Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie się zastanawiałam o co chodzi z tym milczeniem.....

U nas n abudowie będziemy zaczynać tynki i musimy zrobić dodatkowe poprzeczne krokwie

zastananwiam się nad ogrodzeniem siatką ale cena jaka usłyszałam za metr z montażem plus materiał 70 zł mnie powaliła na łopatki.

A! I kopiemy studnie i stolarz gdzieś z Krakowa będzie mni robił schody i meble i parapety.... Ile tego jeszcze pozostało :lol:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja myślałam, że jak była mowa o tych poprzeczny krokwiach, że to chodziło o ruszt drewniany, ten do którego montuje się sufity z płyt kartonowogipsowych na poddaszu(mój mąż w wolnych chwilach to właśnie robi), ale chyba jednak nie o tym była mowa?? Według nas i naszych cieśli z konstrukcją dachu wszystko w porządku i mamy nadzieję, że nic sie nie będzie uginać...:) a te "poprzeczne krokwie" podtrzymujące konstrukcję dachu to jętki, u nas cieśle od razu założyli przy montażu całej konstrukcji.

co do "milczenia na forum", to też zastanawialiśmy się dlaczego tak przycichło:)? u nas już założona dachówka,okna i drzwi pozbijane z desek:) - no i mamy od końca września stan surowy zamknięty:)(ciągle namawiam męża żeby zrobił jakieś fajne zdjęcia i tu zamieścił :lol: może w końcu uda mi się go przekonać) w tym tygodniu hydraulicy będą podciągać wodę do łazienki na poddaszu, potem wezmą się za rozprowadzanie ogrzewania. Poza tym robimy taras:) dosłownie "robimy", bo nasi murarze nie chcieli tracić czasu na zabawy z naszym tarasem... ale muszę przyznać, że nieźle nam idzie:) są nawet te dwie donice (okrągła i prostokątna) no i schody półokrągłe też są:) :)

zastananwiam się nad ogrodzeniem siatką ale cena jaka usłyszałam za metr z montażem plus materiał 70 zł mnie powaliła na łopatki.

Polecam samodzielny montaż siatki :) my tak zrobiliśmy jedyne koszty to siatka, słupki no i rzecz jasna cement, teraz jeszcze musimy zrobić podmurówkę, ale to już wiosną. co prawda założenie tej siatki na naszych 2500m było bardzo czasochłonne (robiliśmy to przez całą zimę, na szczęście pogoda dopisała:)) jednak nie wyobrażam sobie płacić 70 zł od metra za siatkę, nas wyniosło spokojnie połowę taniej. Teraz walczymy z ogrodzeniem od frontu - mamy już wymurowane wszystkie słupy wysokość 2 m, mąż z teściem zaczęli już murować przęsła pomiędzy słupami na wysokość 1,2m pozostała część będzie kuta, natomiast to co jest murowane w efekcie końcowym będzie wyłożone łupkiem:)

Pozdrawiam :D

Tak dla poddierżenia razgawora :

- nikt nie pisał ani nie mówił o balustradach jakie ma / bądź będzie miał / zamontowane na balkonach w Orionie ...

Jakie planujecie założyć : drewniane , metalowe , żelazne kute , czy jakiekolwiek inne , a może już posiadacie wykonane i zamontowane balustrady ...

??

Pozdrawiam

My chcemy kute ale jeszcze daleka droga. Ciesze się ze jeszcze kto-to goworit po russki.

Jakie macie meble w kuchni? robione, kupione (gdzie). muszę podjąć już jakąś decyzję bo rerminy są koszmarne?

pytanie do tych co mają spiżarnię GDZIE UMIŚCILIŚCIE LODÓWKĘ???? Dla mnie nie zdaję się być dla niej miejsca :lol:

Miłego dnia

My chcemy kute ale jeszcze daleka droga. Ciesze się ze jeszcze kto-to goworit po russki.

Jakie macie meble w kuchni? robione, kupione (gdzie). muszę podjąć już jakąś decyzję bo rerminy są koszmarne?

pytanie do tych co mają spiżarnię GDZIE UMIŚCILIŚCIE LODÓWKĘ???? Dla mnie nie zdaję się być dla niej miejsca :lol:

Miłego dnia

No to może dziasiaj wieczorem się pochwalę naszymi balustradami - własnie ekipa je montuje :) - zobaczycie - ocenicie :lol:

W kuchni mamy jakieś meble - jakie - nie wiem - moja Kasia je zamawiała - na razie same szafki - blat sie dopiero robi - będzie montowany może za tydzień ...

Spiżarki nie mamy - zlikwidowaliśmy ją - dzieki temu mamy wiekszą kuchnię :)

Pozdrawiam

u nas do montowania balustrad na balkonach też droga jeszcze daleka... ale wiem już jakie będą:) będą kute z takimi wybrzuszeniami u dołu, podobnie jak w projekcie , ale tam te wybrzuszenia są u góry. takie same przęsła jak na balkonach chcemy zrobić na płocie:)

PS. wracając do tematu schodów, to dostałam ostatnio wycenę od Domańskiego schody zrobione pod projekt Oriona - nr 16 z galerii na jego stronce kosztują bagatela 38000, cena mnie powaliła....

pablitoo czekamy na zdjęcia Waszych balustrad:)

Pozdrowienia

u nas do montowania balustrad na balkonach też droga jeszcze daleka... ale wiem już jakie będą:) będą kute z takimi wybrzuszeniami u dołu, podobnie jak w projekcie , ale tam te wybrzuszenia są u góry. takie same przęsła jak na balkonach chcemy zrobić na płocie:)

pablitoo czekamy na zdjęcia Waszych balustrad:)

Pozdrowienia

O&M - mamy rzeczywiście bardzo podobny gust :)

Poniżej nasze balustrady - żelazne , kute :

http://img396.imageshack.us/img396/8434/pict3310gn6.th.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/4729/pict3313xv9.th.jpg

http://img99.imageshack.us/img99/2346/pict3316sd8.th.jpg

Balustrady wczoraj wyskoczyły z kąpieli w cynku - sa świeżutkie i srebrniutkie - w tym roku nie będziemy ich malować - przez zimę i wiosnę dokładnie same sie odtłuszczą i na wiosnę dopiero je pomalujemy :)

Pozdrawiam

(...)

PS. wracając do tematu schodów, to dostałam ostatnio wycenę od Domańskiego schody zrobione pod projekt Oriona - nr 16 z galerii na jego stronce kosztują bagatela 38000, cena mnie powaliła....

Pozdrowienia

A z jakiego drewna te schody mają być wykonane - egzotyk czy krajowe ??

Cena rzeczywiście niemała - ale moi drodzy - jeżeli w grę wchodzi drewno egzotyczne jako materiał - i mają to być wstęgi gięte - taniej trudno będzie Wam coś znaleźć ...

Pozdrawiam

Witam.

My długo zastanawialiśmy się nad schodami. Chcieliśmy mieć z ciemnego drewna, może gięte. W końcu zdecydowaliśmy się na schody dębowe. Nie będziemy ich bejcować tylko zostawiamy ich naturalny kolor, gdzie widać strukturę drewna.

Cenowo wyszły jak na drewniane przyzwoicie, natomiast dwa razy tyle ile przewidzieliśmy :)

A z jakiego drewna te schody mają być wykonane - egzotyk czy krajowe ??

Cena rzeczywiście niemała - ale moi drodzy - jeżeli w grę wchodzi drewno egzotyczne jako materiał - i mają to być wstęgi gięte - taniej trudno będzie Wam coś znaleźć ...

Pozdrawiam

no więc Domański napisał, że jest to cena za polskie drzewo, ale w tej samej cenie(promocyjnie) może zrobić egzotyczne:)

pablitoo dokładnie takie balustrady miałam na myśli...

no więc Domański napisał, że jest to cena za polskie drzewo, ale w tej samej cenie(promocyjnie) może zrobić egzotyczne:)

:lol: - prawie cztery dychy za schody z "naszego" drewna - ho ho - jak mnie Domański w zeszłym roku robił ofertę na takie schody to za egzotyk policzył cirka chyba 32 albo 34 kpln - nie pamiętam już dokładnie ... - ceny jak widać wzrosły .

/PS. U Domańskiego również szukałem schodów do mojego Oriona :)/

pablitoo dokładnie takie balustrady miałam na myśli...

Służę namiarami na wykonawcę w razie czego :)

Pozdrawiam

Witajcie!!!

Jesteśmy zainteresowani wybudowaniem Orionka :D , decydującą kropka nad i byłoby obejrzenie tego domu w rzeczywistości. Jeśli ktoś z Was byłby skłonny pokazać nam Orionka przez kilka minut bylibyśmy bardzo wdzięczni.

Niekoniecznie w okolicach Wrocławia, możemy zawsze zafundować sobie wycieczkę w inne urokliwe miejsce. :D

Pozdrawiamy Monika i Robert