Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!! Od dwóch dni jestem szczęśliwą posiadaczką projektu ORION II z pracowni Dobre Domy na wiosnę przyszłego roku planujemy zacząc budową! A w związku z tym mam ogromną prośbę do tych którzy są w trakcie budowy bądz już ukończyli o przesłanie fotek z prac budowy na forum!!! I jeszcze jedno pytanko odnoście piwinicy czy ktos może zamawiał dodatkowo a jeśli tak to w którym miejscu umieścił schody do niej??? Do usłyszenia

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ocieplaliście i wykańczaliście lukarny. Jak mi dekarze nie nawalą, to na początku października mamy kryć domek. Przed tym trzeba jednak przygotować wszystkie ściany, kominy itp.

my lada chwila będziemy zabierać się za ocieplanie dachu i przy tym lukarn:) z tego co się orientuję to lukarny od wewnątrz będziemy ocieplać tak jak dach - wełną mineralną, natomiast od zewnątrz ocieplimy styropianem:)

O&M dziękuję Ci za podpowiedź. Napisz jeszcze czy folie paroprzepuszczalną też trzeba kłaść? A boki lukarny z desek, czy płyty OSB?

Można i z desek i z OSB - my zrobiliśmy z desek .

Natomiast co do ocieplenia lukarn to tak jak pisała koleżanka O&M - od wewnatrz wełna mineralna , od zewnatrz styropian - ocieplenie elewacji.

Foli paroprzepuszczalnej nie trzeba kłaść , natomiast jak najbardziej folię paroizolacyjną od środka przy ocieplaniu wełną mineralna.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich budujących orionki. Ja wprawdzie nie buduje orionka, ale Virgo z tej samej pracowni. Wiele rozwiązań jest w tych projektach bardzo podobnych

pablito prośba do Ciebie bo budujesz w okolicy Krakowa. Czy byłaby szansa na zobaczenie Twojego domku :lol: kilka Twoich pomysłów bardzo mi sie podoba. Widzę, że zacząłeś również budowę schodów i murków wokół domu chciałabym jeśli można troche podpatrzeć :) bo chyba we wszystkich projektach z Domusa te elementy mają ten sam charakter :wink:

pablito prośba do Ciebie bo budujesz w okolicy Krakowa. Czy byłaby szansa na zobaczenie Twojego domku :lol: kilka Twoich pomysłów bardzo mi sie podoba. Widzę, że zacząłeś również budowę schodów i murków wokół domu chciałabym jeśli można troche podpatrzeć :) bo chyba we wszystkich projektach z Domusa te elementy mają ten sam charakter :wink:

Witaj

Odbierz pw .

Pozdrawiam

O&M dziękuję Ci za podpowiedź. Napisz jeszcze czy folie paroprzepuszczalną też trzeba kłaść? A boki lukarny z desek, czy płyty OSB?

co do folii to nie wiem, jak to u nas będzie, ale skoro kolega pablitoo pisze, że folia paroizolacyjna powinna być to chyba ma rację, natomiast u nas boki lukarny są z płyty OSB grubość 22 mm, nie wiem co lepsze, ale ta płyta to dość drogo wyszła bo jedna kosztuje ok. 110zł.

Pozdrawiam:)

Natomiast co do przeprowadzki - jeszcze nie tak prędko - może koniec listopada , może początek grudnia ... - zobaczymy - ale na pewno w tym roku :)

Pozdrawiam

Nie tak prędko? acha..... ja to się zaczęłam zastanawiać czy do tego czasu to mi ten dach położą. sąsiadowi miała ta sama ekipa zacząć zmieniać dach w tym tygodniu. Mieli zacząć od poniedziałku i jeszcze ich nie ma. Jak do mnie też tak przyjdą to chyba muszę jakąś ogromną plandekę na zimę zakupić, żeby chałupkę przykryć :(

Prosiłabym bardzo o jakieś zdjęcia z realizacji projektu ORION I. Interesuje mnie funkcjonalność wnętrza. Właśnie kupiliśmy ten projekt i zastanawiamy sie czy wprowadzić jakieś zmiany w trakcie budowy. Czekam na wszelkie informacje i zdjęcia.Z góry dziękuję za pomoc. Podaje adres mailowy [email protected]

Prosiłabym bardzo o jakieś zdjęcia z realizacji projektu ORION I. Interesuje mnie funkcjonalność wnętrza. Właśnie kupiliśmy ten projekt i zastanawiamy sie czy wprowadzić jakieś zmiany w trakcie budowy. Czekam na wszelkie informacje i zdjęcia.Z góry dziękuję za pomoc. Podaje adres mailowy [email protected]