Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

My tez chcemy sie wprowadzic na przyszle wakacje, tak żeby syn poszedl od wrzesnia do zerowki w nowym miejscu, ale nie wiem czy sie uda bo jak narazie wszystko idzie jak po grudzie...Z przyłączem prądu problem, z gazem problem - musimy robic od nowa projekt przyłacza poniewaz sasiedzi robia straszne problemy, dobrze, że kanalizacje mamy bo tez mieli ale...Panowie od tynkow spoznili sie 6 tyg, pare dni popracowali u znajomych obok a do nas nie dotarli...za 2 tyg maja byc :evil: Panowie od schodow i tarasu tez jeszcze nie dotarli...A wogole to po deszczach dojazd do domu byl niemozliwy i musielismy mnostwo kamienia nawiesc...

Selda strasznie współczuje...

Macarena nas w tym roku robocizna razem z dachem (polozenie dachowki) wyniosła 50 tys

Pozdrawiam

- gratuluję dobrego wyboru :D

Pozdrawiam

Już kupiona :D :D

Mój mąż się na tym nie zna, bardziej wykończeniówka, więc musiałam troszkę popytać. W jednej hurtowni odradzili mi bo cienka, ale tata dziś chciał sobie kawałek urwać i nie dało rady, czyli całkiem mocna :wink:

Jak już ten dach blaszany to przynajmniej folia niech będzie porządna. :)

Witam wszystkich,

Zdecydowalismy się na zakup projektu Oriona i od klku tygodni lustrujemy forum w poszkiwaniu wskazówek i porad, co do jego budowy. Zauważyliśmy, że wiele z was wprowadziło do projektów spore zmiany, nad niektórymi i my się zastanawiamy, bo obawiamy się, że domek będzie zbyt mały. Czy ktoś w ogóle buduje Oriona w oryginale? Przejrzeliśmy sporo albumów z tego forum ale, mówiąc szczerze, zupełnie inaczej domy wyglądają na zdjęciach, a inaczej w realu. Boimy się trochę, że jak poszerzymy dom czy też podwyższymy ścianę kolankową dom straci swój urok, którym nas tak urzekł.

Czy ktoś buduje Oriona na Śląsku? Bylibyśmy bardzo wdzięczni za pokazanie nam swojego domu, jeśli to możliwe. Domyślam się, że wielu z was stało przed takim dylematem...

P.S. Wczoraj byliśmy pod Krakowem, zobaczyć Oriona na którego dostaliśmy namiary. Niestety, właścicieli nie zastaliśmy, a szkoda, a dom mogliśmy zobaczyć jedynie przez płot :-? W każdym razie był śliczny, ale trudno było ocenić czy dokonano w nim jakieś istotne zmiany.

Witam wszystkich mam pytanie czy zgadzala wam sie dlugosc belek wedlug projektu?Poniewaz u nas byly za krotkie a tak wogole to stawiamy Oriona III.Mielesmy takze troche innych problemow z projektem,ale najbardziej mnie wkurzyl blad z drzewem.Pozdrawiam :wink:

Witam wszystkich,(...)

P.S. Wczoraj byliśmy pod Krakowem, zobaczyć Oriona na którego dostaliśmy namiary. Niestety, właścicieli nie zastaliśmy, a szkoda, a dom mogliśmy zobaczyć jedynie przez płot :-? W każdym razie był śliczny, ale trudno było ocenić czy dokonano w nim jakieś istotne zmiany.

Witamy również w świecie Orionowiczów :)

No to jak byliście pod Krakowem to daliście plamę - mogliście do nas wskoczyć i oblookać naszego Orionka - właśnie się wykańczamy wykończeniówką i non stop ktoś jest na działce i w domku :)

PS. Apropos zmian w projekcie - niestety projekt nie jest idealny i wiele zmian jest korzystnie wprowadzić - dla większej funkcjonalności budynku - jakie to zmiany ?? - wszystko opisane jest właśnie tutaj ...

:)

Pozdrawiam

Witam wszystkich mam pytanie czy zgadzala wam sie dlugosc belek wedlug projektu?Poniewaz u nas byly za krotkie a tak wogole to stawiamy Oriona III.Mielesmy takze troche innych problemow z projektem,ale najbardziej mnie wkurzyl blad z drzewem.Pozdrawiam :wink:

???

mam dach stawiany wg projektu i nic nie było za krótkie...

może Twoi fachowcy coś popieprzyli???

Fachowcy nic nie spieprzyli to projekt jest spieprzony.Teraz juz wiemy napewno.

cztery krokwie są krótsze ponieważ kończą sie na murłacie

i za nią nie wystają - te z obu stron lukarn.

mój dach był budowany zgodnie z projektem i nic nie było za krótkie :-)

drewno zamawiałem sam zgodnie z zestawieniem w projekcie.....

cztery krokwie są krótsze ponieważ kończą sie na murłacie

i za nią nie wystają - te z obu stron lukarn.

u nas te cztery krokwie zamieniliśmy długimi, bo nasi cieśle stwierdzili, że tak będzie lepiej:)

Ps. mamy już założone okna:) wyglądają rewelacyjnie!! no i lada dzień dachówka i okna dachowe też będą na swoim miejscu, na razie dachówka położona jest na jednej stronie dachu:)

Jak będzie skończone na pewno pochwalimy się fotkami:)

no i w związku ze zbliżającym się stanem surowym zamkniętym naszego domu, mamy pytanie do tych z Was, którzy mają już za sobą ten etap. Otóż gdzie ubezpieczyliście swoje orionki?? jakiego ubezpieczyciela polecacie??

Pozdrawiamy

My - PZU - od samego początku inwestycji ...

Ale - ubezpieczenie ubezpieczeniem - przy stanie surowym zamkniętym i przy początku instalacji wewnętrznych / prąd / - podstawa to dobry system alarmowy - jak teren inwestycji daleko od miejsca zamieszkania - najlepiej z monitoringiem miejscowej agencji ochrony ...

Cóż z tego że dom ubezpieczony - jak złodzieje wpadna i narobią szkód i zniszczeń - w wypadku dobrego alarmu i/lub z monitoringiem - żadnych szkód nie zdążą zrobić ...

Pozdrawiam

Witam zapracowanych orionowiczów :D

Cisz tu taka jak makiem zasiał. No nic, może na moje wołanie ktoś się jednak odezwie :wink:

Poszperałam troszkę na forum i już mam jakiś tam pogląd na sprawę, jednak liczę że od Was wyciągnę bardziej szczegółowe informacje.

Jak ocieplaliście i wykańczaliście lukarny. Jak mi dekarze nie nawalą, to na początku października mamy kryć domek. Przed tym trzeba jednak przygotować wszystkie ściany, kominy itp.