Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieńdoberek :D

Kto z Was stawiał kominy z pełnej cegły? Bo my takie mamy do samego końca,tzn. nad dach też takie wystają. Mogliśmy to zrobić z cegły klinkierowej, ale wymyśliliśmy sobie, że kominy od stryszku w górę ocieplimy styropianem 5 i otynkujemy marmolitem w kolorze blachy. dobry pomysł czy nie bardzo?

A jak zakończyliście komin? Nam ostatnio ktoś podpowiedział ,że trzeba zrobić blaszaną obróbkę, ale chyba się tego już dawno nie robi. Przyznać się tu szybko jak to jest u Was!?:wink:

Jeszcze pytanko dotyczące drzwi tarasowych w gabinecie. Czy ktoś z Was ma te drzwi przesuwane? Ja chciałam wstawić tam dwuczęściowe z jednym ruchomym skrzydłem ,ale gdzieś na forum przeczytałam że 180cm to za mało na takie drzwi. Prawda to czy fałsz?? :roll:

Kto z Was stawiał kominy z pełnej cegły? Bo my takie mamy do samego końca,tzn. nad dach też takie wystają. Mogliśmy to zrobić z cegły klinkierowej, ale wymyśliliśmy sobie, że kominy od stryszku w górę ocieplimy styropianem 5 i otynkujemy marmolitem w kolorze blachy. dobry pomysł czy nie bardzo?

A jak zakończyliście komin? Nam ostatnio ktoś podpowiedział ,że trzeba zrobić blaszaną obróbkę, ale chyba się tego już dawno nie robi. Przyznać się tu szybko jak to jest u Was!?:wink:

Jeszcze pytanko dotyczące drzwi tarasowych w gabinecie. Czy ktoś z Was ma te drzwi przesuwane? Ja chciałam wstawić tam dwuczęściowe z jednym ruchomym skrzydłem ,ale gdzieś na forum przeczytałam że 180cm to za mało na takie drzwi. Prawda to czy fałsz?? :roll:

My kominy zewnętrzne (nad dachem :) ) murujemy z cegły perforowanej wienerberger kosmo. Początkowo miały wyglądać tak jak te w projekcie, czyli otynkowane w kolorze elewacji całego domu, jednak widzieliśmy kilka tak zrobionych kominów, w których odpadał tynk... dlatego zdecydowaliśmy się na klinkier. Co do wykończenia komina, to z tego co wiem, obróbki dekarskie przy kominach nadal się stosuje :)

Odnośnie drzwi balkonowych to w gabinecie mamy oba skrzydła są otwierane z ruchomym słupkiem. A drzwi przesuwane bardzo fajny pomysł...

czymś ten komin trzeba zakończyć

szczególnie z góry tak m się wydaje

Mi też tak się wydaje, dlatego pytam jak Wy to rozwiązaliście. Prymasku u Ciebie jakie zakończenie komina? Mi jedna osoba podpowiada żeby zakończyć blachą inna , że to nie jest dobry pomysł bo coś tam. Ale jak się tego betonu na górze jakoś nie zabezpieczy i będzie tam stała woda, to zimą zacznie to rozsadzać. Dobrze myślę czy trochę to nie tak? :roll:

Ja tak troszkę nie w temacie kominowym

mam wielką prośbę to tych którzy robili kosztorysy prac budowlanych do banku, jeszcze stan surowy jakoś mi poszedł ale reszta, a szczególnie instalacje, izolacje, posadzki, tynki.........czarna magia...

Może ktoś podzieliłby się, byłabym bardzo wdzięczna

Mi też tak się wydaje, dlatego pytam jak Wy to rozwiązaliście. Prymasku u Ciebie jakie zakończenie komina? Mi jedna osoba podpowiada żeby zakończyć blachą inna , że to nie jest dobry pomysł bo coś tam. Ale jak się tego betonu na górze jakoś nie zabezpieczy i będzie tam stała woda, to zimą zacznie to rozsadzać. Dobrze myślę czy trochę to nie tak? :roll:

ja mam założona płytę kominową wykonaną do systemu kominowego Plewa

myślę że nadało by się to do normalnego komina, płyta jest wykonana z płyty wiórowo betonowej, wygląda trochę jak taka pokrywka od kartona po butach :-)

mój sąsiad zrobić obróbkę metalową,

poza tym można zrobić czapę kominową betonową wylewaną - trzeba zachować odpowiednie skosy

Ja tak troszkę nie w temacie kominowym

mam wielką prośbę to tych którzy robili kosztorysy prac budowlanych do banku, jeszcze stan surowy jakoś mi poszedł ale reszta, a szczególnie instalacje, izolacje, posadzki, tynki.........czarna magia...

Może ktoś podzieliłby się, byłabym bardzo wdzięczna

ja po pierwsze mam dokładne wydatki które poniosłem po drugie mam wycenę rzeczoznawcy po trzecie mam kosztorys zrobiony na podstawie powyższych do banku jakby coś to podaj maila na priv

My budowaliśmy komin z pełnej cegły - od stopy komina po czapę - cały komin z pełnej cegły ceramicznej , końcówka komina ponad połacią z cegły klinkierowej ( również pełnej ).

Komin na zwieńczeniu zakończony czapą wykonaną z cegły klinkierowej , od góry czapy wykonana obróbka blacharska i wszystko uszczelnione uszczelniaczem dekarskim .

Na czapie komina zamontowane daszki kominowe ze stali nierdzewnej.

Czapę komina trzeba bezwzględnie zakończyć , obrobić i uszczelnić - czy to blachą czy odpowiednimi farbami - jak tego dobrze się nie zrobi komin od góry będzie przeciekał ...

Obróbka blacharska czapy komina odpowiednio wykonana i uszczelniona jest najlepszym zabezpieczeniem góry komina przed warunkami atmosferycznymi i deszczem na wiele wiele lat. Jak masz możliwość to wykonaj takie zabezpieczeni czapy .

Odnośnie drzwi w gabinecie - mamy takie jak w projekcie - dwuskrzydłowe klasycznie otwierane .

Pozdrawiam

Dzięki chłopaki za odpowiedź :)

Wiem, że czapa komina musi być zakończona i miała to być właśnie obróbka blacharska, ale jedna z osób nam to odradziła. Dziś zadzwonię i zapytam dlaczego to Wam tu zaraz doniosę. :wink:

Tak "pokrywka" do kominów systemowych to ma pewnie określony rozmiar a nasz komin będzie niestandardowy, więc to raczej odpada, chociaż jeszcze poszukam i popytam. Na tę chwilę znów jesteśmy za blachą, no chyba że mi jakaś "dobra dusza" znowu coś podpowie.

Czy u Was też tak było, że ci co najmniej pomagali najwięcej podpowiadali i to już po fakcie?

A drzwi przesuwnych w gabineciku nikt nie ma? :roll:

Chciałem sie podłączyć. Czapa na kominie musi być. Z dbrego betonu ze spadkami lum cegieł. Nawet jak bedziesz chciała robić obróbkę to zrób tez czapę porządnie. Ja na jeden z kominów sam zrobiłem forme i odlałem czapę. Pamietaj aby czapa wystawała poza komin (trzeba uwzglenic ocieplenie) od 5-10cm. od spodniej strony ok.1-1.5 cm trzeba zrobić naciecia wzdłużne. Taki A'la kapinos.

Jesli chodzi o drzwi przesuwne zewnetrzne to odradzam. Raz, że otwór wydaje sie za mały. Ze 180cm świtała uzyskasz ok 85cm (zawsze jedno skrzydło jest bierne chyba, że skrzydła chowają sie w scianie) . Dwa,drzwi przesuwne zewnetrzne są zimne, stosowane głownie tam gdzie nie jest pożadana wysoka temperatura wewnatrz (np.ogrody zimowe,werandy) lub jako drugie drzwi wewnetrzne. Ciepłe drzwi to tylko takie z uszczelką-ami przymykowymi.

(...)

Zakończenie moich kominów - fotki - zwieńczeń , czap i obróbki blacharskiej + daszek kominowy nad kanałem dymowym komina kominkowego :lol:

http://img464.imageshack.us/img464/5535/30016438ty0.th.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/5945/92392932dv8.th.jpg

Pozdrawiam

Jesli chodzi o drzwi przesuwne zewnetrzne to odradzam. Raz, że otwór wydaje sie za mały. Ze 180cm świtała uzyskasz ok 85cm (zawsze jedno skrzydło jest bierne chyba, że skrzydła chowają sie w scianie) . Dwa,drzwi przesuwne zewnetrzne są zimne, stosowane głownie tam gdzie nie jest pożadana wysoka temperatura wewnatrz (np.ogrody zimowe,werandy) lub jako drugie drzwi wewnetrzne. Ciepłe drzwi to tylko takie z uszczelką-ami przymykowymi.

chmm.........

Ja chciałam w gabinecie właśnie takie drzwi z jednym ruchomym skrzydłem, ale właśnie ten otwór w ścianie podobno jest za mały. Co do ciepłoty takich drzwi to się nie znam ale wydaje mi się, że zwykłe drzwi balkonowe też muszą mieć uszczelki, żeby utrzymać ciepło.

Dzięki pablitoo nie śmiałam Cię o to prosić, ale po cichutku liczyłam na to,że wkleisz tu fotki swoich kominów. Tam masz od góry obrobione blachą? Bo wcale tego nie widać, ładnie wygląda.

:)

Obydwa kominy mam wykończone na zwieńczeniach czap blachą - kolor blachy taki jak kolor dachówki - wykończenie bardzo dyskretnie i estetycznie - jak widać - a raczej jak nie widać :lol:

Pozdrawiam