkę Metaxy i zagryzam zmrożonym melonem - - po ciężkim dniu pracy w pracy i na budowie - należy się :)

Dzisiaj wykańczałem omurowanie okna piwnicznego - które u mnie znajduje się pod poziomem gruntu - dzisiaj była izolacja dysperbitem , jutro folia bąbelkowa i zasypuje ziemią - foto ...

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Halo halo prymasie widzę że idzie Ci coraz lepiej. nawet przemknęło mi przez myśl z eby ćięodwiedzić na Twojej działeczce i zobaczyć skończonego Oriona.

My wstawiliśmy właśnie okna brama w toku i jeszcze duuuuuuuuuuzo pracy przed nami. Ile płaciliście za elektrykę i czy w waszych orionach z więźbą wszystko było według projektu ok czy wasze cieśle nei dpoaczyli się że czegoś jeszcze brakuje.pozdrowienia

Cześś Szuna- jeśli sie mogę wtrącić to nasz elektryk zawołał sobie 4500 zł ale nie interesują nas zakupy on kupuje sam i przedstwia na rachunki. Nie liczy od punktu- mogę wymyślaći zmieniać ilę chcę.Ale chłop ma głowę jak armata. Robi całą elektrykę wewnątrz i zewnatrz typu światełka w podbitce na ogrodzie, alarm itd-bzrdzo fajnie doradza bo trzeba przyznać że na tym etapie nie wie się do końca gdzie będzie dobrze mieć włączniki czy gnizda. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Jeśli jest ktoś z okolicy Legnicy to mogę go serdecznie polecić.

(...) jeśli sie mogę wtrącić to nasz elektryk zawołał sobie 4500 zł ale nie interesują nas zakupy on kupuje sam i przedstwia na rachunki. Nie liczy od punktu- mogę wymyślaći zmieniać ilę chcę.Ale chłop ma głowę jak armata. Robi całą elektrykę wewnątrz i zewnatrz typu światełka w podbitce na ogrodzie, alarm itd-bzrdzo fajnie doradza bo trzeba przyznać że na tym etapie nie wie się do końca gdzie będzie dobrze mieć włączniki czy gnizda. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Jeśli jest ktoś z okolicy Legnicy to mogę go serdecznie polecić.

No no - jeżeli za całokształt instalacji elektrycznej / bez liczenia od punktu / , wraz z montażem rodzielnicy - tak myślę plus instalacja alarmu / jaki system - można wiedzieć ?? / instalator życzy 4,5 kpln to rewelacyjna cena / ze wszystkimi materiałami / - tylko pogratulować :)

Ja zrobiłem projekt instalacji elektrycznej do naszego Oriona sam - nie odpowiadało mi posiadanie trzech rozdzielnic elektrycznych , poza tym zastosowałem instalację bezpuszkową , jedna duża rozdzielnica elektryczna w garażu plus zabezpieczenia przepięciowe , wszystkie obwody niebezpieczne zabezpieczone oddzielnymi różnicówkami , ponad kilometr kabli :lol: łącznie z oświetleniem zewnętrznym plus instalacja osobnego zasilania z agregatu prądotwórczego w razie braku prądu - mój projekt , częściowo moje własne wykonanie , częściowo moje materiały / cała rozdzielnica obszyta modułami Moellera / - wyszło mnie to wszystko grubo ponad 4,5 kpln :)

A gdzie tam jeszcze instalacja alarmu ... - tego już w ogóle nie liczę gdyż alarm od podstaw zrobiłem sam .

Takoż - pogratulować - tylko patrzyć instalatorowi na ręce :)

Pozdrawiam

Nasz elektryk zażyczył sobie 25 zł za punkt bez materiału. Czy to dużo czy mało?

Wszystko zależy od tego jaki projekt instalacji realizujecie - czy ten oryginalny z projektu , czy inny ...

Poza tym jakie przekroje przewodów stosujecie / przypominam - wg aktualnych przepisów - światło 3x1,5mm2 , świecznikowe 4x1,5mm2 , gniazda 3x2,5mm2 , siła 5x2,5mm2 - minimum / , w jakiej technologi kładzione kable - czy w peszlach , czy podtynkowo kablami YDYżo , ile obwodów elektrycznych , czy obwody łączone w pętlę , ile zabezpieczeń różnicowoprądowych , czy będzie ochrona przepięciowa ... itede itepe - takie drobne niuanse które w znaczny sposób zwiększają cenę całokształtu instalacji ...

Pozdrawiam

Nasz elektryk zażyczył sobie 25 zł za punkt bez materiału. Czy to dużo czy mało?

Przykro mi ale to załatwiał mój mąż i nie znam odpowiedzi na Twoje pytania. prawdopodobnie instalacja taka jak w projekcie bez większych zmian. na całej reszczie sie nie znam nad czym ubolewam!!!!!!!!!!!!

Jak napisałem powyżej - wszystko zależy od stopnia rozbudowy i skomplikowania instalacji elektrycznej w budynku ...

W moim przypadku - analizując w stosunku do 4,5 kpln koleżanki Selda za całokształt instalacji :

- około 130 punktów - czyli po 25 pln /cena koleżanki Szuna/ za punkt = 3250 pln

- materiał - uśredniając - 500m kabla YDYpżo 3x1,5mm2 /750V/ - cena aktualna około 1,60 pln za metr = 800 pln

- materiał - uśredniając - 500 m kabla YDYpżo 3x2,5mm2 /750V/ - cena aktualna około 2,60 pln za metr = 1300 pln

- materiał - uśredniając - 20 m kabla YDYp 5x2,5mm2 /750V/ - cena aktualna około 6 pln za metr = 120 pln

- sumując wychodzi 5470 pln

Do tego należy dodać koszta rozdzielnicy podtynkowej , jej montażu , koszta wszystkich aparatów / zabezpieczenia nadprądowe w ilości odpowiedniej do ilości obwodów , zabezpieczenia różnicowoprądowe w zależności od ilości zabezpieczonych obwodów , rozłącznik główny plus ewentualnie ochronniki przepięciowe , wskaźniki obecności faz itepe itede ... /

Koszta te są płynne w zależności od rodzaju i producentów zastosowanych aparatów - ale można uśredniając przyjąć kwotę 600 pln / 300pln rozdzielnica + 300 pln aparaty / .

Reasumując otrzymujemy kwotę 6070 pln za fikcyjny :) montaż mojej instalacji po cenach koleżanki Szuna w stosunku do ceny całkowitej koleżanki Selda :)

Wnioski :

Koleżanka Selda - cena /4,5 kpln/ za montaż instalacji bardzo dobra :)

Koleżanka Szuna - 25 pln za punkt + materiał - cena wg mnie do przyjęcia :)

Ja - zapłaciłem za całokształt instalacji jeszcze więcej :( - ale związane to jest z bardziej rozbudowaną instalacją - pomimo mojego projektu i wkładu materiałowo-wykonawczego :)

Pozdrawiam

szuna -> moją instalację elektryczną robiłem ponad pół roku temu .

Zastosowałem rozwiązanie montażu instalacji bezpuszkowej - czyli łączenia kabli w puszkach o podwójnej głębokości / bez zastosowania puszek rozdzielczych / , wszystkie obwody łączone w tzw pętli - te rozwiązania generują większą ilość kabli które należy użyć do montażu instalacji.

Ceny jakie użyłem do mojej analizy to średnie ceny z allegro - być może można znaleźć jeszcze atrakcyjniejsze ceny - co zmniejszy koszta instalacji .

Ilość użytego przeze mnie kabla również może być zmniejszona gdy zrezygnuje się z zastosowanych przeze mnie rozwiązań .

Ilość punktów jest również mniejsza w rozwiązaniu stricte projektowym - no niestety trzy rozdzielnice elektryczne to większy wydatek .

Każdą instalacje należy traktować indywidualnie - i tak ja obliczać - moje obliczenia to tylko symulacja mojej instalacji przy Waszych założeniach.

Jeżeli w jakiś sposób pomogłem - cieszę się :)

Pozdrawiam

Ja daję znak :D

Żyję i mam się dobrze :D Skoro wszyscy mieli wakacje to ja też sobie zrobiłam i pojechałam pooglądać z bliska mój domek. Jestem nawet zadowolona. dopatrzyliśmy się kilku rzeczy, które będzie trzeba poprawić, ale co tam takie są minusy budowania na odległość. Wybraliśmy za to blachodachówkę i mam nadzieję że za miesiąc będziemy kryć orionka :D

Pytanie:

Jaką folię kupiliście?

Zaproponowano nam Strotex 1300 lub Marmę. Nadają się czy lepiej kupić coś innego?