Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Orioniowicze :D

Mam do was ogromna prośbę, przymierzam się do wykonania wejścia do domu i bardzo podoba mi się rozwiązanie w waszym Orionie. Jeżeli ktoś z was dysponuje skanem projektu dotyczącymi tego właśnie elementu bardo ale to bardzo :oops: prosiłbym o przesłanie na adres [email protected] z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Zbyszek :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich Orionowiczów,

zastanawiamy się na budową tego domku. Nie możemy zdecydować się między wszystkim znanym Orionem I a projektem Syntia ( dla zainteresowanych http://pprojekt.pl/projekt178-syntia.html ). Cz ktoś ostatnio wybudował Oriona I i czy może mi podać jakiesz szacunkowe koszty. Wiem że to zależy od tego z czego sie buduje ale mimo to chciałbym znać przynajmniej jakieś przybliżone koszty budowy. Zastanawiam się czy przy dzisiejszych cenach 350 tyś wystarczy na wybudowanie bez wykończenia ??? A poza tym czy ktoś robił w tym domku kominek z płaszczem wodnym ??? Czy to da się zrobić dla tego projektu ???

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Marcin

wydaje mi się że nie da rady.

zależy to od kilku czynników -

głównie z czego dach

jaka elewacja (wełna - styro - no i jaki tynk)

ile punktów elektrycznych

jaki układ ogrzewania jaki piec jakie rury grzejniki ile podłogówki

no i najważniejszy czynnik: czy wszystkie prace wykonują fachowcy, czy część prac możesz zrobić własnymi siłami, a jeśli fachowcy to czy są "tani", czy "drodzy". A poza tym różne elementy domu kosztują mniej lub więcej choćby przykład ostatnio omawianych na tym forum schodów - można je zrobić za ok 10 000, ale można wydać też ok 50 000 :)

My budujemy Oriona III mam nadzieję ze 350 tyś wystarczy :D jednak cześć prac robimy sami :)

wydaje mi się że nie da rady.

zależy to od kilku czynników -

głównie z czego dach

jaka elewacja (wełna - styro - no i jaki tynk)

ile punktów elektrycznych

jaki układ ogrzewania jaki piec jakie rury grzejniki ile podłogówki

no i najważniejszy czynnik: czy wszystkie prace wykonują fachowcy, czy część prac możesz zrobić własnymi siłami, a jeśli fachowcy to czy są "tani", czy "drodzy". A poza tym różne elementy domu kosztują mniej lub więcej choćby przykład ostatnio omawianych na tym forum schodów - można je zrobić za ok 10 000, ale można wydać też ok 50 000 :)

My budujemy Oriona III mam nadzieję ze 350 tyś wystarczy :D jednak cześć prac robimy sami :)

no i jeszcze zależy gdzie budujesz i skąd będą fachowcy

nie obrażając nikogo w Koziej Wólce będzie taniej niż w wawie czy wrocku

Nie bylo mnie tu trochre (ostatnio gdzies ze 20 stron temu), ale moze ktos mnie jeszcze pamieta :wink:

Powinienem juz raczej pisac na forum mieszkajacych w Orionie bo minal rok odkad sie wprowadzilem. Dopiero jednak ostatnio uruchomilem kominek i postanowilem podzielic sie uwagami co do rozporowadzenia powietrza metoda grawitacyjna, kanalami w podlodze (pisalem o tym jak to rozwiazalem w jednym z moich postow). Po kilkunastu juz paleniach mam nastepujace obserwacje:

- system generalnie dziala 8)

- nie jest tak sprawny jak obieg wymuszony z turbina, tj, zeby efektywnie dmuchalo z ktorejs kratki musze przymknac pozostale (mam ich 5).

- po ok 3 godzinach palenia jest ciepelko w calym domu (w wymuszonym obiegu pewnie trwa to krocej),

- jedymym pomieszczeniem gdzie nie dmucha jest gabinet na parterze (jest to jedyne pomieszczenie gdzie wylot jest na suficie z anemostatu a nie z podlogi jak na pietrze), ale ze wzgledu na bliskosc salonu nie jest to odczuwalne

- system nie rozprowadza kurzu po domu jak czyni to obieg wymuszony,

- pozatym jak juz cos "rozprowadzi" to latwo bedzie to usunac odkurzaczem z podlogi wokol kratki (nie brudzi scian),

- jest jeszcze kilka innych zalet tego rozwiazania w stosunku do turbiny o ktorych tez juz bylo a ktore nadal podtrzymuje :)

Milym efektem ubocznym jest dzialanie komina (z cegly) ktory po nagrzaniu trzyma cieplo kilkanascie godzin i dziala jak piec kaflowy grzejac klatke schodowa i jeden pokoj - ale to juz nie ma nic do rzeczy z rozprowadzeniem o ktorym chcialem tu sie powymadrzac :wink:

P.S. 1 Nie wierzcie w to, ze budowa konczy sie w momencie wprowadzki. Niby juz wszystko jest .. ale czas wolny nadal nalezy do pojec abstrakcyjnych (tu kinkiet, tu gniazdko, listewka, póleczka, ........ :roll: )

P.S. 2. Nie polecajcie ZADNYCH fachowcow Prymaskowi. Ja polecilem mu trzech. Jeden zmarl, drugi mial zawal, .... do trzeciego boje sie zadzwonic :o

:D :D :D

No .. i warto abys wspomnial tez o elektryku ktory spadl z dachu a z ktorym ja nie mialem NIC WSPOLNEGO.

Czy ktos jeszcze oprocz mnie widzi tu jakas prawidlowosc? :wink:

Nie wymowie imienia tego trzeciego bo gosc to fajny chlop i ma rodzine na utrzymaniu

:D :D :D

He he he - zadziwiająca prawidłowość...

:lol:

Opowiem Wam mój przypadek - szef firmy która stawiała mnie Oriona - w trzecim dniu wylewania murów fundamentowych / mam mury lane monolityczne / spadł z szalunku na ławę fundamentową - około 2,5m - i złamał obydwie nogi ... - musze dodać iż ów szef firmy to mój sąsiad ... :( - ale przeżył :lol:

Ekhhh - przypadki chodzą po ludziach , a nie po drzewach ...

Ps. Szymon -> ogladałem fotki Twojego Orionka - ładny dom :lol: