Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

chodzi mi o schody wewnątrz domu, na zdjęciach widziałam, że są dosyć strome (owalnie pną się w górę) , a ja chciałabym mieć w miarę szerokie i łagodne, a nie wiem czy na dole jest na tyle miejsca aby takie zrobić?

Schody wewnętrzne na poddasze należy wykonać wg indywidualnego projektu.

Projekt budynku nie zawiera projektu schodów ... - jakie sobie wymyślisz takie możesz wykonać - miejsca nie jest powalająco dużo ale również nie jest mało :lol: Zmieści się dowolny projekt schodów - wcale nie muszą być okrągłe czy zabiegowe ...

Witam jeszcze raz ponawiamy pytanie o kotły na ekogroszek?? no i jakiej mocy macie te piece?? 20 czy 25KW?? ogrzewacie nimi też wodę??

Kolega prymasek posiada kocioł na ekogroszek - może podzieli się informacjami :)

20kW w zupełności wystarczy do ogrzania Orionka i do c.w.u.

Przewymiarowanie mocy pieca nie jest wcale dobre - a wręcz przeciwnie ...

Pozdrawiam

EwaWoj

My jesteśmy teraz na etapie zamawiania blachodachówki i według kosztorysu,który zrobiła mi firma na podstawie pomiaru więźby powinnam kupić prawie 290m2 blachy. Dachówki na pewno wychodzi mniej bo nie ma takich odpadów.

Kocił na ekogroszek my też mam zamiar kupić, ale o tym że nam zastawi okno nawet nie pomyślałam :o Wymyśliliśmy sobie kiedyś, że zaniżymy trochę kotłownię względem reszty domu i to chyba nie jest taki zły pomysł jeżeli ten kocił "włazi" w okno :-?

Taras to u mnie odleeeeeegła przyszłość ale na chwilę obecną ma być zrobiony z kostki brukowej i jeżeli będzie trzeba zrobić stopnie to jak najszersze, czyli najlepiej dookoła tarasu a przynajmniej od filara do wykusza :D

...a i jeszcze jedno pytanie do tych co będą ogrzewać lub już ogrzewają kotłami na paliwo stałe? jakie zamontowaliście?? i jak je zmieściliście do tej malutkiej kotłowni?? Niestety trochę żałujemy, że nie poszerzyliśmy minimalnie domu... jesteśmy na etapie wyboru kotła na ekogroszek i niestety, ale wszystkie te co oglądamy są za duże, tj będą wchodziły nam w okno, wynikiem czego nie będzie sie ono otwierać :evil: , no może otwierać się będzie, ale nie całkowicie... dajcie znać jakie kotły montujecie i namiary na nie?? co prawda przejrzeliśmy już mnóstwo ofert na internecie i chyba nie zostanie nam nic innego jak przysłonić piecem częściowo okno :(

R-ECO automat

18 Kw choć teraz mam szczere wątpliwości czy nie za mało

ogrzewam też wodę :-)

działa już :-)

R-ECO automat

18 Kw choć teraz mam szczere wątpliwości czy nie za mało

ogrzewam też wodę :-)

działa już :-)

Dlaczego uważasz że za mało ??

Przecież podczas doboru kotła i systemu ogrzewania wylicza sie potrzebną moc kotła i powierzchnie grzewcza grzejników / i podłogówki / uwzgledniając izolację cieplną budynku i materiały użyte do jego wykonania .

Mozna precyzyjnie wyliczyć potrzebną moc kotła ...

Pytam z ciekawości - gdyż moja kotłownia oparta jest na kotle gazowym z modulowaną mocą palnika / 8 - 26kW / - takoż moc jest płynnie regulowana w zależności od potrzeby ...

Pozdrawiam

prymasek, pablitoo - dzięki za odpowiedzi na pytanie o kotły:) jak się bardziej wczytać w temat, to rzeczywiście 20 kW powinno wystarczyć, wg wzoru do obliczania mocy kotła wyszło nam coś ok17kW. My zastanawiamy się nad kotłem z podajnikiem Termo-tech typ Eko -Tech 22kW, jego wymiary nam masują niemal idealnie (nie będzie stał w oknie, bo ma 110cm wysokości), co prawda jest dość głęboki bo aż 100cm, dlatego dobrze jeszcze pomyślimy przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie :) no ale mamy jescze czas, bo planujemy kupić kocioł po sezonie grzewczym, gdzieś ok marca.

Pzdrawiamy:)

Dlaczego uważasz że za mało ??

Przecież podczas doboru kotła i systemu ogrzewania wylicza sie potrzebną moc kotła i powierzchnie grzewcza grzejników / i podłogówki / uwzgledniając izolację cieplną budynku i materiały użyte do jego wykonania .

Mozna precyzyjnie wyliczyć potrzebną moc kotła ...

piękna teoria :-)

a jak myślisz dlaczego wywaliłem instalatora???

Hmmm - dlaczego piękna ?? ...

Teoria jak to teoria - dawniej najprostszym systemem obliczania mocy kotła było przyjmowanie 1kW na 10m2 budynku / powierzchni ogrzewanej / .

Teraz gdy buduje się domy z o wiele lepszych materiałów , bardziej energooszczędnych , zwraca sie uwagę na współczynniki przenikalności ciepła przez ściany , okna , drzwi , podłogi , ocieplenia fundamentów, etc ... można o wiele precyzyjniej dobrać moc kotła biorąc pod uwagę o wiele więcej czynników i parametrów do takich obliczeń ...

Na czymś trzeba się opierać aby dokonać szacunków - nie uważasz ??

Przewymiarowanie mocy kotła to błąd wielu inwestorów którzy myślą że jak będzie więcej kW to lepiej .

Skoro Twój instalator źle dokonał doboru elementów instalacji co i c.w.u / jak napisałeś / to trzeba go było pogonić przed rozpoczęciem robót - zaoszczędziłbyś czasu i nerwów / zresztą w projekcie była nawet dokładnie wykonany dobór i kotła / jego mocy / jak i mocy grzejników / .

Pozdrawiam

Pierwszy dzień pod tytułem "budowa murków i schodów wejściowych" za mną :lol:

Efekt - nie mogę ruszać ani rękoma ani nogami - jestem padnięty :( - poniżej kilka fotek z moich zmagań :)

- przygotowania

http://img339.imageshack.us/img339/9813/61234733wl3.th.jpg

- lewy murek

http://img161.imageshack.us/img161/5461/15481914qs5.th.jpg

- prawie całość

http://img204.imageshack.us/img204/5300/35215777xa9.th.jpg

PS. Murki delikatnie przeprojektowane - oryginalne wg projektu były zbyt masywne i wielkie - przytłaczały wg mnie całą elewację frontową - więc troszkę je zmieniłem :)

Pozdrawiam

Drodzy "Orionowicze dwa" / - ważne / którzy wybudowali już domy :)

Napiszcie proszę ile metrów kwadratowych podbitki zużyliście na podbicie okapów dachu ?? - jakoś nie mogę w kosztorysie i w zestawieniu materiałowym z projektu tych danych znaleźć ...

Obliczyłem mniej/więcej ile metrów podbitki jest mi potrzebnych do wykonania podbicia - ale tak jakoś - potrzebuję potwierdzenia ilości - zwłaszcza że w ciągu max dwóch dni muszę zamówić dechy :)

Być może że coś u mnie w temacie się ruszy i może zrobię podbitkę przy okazji wykonywania elewacji zewnętrznej / za miesiąc / :)

Pozdrawiam

Skoro Twój instalator źle dokonał doboru elementów instalacji co i c.w.u / jak napisałeś / to trzeba go było pogonić przed rozpoczęciem robót - zaoszczędziłbyś czasu i nerwów / zresztą w projekcie była nawet dokładnie wykonany dobór i kotła / jego mocy / jak i mocy grzejników / .

Pozdrawiam

nie wiem czy zrobił to źle - mam wątpliwości.

pewnie jakbym nie budował domu to też bym zaoszczędził nerwów i czasu

jak myślisz skąd mogłem wiedzieć że instalator który u mnie zaczął robić to partacz?? zarówno przed robotą jak i w trakcie (na początku) trudno to wykluczyć. szczególnie że był polecany. wywalając wszystkich przed robotą musiałbym budować SAM.

dobre rady post factum - identycznie jak moja teściowa :evil:

Kapitan Dobra Rada!!!

Mam rozumieć że to ja ? :cry:

No cóż - może wyjasnię jak u mnie była wykonywana instalacja co i c.w.u :

- projekt - robiłem i przeliczałem sam / mam niskotemperaturowe ogrzewanie w domu o parametrach wody 50/40 przede wszystkim pod podłogówkę której u mnie jest sporo - do tego przeliczałem odpowiednio przewymiarowane grzejniki / całe poddasze z wyjatkiem łazienki / aby z wody zasilajacej o temp około 30-40 stopni osiągnąć porządaną przeze mnie moc grzewczą .

- wykonanie instalacji - robił mój instalator - przy mojej ścisłej kontroli i nadzorze - i nie maił okazji nic zepsuć czy odwalić fuchy , każdy etap ,instalacji kontrolowałem i sprawdzałem - po skończonej instalacji sam wszystko całościowo skontrolowałem / nie miłaem jeszcze wylewek więc wszystko było widać jak na dłoni / - potem próby ciśnieniowe i odbiór - wszystko jest jak należy ...

Dlatego nie rozumiem jak można nie wiedzieć jak robi instalator , nie wiedzieć jaka ma być instalacja , na jakie parametry i z jakich podzespołów ma być montowana podczas procesu montażu ... - i moje wątpliwości nie były radami post factum - tylko zdziwieniem ...

Pozdrawiam

Dlatego nie rozumiem jak można nie wiedzieć jak robi instalator , nie wiedzieć jaka ma być instalacja , na jakie parametry i z jakich podzespołów ma być montowana podczas procesu montażu ... - i moje wątpliwości nie były radami post factum - tylko zdziwieniem ...

Pozdrawiam

widzę że nie dopuszczasz nawet myśli że budując dom

można na czymś się nie znać :o

ja przyznaję nie znam sie na wielu rzeczach i nie mam czasu żeby się na tym poznać po to własnie wynajmuję różnych fachowców którzy mam nadzieje się na tym znają i wykonają przy podanych założeniach wszystko prawidłowo a nawet skorygują moje założenia na lepsze

a instalator to partacz był

może zmienimy temat?

budując nasz dom co krok napotykamy na błędy projektowe... nie będę opisywać ich po kolei, ale jednym z nich jest z pewnością błędnie zaprojektowane wejście do gabinetu i salonu... otóż jak ostatnio rozmyślałam co i jak zaprojektujemy i urządzimy, w oko wpadły mi właśnie te dwa wejścia. No i teraz mocno się zastanawiamy jak założymy futrynę drzwiową do gabinetu?? bo zaraz przy tym otworze drzwiowym jest otwór na drzwi do salonu?? Czy u Was też jest ten sam problem?? (przypuszczam, że tak jeśli budowaliście zgodnie z projektem?)

Pozdrawiamy :)

widzę że nie dopuszczasz nawet myśli że budując dom

można na czymś się nie znać :o

ja przyznaję nie znam sie na wielu rzeczach i nie mam czasu żeby się na tym poznać po to własnie wynajmuję różnych fachowców którzy mam nadzieje się na tym znają i wykonają przy podanych założeniach wszystko prawidłowo a nawet skorygują moje założenia na lepsze

a instalator to partacz był

Absolutnie nic takiego nie sądze - i dopuszczam takie myśli - i to bardzo często :)

Na wielu rzeczach sie nie znam - a już w ogóle na hydraulice / jestem elektronikiem / :lol:

Wybaczcie w takim razie moje wątpliwości ...

Pozdrawiam

może zmienimy temat?

Zmienimy ...

budując nasz dom co krok napotykamy na błędy projektowe... nie będę opisywać ich po kolei, ale jednym z nich jest z pewnością błędnie zaprojektowane wejście do gabinetu i salonu... otóż jak ostatnio rozmyślałam co i jak zaprojektujemy i urządzimy, w oko wpadły mi właśnie te dwa wejścia. No i teraz mocno się zastanawiamy jak założymy futrynę drzwiową do gabinetu?? bo zaraz przy tym otworze drzwiowym jest otwór na drzwi do salonu?? Czy u Was też jest ten sam problem?? (przypuszczam, że tak jeśli budowaliście zgodnie z projektem?)

Pozdrawiamy :)

U nas budowane zgodnie z projektem - otwory drzwiowe salonu i gabinetu stykają się - i nie jest to błąd - dlaczego uważasz że to błąd ??

Połączenie futryn będzie ładnie zamaskowane ćwierćwałkiem z drewna z gatunku takiego jak wykonane drzwi . Dokoła futryn również drewniana opaska .

Właśnie w sobotę osadziłem w tych otworach drzwi ... wszystko ładnie sie otwiera , zamyka - wygląda super :)

Drzwi w gabinecie otwierają się do gabinetu , natomiast drzwi do salonu otwierają się na hall ...

Pozdrawiam