Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki prymasku za odpowiedź i zdjęcie :)

To chyba pierwsze zdjęcie Twojego domku na forum? Wygląda bardzo ładnie i zazdroszczę Ci tych pięknych drzew. Moje dwie brzózki rosną sobie pod samym płotem, chciałam dosadzić kilka drzewek już teraz żeby sobie rosły, ale muszę zaczekać aż ogrodzimy działkę. posadzone wiosną trzy buki gdzieś wcięło :evil:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ta domek ładny ehhehehe

Czyżby zmęczenie inwestora Cię dopadło? :wink: A domek naprawdę bardo ładnie się prezentuje i jeszcze te drzewa. PIĘKNIE

zmęczeni mnie dopadło już dawno. a nabijam sie że tego że Orion jest ładny w końcu spróbowałby ktoś myśleć inaczej w wątku dotyczącym TYLKO oriona

Prymasku przyłączamy się do powyższych komentarzy "bardzo ładny Orion"

ps. czekamy na więcej fotek

więcej fotek nie będzie

kiedyś zrobię album z budowy ale jak już skończę

heheheh

zmęczeni mnie dopadło już dawno. a nabijam sie że tego że Orion jest ładny w końcu spróbowałby ktoś myśleć inaczej w wątku dotyczącym TYLKO oriona

Myślę, że nie każdy orion jest ładny :wink: Zależy na jakim etapie budowy jest dom. W moim w chwili obecnej podoba mi się kształt filarów ,ale np. murki przy schodach są paskudne . No i te ściany bleee.....

Ale i tak się cieszę ,że już go mam. Za rok tynki i będzie śliczny :D

Miłego dnia :D

(...),ale np. murki przy schodach są paskudne . No i te ściany bleee.....

Ale i tak się cieszę ,że już go mam. Za rok tynki i będzie śliczny :D

Miłego dnia :D

justa* -> a z czego murowaliście murki przy schodach ?? W tym tygodniu też chcę je wymurować i mam mały dylemat z czego ...

Pozdrawiam

a ja mam pytanie odnośnie tarasu:) czy ktoś z Was budował zgodnie z projektem donicę betonową? W projekcie Oriona III są dwie donice betonowe mam pytanie czy taka donica to dobry pomysł i z czego ją murowaliście a może jest wylewana? U nas w najbliższym tygodniu zaczną się prace związane z "budową" tarasu i schodów wejściowych wraz z "murkami", które będą murowane z bloczków betonowych :lol: :lol:

Pozdrawiam

a ja mam pytanie odnośnie tarasu:) czy ktoś z Was budował zgodnie z projektem donicę betonową? W projekcie Oriona III są dwie donice betonowe mam pytanie czy taka donica to dobry pomysł i z czego ją murowaliście a może jest wylewana? U nas w najbliższym tygodniu zaczną się prace związane z "budową" tarasu i schodów wejściowych wraz z "murkami", które będą murowane z bloczków betonowych :lol: :lol:

Pozdrawiam

Ta donica to wyzwanie :lol:

My robimy troszkę zmodyfikowany taras :) - nie odpowiadały nam schody "przytulone" do elewacji tyłu garażu.Nasz taras będzie całkowitym wycinkiem koła a schody z niego zaprojektowaliśmy właśnie mniej więcej w miejscu posadowienia donicy .

Taras będzie betonowy, wylewany na siedmiu zbrojonych stopach fundamentowych / już wykonanych / .

Mam pytanie związane z techniką wykonania szalunku kołowego na taras - jaką metodą wykonujecie / bądź wykonują Wasze ekipy / taki szalunek ??

Jestem ciekaw bo nie wiem na jaką technikę mam się zdecydować ...

Pozdrawiam

Z bloczków z których murowane były ściany fundamentowe. Jak skończysz to będę miała kilka pytań bo nasze trzeba koniecznie poprawić :-?

No mam nadzieję iż do soboty chociaż jeden murek postawię :lol:

W zeszłym tygodniu podłączyli mnie do gazociągu :) - w sobotę przychodzi mój instalator montować kocioł wraz z zasobnikiem i do podłączenia całej instalacji co i c.w.u . Takoż jak sfinalizuję umowę z gazownią zaczynam sezon grzewczy :)

A w związku z tym iż parkiet leży już na podłogach - :lol: - jak nadejdą przymrozki trzeba będzie zacząć podgrzewać conieco :)

Pozdrawiam

Witam! :D

Intensywnie zastanawiamy się nad wyborem projektu i oglądajac zdjecia z budów bardzo spodobał nam się ORION II, ale nie mogę odszukać ile metrów ma dach i czy ktoś może mi coś powiedzieć o kosztach dachu. czekamy teraz na warunki zabudowy dzialki , mamy nadzieję że budowa ruszy z wiosną

Witam! :D

Intensywnie zastanawiamy się nad wyborem projektu i oglądajac zdjecia z budów bardzo spodobał nam się ORION II(...)

No w sumie nie dziwimy się :lol:

ale nie mogę odszukać ile metrów ma dach i czy ktoś może mi coś powiedzieć o kosztach dachu(...)

Powierzchnia dachu - no hmmmm - powiem szczerze nie pamiętam - :oops: - zwłaszcza że mój dach jest troszkę powiększony ...

Wg projektu chyba coś około 230m2.

Co do kosztów wykonania i pokrycia dachu - wszystko zależy od rodzaju pokrycia i zastosowanych materiałów ...

Pozdrawiam

...a i jeszcze jedno pytanie do tych co będą ogrzewać lub już ogrzewają kotłami na paliwo stałe? jakie zamontowaliście?? i jak je zmieściliście do tej malutkiej kotłowni?? Niestety trochę żałujemy, że nie poszerzyliśmy minimalnie domu... jesteśmy na etapie wyboru kotła na ekogroszek i niestety, ale wszystkie te co oglądamy są za duże, tj będą wchodziły nam w okno, wynikiem czego nie będzie sie ono otwierać :evil: , no może otwierać się będzie, ale nie całkowicie... dajcie znać jakie kotły montujecie i namiary na nie?? co prawda przejrzeliśmy już mnóstwo ofert na internecie i chyba nie zostanie nam nic innego jak przysłonić piecem częściowo okno :(

Mam pytanie związane z techniką wykonania szalunku kołowego na taras - jaką metodą wykonujecie / bądź wykonują Wasze ekipy / taki szalunek ??

Jestem ciekaw bo nie wiem na jaką technikę mam się zdecydować ...

Pozdrawiam

z tego co wiem my wykończenie tarasu będziemy mieli murowane z bloczków betonowych, a wtedy szalunek jest zbędny, jednak w tej kwestii musiałby wypowiedzieć się mój mąż:)

co do betonowych donic, to zobaczymy jak się popiszą nasi murarze, mam nadzieje że efekt będzie równie dobry jak, gdy murowali słupy :lol: