Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

- pokazalibyśmy zdjęcia, ale jest jeszcze nieskończone :wink:

:D

Czekam na fotki stanu aktualnego :)

Teraz właśnie będę chciał wykończyć murki - od przyszłego tygodnia zaczynają mi ocieplać elewację - murki chciałbym skończyć równolegle .

We wnętrzach natomiast od poniedziałku zaczynają nam szlifować i lakierować parkiety - takoż pod koniec tygodnia podłogi finalnie zakończone - pozostaje tylko malowanie ścian - i finał :)

- wczoraj pozakładałem drzwi wewnętrzne - pozostały tylko do montażu opaski ...

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)

ja zrezygnowałem z docieplania - nie chce robić na raty

a jeśli tynk dostanie mrozu to kiszka....

nie boisz się???

Nie - nie boję się - nie będę kładł tynku w tym roku :lol:

Teraz tylko ocieplenie , siatka i klej + grunt - oczywiście wszystkie wykończenia elewacji też będą zrobione - czyli bonia , cokoły etc ...

Szkoda mi zostawać na zimę bez ocieplenia - szkoda mi płacić większe rachunki za ogrzewanie - dlatego teraz ocieplam cały budynek / zwłaszcza że w przyszłym miesiącu się przeprowadzamy :) / - tynk będzie na wiosnę .

(...)

właśnie jesteśmy na etapie budowania murków przy wejściu, no i co do tych daszków zwieńczających murki długo zastanawialiśmy się jak je zrobić no i w związku z tym, że murki mają u nas 38 cm szerokości, to daszki postanowiliśmy zrobić z cegły (wysokość 6cm) wystawiliśmy ją po 2,5 cm z obu stron murka - naprawdę nieźle to wygląda - pokazalibyśmy zdjęcia, ale jest jeszcze nieskończone :wink:

:D

Ja zrobiłem murki o szerokości 25cm - z betonowych bloczków fundamentowych. Daszki zrobię z bloczków betonu komórkowego - wys 5 cm i mam zamiar wypuścić je po bokach murku około 3cm - takoż bardzo podobnie jak u Was - czyli pomysł dobry :)

Miałem je robić wczoraj ale niestety w związku z początkiem robót ocieplenia od jutra musiałem posprzątać dookoła budynku coby ekipa mogła rozłożyć rusztowania - no i kończyłem wybijanie podbitki w szczytach.

Ponadto również od poniedziałku po dwóch miesiącach wygrzewania od jutra ekipa przychodzi szlifować nasz parkiet - po cyklinowaniu lakier i finał podłóg :lol:

Nie - nie boję się - nie będę kładł tynku w tym roku :lol:

to wyjaśnia wszystko...

Dokładnie - masz rację mając wątpliwości - teraz kłaść tynk - to ryzyko - zwłaszcza że ja będę kładł tynk silikonowy - najbardziej wrażliwy na przymrozki i opady deszczu ...

Poza tym tynk u mnie to dopiero kwestia przyszłego tygodnia conajmniej - a wówczas mogą być już niezłe przymrozki .

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Jestem biernym obserwatorem tego forum od conajmniej dwóch lat. Też jestem szczęśliwym posiadaczem Oriona II w stanie surowym zamkniętym. Chciałbym żebyście opisali dokładnie jak zrobiliście balkony na wykuszami. U mnie jest problem tego rodzaju, że chyba budowniczowie źle coś zrobili ponieważ przy długotrwałych opadach woda zacieka mi na ścianę wykuszu i ściana wykuszu przemaka do środka. Nie ma jeszcze elewacji zewnętrznej. Balkony są wypuszczone poza ścianę około 15 cm. Woda ścieka po płycie balkonu od spodu i zacieka na ścianę. Balkon jest zrobiony w ten sposób, że płyta stropowa wychodzi poza ściany na zewnątrz, na płycie stropowej jest folia budowlana czarna, styropian 8cm(więcej nie weszło) i wylewka. Jak to rozwiązywaliście u siebie. Jeżeli byłoby możliwe to proszę o zdjęcia. Swoje wstawię jak najszybciej, to może lepiej będzie widać co jest nie tak. Pozdrawiam Wszystkich

Nie mam zdjęcia, schody są w trakcie projektowania, jak coś będę miała pokażę.

a jakie robicie schody wejścowe, półokrągłe czy standardowe i czym będzie je obkładać. :lol:

schody robimy półokrągłe, takie same jak zrobiliśmy na tarasie :) mamy już wylane pod nie fundamenty :) mam nadzieję, że wyjdą fajne :D jako szablon do nich posłużyły nam wygięte odpowiednio płyty osb. Schody obłożymy chyba tradycyjnie - jakimiś kafelkami??

(...) U mnie jest problem tego rodzaju, że chyba budowniczowie źle coś zrobili ponieważ przy długotrwałych opadach woda zacieka mi na ścianę wykuszu i ściana wykuszu przemaka do środka. Nie ma jeszcze elewacji zewnętrznej. Balkony są wypuszczone poza ścianę około 15 cm. Woda ścieka po płycie balkonu od spodu i zacieka na ścianę. Balkon jest zrobiony w ten sposób, że płyta stropowa wychodzi poza ściany na zewnątrz, na płycie stropowej jest folia budowlana czarna, styropian 8cm(więcej nie weszło) i wylewka. Jak to rozwiązywaliście u siebie. Jeżeli byłoby możliwe to proszę o zdjęcia. Swoje wstawię jak najszybciej, to może lepiej będzie widać co jest nie tak. Pozdrawiam Wszystkich

Ja miałem podobny problem - woda ściekała po płycie balkonu i spływała po ścianie wykuszu - przy mocnych wiatrach / to jest zachodnia strona / wiatr wdmuchiwał wodę w szczeliny pomiedzy pustakami i przeciekało mi do wnętrza budynku .

Wszystkie ściany wykuszu zakleiłem klejem do styropianu aby pozatykać wszelkie szczeliny . Od tej pory nie mam problemu. Nawet jak woda ścieka po ścianach wykuszu , cieknie po warstwie kleju gdzie nie ma żadnych szczelin i nic nie przecieka .

Teraz zaczynam ocieplać budynek więc jak ekipa przyklei styropian i zaciągnie klej na siatkę wówczas odizoluje dokładnie od wody mury - problem sam sie rozwiąże definitywnie .

Poza tym popełniłeś błąd przy izolacji płyty stropowej pod wylewką balkonu - nie dałeś izolacji przeciwwilgociowej pod czarną folię budowlaną - czyli papy termozgrzewalnej w dwóch warstwach wywinietej na ściany.

W moim przypadku :

- płyta stropowa

- papa termozgrzewalna 2 warstwy

- folia budowlana

- styropian

- folia budowlana

- siatka zbrojeniowa / oczko 10cm /

- wylewka

No to szkoda - myślałem że masz już po problemie ...

Moja mała dygresja - nie sugeruj się mocą max kotła - Twój R-Eco ma 18kW - to w zupełności powinno wystarczyć co najmniej do ogrzania całego domu - i to do wysokich temperatur.

Ja ogrzewam Orionka gazowym Viessmannem /Vitodens 200/ o max mocy 26kW.

Teraz gdy tylko grzeję c.o. / dom nieocieplony / sam ograniczyłem sobie programowo moc kotła do 80% - czyli około 20kW - utrzymuję temp we wnętrzu 23-24 stopnie - wygrzewam parkiet przed szlifem i lakierowaniem - stąd wyższa temperatura - kocioł bez problemu nagrzewa cały dom do takiej temperatury i jeszcze ma mnóstwo zapasu - moduluje pięknie i często wyłącza palnik - w całym domu jest jak w saunie :lol:

18kW Twojego R-Eco spokojnie wystarczy do ogrzania całego Orionka.

Problemem jest praca kotła i być może jego ustawienia.