Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale widzę że niewiele straciłam..

czy TY nasz czasami nie obrażasz???? :evil:

Jeśli kogoś uraziłam to barrrrdzo przepraszam :oops: :oops: :oops: :oops:

Myślałam że po 3 tygodniach będę musiała noc przesiedzieć, żeby nadrobić zaległości i być z Wami na bieżąco a tu tylko jedna strona do przeczytania.

Tylko to miałam na myśli. Dacie się przeprosić???? :-?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://foto.onet.pl/fjimu,c4dg4fgggkkf,ap95q,u.html#ap95q

powyżej znajdziecie zdjęcia naszego domku:) mamy nadzieję, że się Wam spodobają, dodaliśmy trochę zdjęć do starego albumu, w sumie powinno być 21 fotek :lol:

Pozdrawiamy

O&M -> domek wygląda super :) - gratulacje - teraz czas na wykończenia wnętrz - ciekaw jestem Waszego wykończenia :)

Pozdrawiam

Five i Q&M widzę że wasze Oriony pięknie rosną, powodzenia! U nas z zewnątrz jak widać prawie koniec, czas na środek: sufity podwieszane, "cekolownie" , schody, kafelki, itd.

Cierpliwości i łagodnej zimy!

bryza -> bardzo ciekawe - bardzo ładny domek :) - zwłaszcz że poszliście inna drogą niż my przy budowie Oriona - my najpierw wykończenie wnętrz a dopiero teraz ocieplanie i elewacja - na dniach ekipa ma rozpocząć - zobaczymy co z tego wyniknie :)

Pozdrawiam

O&M -> domek wygląda super :) - gratulacje - teraz czas na wykończenia wnętrz - ciekaw jestem Waszego wykończenia :)

Pozdrawiam

Dzięki :lol: już się nie mogę doczekać tych wykończeń, na razie jednak trochę musimy zastopować nasze prace, bo instalację elektryczną będziemy robić dopiero w marcu :cry: dlatego przez okres zimy powoli będziemy wykańczać np: strych:) dokończymy kanalizację i wentylację, zrobimy ogrzewanie (chyba tak jak większość z Orionowiczów w łazience u góry i na połowie parteru ogrzewane podłogowe + po jednym grzejniku wiszącym w łazienkach), a obecnie budujemy murki wejściowe (tzn mąż muruje, a ja się przyglądam:))

:D

Witamy!

Five, my wstawialiśmy bramę firmy Wiśniowski z napędem i montażem zapłaciliśmy ok. 7 tys. wymiar 5.0m x 2.25m kolor "złoty dąb".

U nas powoli kończymy prace zewnętrzne, oto efekty:

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/elews.jpg

O kurczę- jestem pod wrażeniem, naprawdę, też bardzo mi sie podoba ten dom, to był mój pierwszy typ, ale w ostataeczności wybralismy Proton II też z Dobrych Domów, ale nie wiem czy nie zacząć żałować :wink:

Podglądam wasz wątek od czasu do czasu, bo wiele rozwiązań jest podobnych w obu domach.

Rzeczywiście wygląda SUPER- gratulacje :wink:

Witamy!

U nas powoli kończymy prace zewnętrzne, oto efekty:

i jeszcze jedno pytanie natury technicznej, czy przypory robiliscie ze styropianu?

Jak są przymocowane i na jakiej głębokości, czy były docinane na działce, czy może robione na wymiar- bedę wdziećzna za odpowiedź, bo mamy z tym lekki problem :cry:

Poblitoo-my zrezygnowaliśmy z murków przy schodach, natomiast gdybym je miał to na wierzch dałbym płytki z granitu,raczej nie są tanie ale prawie niezniszczalne.

edi! Jak my kupowaliśmy projekt Oriona to projektu Proton jeszcze nie było, powiem szczerze że w niektórych sytuacjach żałowałem, gdyż jest

on bardziej przyjazny dla inwestora (tak mi się wydaje) brak jednego wykusza, podcienia, ściany szczytowej na granicy domu z garażem.Jednocześnie ma ten sam styl co Orion, co mi odpowiada. I tak myślę że jeden i drugi projekt wynagradza wysiłek kiedy powoli widać efekty końcowe, u nas jeszcze brakuje wykończenia filarów (mają być obłożone kamieniami), cokoła, kostki przed domem i ogrodzenia.

Jeżeli chodzi o "stopy" to ja z projektu zdjąłem wymiary, zrobiłem szablon (trapez) z mdf jeden bok miał 5cm drugi chyba 15cm długość postawy 145cm. Taki szablon przyłożyłem do rogu budynku na odpowiedniej wysokości i pwiedziałem ekipie że tak ma być.Tak jak na zdjeciu widać za pomocą kawałków styropianu i pianki poradzili sobie z tym całkiem dobrze.

Pozdrowienia i powodzenia http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/blog02.11.2007.jpg

Poblitoo-my zrezygnowaliśmy z murków przy schodach, natomiast gdybym je miał to na wierzch dałbym płytki z granitu,raczej nie są tanie ale prawie niezniszczalne.

edi! Jak my kupowaliśmy projekt Oriona to projektu Proton jeszcze nie było, powiem szczerze że w niektórych sytuacjach żałowałem, gdyż jest

on bardziej przyjazny dla inwestora (tak mi się wydaje) brak jednego wykusza, podcienia, ściany szczytowej na granicy domu z garażem.Jednocześnie ma ten sam styl co Orion, co mi odpowiada. I tak myślę że jeden i drugi projekt wynagradza wysiłek kiedy powoli widać efekty końcowe, u nas jeszcze brakuje wykończenia filarów (mają być obłożone kamieniami), cokoła, kostki przed domem i ogrodzenia.

Jeżeli chodzi o "stopy" to ja z projektu zdjąłem wymiary, zrobiłem szablon (trapez) z mdf jeden bok miał 5cm drugi chyba 15cm długość postawy 145cm. Taki szablon przyłożyłem do rogu budynku na odpowiedniej wysokości i pwiedziałem ekipie że tak ma być.Tak jak na zdjeciu widać za pomocą kawałków styropianu i pianki poradzili sobie z tym całkiem dobrze.

dzięki za info, widać miałeś zmyślnych fachowców- w projekcie jest napisane, ze przypory murować razem z murem; nasz murarz tego nie zrobił, teraz mamy problem , może skorzystamu z Twojego pomysłu, co do projektów, to rzeczywiście są bardzo podobne, w obu jest parę rozwiązań "takich sobie" Orion jak chodzi o bryłę, napewno jest ciekawszy, natomiast w Protonie jest kilka lepszych rozwiązań w środku. W każdym razie oba sa fajne. Pewnie, ze najważniejsze, zeby być już wreszcie na swoim "kawałeczku ziemi" i we własnych czterech kątach, jakiekolwiek by one nie były :wink:

pozdrawiam

E.

Poblitoo-my zrezygnowaliśmy z murków przy schodach, natomiast gdybym je miał to na wierzch dałbym płytki z granitu,raczej nie są tanie ale prawie niezniszczalne. (...)

Pozdrowienia i powodzenia http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/blog02.11.2007.jpg

bryza -> u nas murki już są - teraz chcę je zakończyć właśnie takimi daszkami jak w projekcie :lol:

Fajnie że już kończą u Ciebie ocieplanie - do nas dzisiaj ekipa zaczęła zwozić rusztowania i styropian - takoż - od przyszłego tygodnia coś się zacznie dziać :)

Poblitoo-my zrezygnowaliśmy z murków przy schodach, natomiast gdybym je miał to na wierzch dałbym płytki z granitu,raczej nie są tanie ale prawie niezniszczalne. (...)

bryza -> u nas murki już są - teraz chcę je zakończyć właśnie takimi daszkami jak w projekcie :lol:

Fajnie że już kończą u Ciebie ocieplanie - do nas dzisiaj ekipa zaczęła zwozić rusztowania i styropian - takoż - od przyszłego tygodnia coś się zacznie dziać :)

ja zrezygnowałem z docieplania - nie chce robić na raty

a jeśli tynk dostanie mrozu to kiszka....

nie boisz się???

Drodzy Orionowicze - mam pytanie - czym wykańczaliście zwieńczenie murków przy schodach wejsciowych ?? - tzn te daszki położone na murku ?? Z jakiego materiału te daszki robiliście ??

Zaznaczone strzałką na fotce Oriona :lol:

http://img264.imageshack.us/img264/8725/02301wbpo8.th.jpg

właśnie jesteśmy na etapie budowania murków przy wejściu, no i co do tych daszków zwieńczających murki długo zastanawialiśmy się jak je zrobić no i w związku z tym, że murki mają u nas 38 cm szerokości, to daszki postanowiliśmy zrobić z cegły (wysokość 6cm) wystawiliśmy ją po 2,5 cm z obu stron murka - naprawdę nieźle to wygląda - pokazalibyśmy zdjęcia, ale jest jeszcze nieskończone :wink:

:D